Windows 11 dostane nové funkcie, dalo by sa povedať staronové.

Na blogu Microsoftu sa objavili ohľadne insiderských verzií Windows 11 ďalšie informácie. Novinky sú uvoľňované postupne a to v jednotlivých testovacích zostavách. Ani použitie testovacej zostavy vám nie vždy sprístupní všetky nové funkcie.

V častých prípadoch sa používatelia skúmajúci nové možnosti obracajú na softvér ViveTool. Ten dokáže nové funkcie ukázať a aktivovať. Predchádzajúce novinky vo Windows 11 boli publikované v tomto článku. Toho, čo sa vo Windows 11 zmení alebo pribudne, je viac. Tu je výber najdôležitejších a najviac viditeľných možností.

Zmeny v ponuke štart

Ponuka Štart vo Windows 11 bola výrazne obmedzená a to najmä čo sa týka počtu funkcií v porovnaní so Štart vo Windows 10. Teraz sa niektoré vracajú späť a ide napríklad o zoznamy súborov, ktoré budú dostupné po kliknutí pravým tlačidlom na ikonu aplikácie. Ide o takzvané jump listy, ktoré môžete vidieť v Prieskumníku. Zobrazené sú aj po kliknutí pravým tlačidlom na pripnutú aplikáciu na Paneli úloh.

start-menu-jump-lists2Zdroj: Microsoft

Ako použiť jump list?

Kliknite na ikonu aplikácie pravým tlačidlom a zobrazí sa zoznam možností, ako ich navrhli vývojári. Napríklad pri Microsoft Outlook je to možnosť napísania nového mailu alebo zadania novej kalendárnej udalosti. Podobne je to aj pri Worde a Exceli, no zároveň sú tu vidieť aj naposledy použité súbory. Presne takýto typ ponuky by sa mal zobraziť aj v kontextovom menu ikon aplikácií v ponuke Štart.

jump list outlookZdroj: TOUCHIT

Ďalšou zmenou je možnosť odhlásenia priamo z panela zobrazeného po ťuknutí na vašu profilovú ikonu v ponuke Štart. Posledná aktualizácia zo septembra pridala možnosť odhlásenia do tohto panelu, avšak je treba kliknúť na 3 bodky. Je možné, že odhlásenie sa presunie priamo na samostatné tlačidlo, čo mnohým urýchli tento proces.

Zdieľanie dát do smartfónu

V testovacej zostave sa objavila informácia o novej položke odoslania dát do smartfónu. Dokážete to priamo cez kontextovú ponuku Prieskumníka. Podporované sú androidové zariadenia, medzi ktorými by ste mohli zdieľať dáta ešte rýchlejšie ako doteraz.

Používatelia pracujúci so systémom zdieľania dát medzi počítačom a smartfónom, budú mať túto možnosť v nastaveniach pod položkou, ktorá sa v angličtine zatiaľ nazýva Hand off. Ak bude aktívna a budete mať spojený telefón s vaším účtom systéme, budete môcť jednoduchšie zdieľať dáta. Pripomína nám to funkciu Fast Pair na rýchle pripojenie slúchadiel Bluetooth.

SendToMyPhone1Zdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.