Microsoft zadefinoval novú generáciu počítačov, ktoré sú určené pre prácu s umelou inteligenciou.

Pokiaľ si budete v najbližších týždňoch či mesiacoch kupovať nový počítač alebo notebook so systémom Windows, pravdepodobne sa stretnete s označením Copilot+ PC. Microsoft vymyslel tento pojem, aby ním označil novú generáciu počítačov, ktoré sú určené pre prácu s umelou inteligenciou.

Čo to však znamená Copilot+ PC a aké podmienky musia splniť počítače, aby mohli toto označenie používať?

Microsoft Surface Pro 11. generácie a Surface Laptop 7. generácie sú prvé Copilot+ počítačeZdroj: Microsoft
Microsoft Surface Pro 11. generácie a Surface Laptop 7. generácie sú prvé Copilot+ počítače

Hardvérové požiadavky na Copilot+ PC

Hlavnou podmienkou je, že počítače musia obsahovať neurónovú jednotku NPU s výkonom na úrovni 40 TOPS alebo viac, aby boli kompatibilné s funkciami Copilot+. Túto podmienku aktuálne spĺňajú iba procesory Qualcomm Snapdragon X vo verzii Plus a Elite.

Tieto procesory poháňajú najnovšiu generáciu tabletu Microsoft Surface Pro, notebooku Microsoft Surface Laptop, ako aj množstvo notebookov od ostatných výrobcov, ako je Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo a ostatní.

NVIDIA však oznámila, že počas najbližších mesiacov prídu na trh aj Copilot+ PC, ktoré budú vybavené grafickými kartami GeForce RTX.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: ASUS
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Čo prinášajú Copilot+ PC?

Copilot+ počítače využívajú vyššie uvedený výkon neurónovej jednotky na to, aby mohli lokálne spracovávať viaceré funkcie umelej inteligencie od Microsoftu a ostatných firiem. Medzi tieto funkcie patria:

  • lokálne úpravy fotografií a videí pomocou umelej inteligencie (ponúkajú to napríklad niektoré programy od Adobe)
  • využívanie zlepšených efektov vo Windows Studio
  • lokálne generovanie obrázkov pomocou AI
  • možnosť posúvať sa po časovej osi, aby ste sa dostali k dátam, ktoré ste si predtým pozreli (funkcia Recall)
  • preklady titulkov v reálnom čase
  • vizuálne a kontextové úpravy na základe toho, čo je na obrazovke
  • práca s generatívnou umelou inteligenciou lokálne priamo v počítači

Kľúčové slovo je „lokálne“. Znamená to, že ide o funkcie, ktorých výpočty prebiehajú priamo v počítači. Väčšina funkcií umelej inteligencie totiž beží v cloude.

V praxi to znamená, že Copilot+ funkcie predstavujú samostatnú kategóriu a odlišujú sa od ostatných funkcií umelej inteligencie, ktoré môžete používať v rámci služieb Copilot a Copilot Pro – tie bežia v cloude.

Prvé Copilot+ PC prídu 18. júna

V porovnaní s niektorými AI funkciami treba zdôrazniť aj skutočnosť, že Copilot+ funkcie nevyžadujú predplatné, keďže sa využíva iba hardvér vášho počítača. A keďže sú tieto funkcie naviazané na hardvér počítača, sú predinštalované v kompatibilných zariadeniach – do iných počítačov ich nenainštalujete.

Copilot+ PC ponúknu vďaka ARM procesoru od Qualcommu aj ďalšie výhody, ktoré síce priamo nesúvisia s umelou inteligenciou a celou koncepciou Copilot+ funkcií, avšak je vhodné ich spomenúť. Vďaka ARM procesoru ponúknu voliteľnú 5G konektivitu a výbornú energetickú efektivitu, ktorá zabezpečuje dlhú výdrž batérie na jedno nabitie.

Microsoft tiež tvrdí, že Copilot+ počítače s procesorom od Qualcommu sú výkonnejšie ako MacBook Air s procesorom M3. Toto tvrdenie sme zatiaľ nemali možnosť potvrdiť, avšak zahraničné médiá píšu, že v niektorých benchmarkoch to tak naozaj je.

Prvé Copilot+ PC prídu na trh 18. júna 2024.

Zdroj: Microsoft, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit