Ponúka spoľahlivú navigáciu a dobré robotické upratovanie.

Značka Ecovacs patrí medzi známych výrobcov robotických vysávačov. V minulosti ste sa ma viackrát pýtali na niektoré modely tejto značky, avšak nakoľko nemala oficiálne zastúpenie na Slovensku, nemal som možnosť ich testovať. To sa teraz mení. Ecovacs je oficiálne na slovenskom trhu, čo znamená, že pri kúpe vysávača zo slovenskej distribúcie získate aj plnohodnotnú starostlivosť a servis.

Ecovacs Deebot N20 Plus je robotický vysávač v cene do 400 eur, ktorý sa až na jednu výnimočnú vlastnosť výraznejšie neodlišuje od konkurencie. Ponúka spoľahlivú navigáciu a dobré robotické upratovanie, ktoré považujem v tejto cene za štandard. Od konkurencie sa odlišuje tzv. bezvreckovou technológiou, čo znamená, že do dokovacej stanice nemusíte dávať vrecká na prach. Odpad sa ukladá v nádobe, ktorú raz za čas vysypete a vrátite späť do dokovacej stanice.

Ecovacs Deebot N20 PlusZdroj: TOUCHIT
Ecovacs Deebot N20 Plus

Tradičný dizajn aj výbava

Pokiaľ vám predchádzajúce vety nedávajú zmysel, v skratke vysvetlím, že mnohé dnešné robotické vysávače ponúkajú dokovaciu stanicu, do ktorej sa vysávač nechodí iba nabíjať, ale sa do nej vyprázdni po skončení upratovania. Vďaka tomu nemusíte manuálne vysypávať nádobku na prach vo vysávači, ale stačí, keď raz za niekoľko týždňov vysypete nádobu na prach v dokovacej stanici. Toto riešenie výrazne zvyšuje komfort robotického upratovania.

Ignorujúc unikátnu dokovaciu stanicu, Ecovacs Deebot N20 Plus sa výraznejšie neodlišuje od ostatných vysávačov na trhu. Má okrúhle telo s rozmermi 353 × 351 × 96 mm. Vo výbave nájdete jednu hlavnú kefu a jednu bočnú kefu. K dispozícii je mopovacia podložka s handričkou, ktorú môžete manuálne pripevniť k vysávaču alebo ju odstrániť.

Keď je mopovacia podložka pripevnená, vysávač bude nielen vysávať, ale aj mopovať. V opačnom prípade bude iba vysávať. Sací výkon je až 8000 Pa, čo je v tejto cene mierny nadštandard. Maximálny výkon oceníte najmä na kobercoch.

Ecovacs Deebot N20 PlusZdroj: TOUCHIT
Ecovacs Deebot N20 Plus

Laserová navigácia a LiDAR

Ecovacs uvádza, že jeho hlavná kefa je navrhnutá proti namotávaniu vlasov. Počas testovania som nezaznamenal situáciu, že by som ju musel čistiť. Nemám však domáce zvieratká, takže som nemal možnosť otestovať, ako si poradí so zvieracími chlpmi.

Navigáciu vysávača zabezpečuje laser a LiDAR. V mojom byte fungoval vysávač bez problémov. Navigoval sa inteligentne a systematicky. Nezasekol sa, nestratil sa a bez problémov byt upratal. 3-izbový s plochou čistenia na úrovni 44 m2 povysával za 52 minút a vymopoval za 65 minút. Kvalitu vysávania hodnotím ako štandardnú v tomto segmente a vysávač ma ničím neprekvapil.

Ecovacs Deebot N20 PlusZdroj: TOUCHIT
Ecovacs Deebot N20 Plus

Mokré utieranie a mobilná aplikácia

Mopovanie je základné, v podstate ide o mokré utieranie, nakoľko sa využíva tradičná mopovacia handrička. Niektoré konkurenčné vysávače ponúkajú mopovacie kotúče, s ktorými dokážu tlačiť na podlahu a efektívnejšie tak odstrániť niektoré nečistoty. Deebot N20 Plus má 220 ml nádobku na vodu, počas mopovania môjho bytu so strednou intenzitou spotreboval cca polovicu vody.

Ecovacs Deebot N20 Plus využíva mobilnú aplikáciu ECOVACS HOME. K dispozícii je pre Android aj iOS. Slovenská ani česká lokalizácia nie sú k dispozícii. V aplikácii vidíte mapu a môžete si vybrať zo 4 úrovní sacieho výkonu počas vysávania a z 3 úrovni vlhkosti počas mopovania. Nechýba možnosť upratovania jednotlivých izieb alebo zón, ktoré si zvolíte na mape. V tomto smere ide o štandardnú funkcionalitu, ktorá ničím neprekvapí.

Aplikácia ECOVACS HOMEZdroj: TOUCHIT
Aplikácia ECOVACS HOME
Aplikácia ECOVACS HOMEZdroj: TOUCHIT
Aplikácia ECOVACS HOME

Výdrž až 5 hodín a unikátna dokovacia stanica

Nastavenia aplikácie sú pomerne striedme. Môžete si nastaviť harmonogram upratovania, poradie izieb v rámci upratovania, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch (vysávač ich dokáže automaticky identifikovať a počas mopovania sa im vyhýba) a režim detského zámku. Praktické je, že upratovanie môžete aktivovať z domovskej obrazovky aplikácie, čo šetrí čas. K dispozícii je aj podpora asistentov Google Asistent a Alexa. Deebot N20 Plus má 5200 mAh batériu, na jedno nabitie dokáže fungovať až 5 hodín.

Dokovacia stanica vysávača využíva cyklónovú technológiu s viacerými kužeľmi a dvojstupňovým procesom separácie prachu od vzduchu. Výrobca garantuje minimálnu stratu sacieho výkonu aj po 100 použitiach a dlhšiu životnosť motora. Technológia využíva bavlnený filter pre efektívne zachytenie prachu. Z praktického hľadiska oceňujem rýchle a pohodlné otvorenie nádoby pri vysypávaní prachu z dokovacej stanice.

Ecovacs Deebot N20 PlusZdroj: TOUCHIT
Ecovacs Deebot N20 Plus

Verdikt

Ecovacs Deebot N20 Plus sa aktuálne predáva za 399 eur. V tejto cene ponúka rozumný pomer cena/výbava. Vysávač ponúka spoľahlivé robotické upratovanie a zaujať môže najmä dokovacnou stanicou s bezvreckovou technológiou. Viackrát som sa totiž stretol s otázkami, či dokovacie stanice vysávačov fungujú aj bez vreciek na prach a túto vlastnosť ponúka minimum vysávačov.

Za priamu konkurenciu považujem vysávač Xiaomi Robot Vacuum X20+, ktorý je cenovo trochu drahší, avšak má multifunkčnú dokovaciu stanicu a lepšie mopovanie. Na druhej strane nemá automatické rozpoznávanie kobercov a vyžaduje vrecká na prach.

Cena: 399 eur

Zapožičal: Ecovacs

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit