Nová verzia Windows 11 24H2 je dostupná už dlhšie, no väčšina používateľov si ju bude musieť stiahnuť ručne.

Microsoft sa pri jej distribúcii sústredil najmä na počítače kompatibilné s funkciou Copilot+ PC. Na podobnom type počítača som vykonal testy dostupnosti počas uplynulého týždňa niekoľkokrát, no bez úspechu. Tiež treba dodať, že na inštaláciu aktuálnej verzie nepotrebujete Copilot tlačidlo na klávesnici alebo inak označený počítač. Postačí vám čokoľvek, na čom doteraz prevádzkujete Windows 11.

Prehľad najdôležitejších noviniek sme priniesli v tomto článku. Nižšie, prinášame ich stručný zoznam:

  • Jump Listy v ponuke Štart
  • Jednoduchšie odhlásenie zo systému
  • Ešte jednoduchšie zdieľanie dát medzi smartfónom a PC
  • Príkaz Sudo v Terminali
  • Šetrenie energie aj v režime napájania
  • Širšia podpora kompresných formátov (už je implementovaná od minulej aktualizácie)
  • Podpora Wi-Fi 7

Postup inštalácie

V prípade, že nevidíte, možnosť inštalácie tejto verzie v službe Windows Update v okne Nastavenia, prejdite na stránku výrobcu. Z nej si môžete stiahnuť súbor ISO s veľkosťou 5,41 GB. Ten dvojklikom otvorte ako virtuálnu optickú mechaniku a kliknite na súbor setup.exe.

Spustí sa inštalačný proces, ktorý je plne automatický a prepne jazykové rozhranie systému do angličtiny. Jazykový balík pre slovenčinu sa dá po dokončení inštalácie stiahnuť dodatočne. Systém si môžete opäť prepnúť do nášho jazyka alebo iného pôvodného jazyka ako ste mali aplikovaný pred inštaláciou.

Pripravte sa na to, že toto je veľká hlavná aktualizácia a inštalácia môže zabrať niekoľko desiatok minút. Do istého okamihu sa bude dať s počítačom pracovať. Bude nasledovať niekoľko reštartov a následne počítač sa do úplného ukončenia inštalácie nebude dať používať.

windows 11 24H2 installZdroj: TOUCHIT

Niektoré nastavenia sa stratia

Po inštalácii bude potrebné nastaviť niektoré systémové časti, napríklad Panel úloh mal centrované tlačidlo Štart. Takisto sa predvolene zapli ďalšie prvky, ako napríklad panel hľadania. Takýchto zmien je minimum a nepredstavujú pre používateľov problém. Microsoft tým demonštruje možnosti Windows a zapne súčasti, ktoré vylepšil, aby ich používateľ nemusel hľadať.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.