Lepšie povedané priznal chybu bez zbytočného vykrúcania a chodenia okolo horúcej kaše.

Kauzu chybných desktopových procesorov s čipmi Intel Core 13. a 14. generácie Raptor Lake sledujeme už niekoľko mesiacov. Ide o procesory série K s odomknutým násobičom a možnosťou pretaktovania. Ich zoznam sme uviedli v tomto článku. Hneď úvodom treba dodať, že chybné procesory sa opraviť nedajú, no dá sa minimalizovať ich starnutie. Web The Verge prišiel s ďalšími informáciami v tejto kauze a zisťoval v čom presne je problém.

BIOS bude základ

Aktuálne sme v stave, kedy si môžete overiť, či sa chyba týka aj vášho procesora, no musíte čakať na aktualizáciu BIOS zo strany výrobcu základnej dosky. Ten už by mal byť dostupný pre široké spektrum dosiek a používatelia by si mali skontrolovať dostupnosť pre svoju dosku.

Spoločnosť Intel pre vyššie uvedený zdroj uviedla, že Vmin Shift Instability nemusí byť hlavnou príčinou poklesu výkonu procesorov a ich degradácie. Nakoniec však firma doplnila, že minimálna hodnota napätia je príliš vysoká pre časť štruktúry procesora a to spôsobuje zlyhávanie čipov.

Vzhľadom na túto príčinu je dôležité, aby s chybou takpovediac kooperovali výrobcovia základných dosiek. Tí totiž musia v BIOSe upraviť napätie pre tieto procesory. To ako nastaviť napájanie CPU na základnej doske, poskytol výrobcom Intel. Zároveň to bude znamenať riziko v prípade vysokého pretaktovania. Tým sa ale z veľkej časti vytráca výhoda procesorov série K.

Problém aj pri nízkej záťaži

Problémom nie je len samotné minimálne napätie, ktoré bolo vyžadované, ale aj to, že tieto hodnoty boli aplikované aj pri minimálnej záťaži procesora. To spôsobilo degradáciu na fyzickej úrovni. Výsledkom bolo, že ani prostredníctvom opravy mikro kódov, ktorých bolo niekoľko počas minulých mesiacov, sa nepodarilo zvrátiť postupné poškodzovanie procesorov.

Zákazníci, ktorí pociťujú poškodenie procesora na základe jeho zníženého výkonu alebo nestability pri aplikáciách či hrách, majú na radu Intelu kontaktovať svojho predajcu. Výrobca čipov sľubuje výmenu v rámci záruky. Aj cez niekoľko mesiacov, vlečúci sa problém Intel stále nezverejnil zoznam sériových čísiel procesorov Raptor Lake, ktorých sa problém s oxidáciou čipu stýka.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.