Firma USBKill.com z Hong Kongu začala predávať zariadenie USB Killer 2.0. Funkcia je presne taká, akú podľa názvu čakáte.

Minulý rok zostrojili ruskí hackeri USB kľúč, ktorý vám dokáže zničiť celý počítač. Zariadenie bolo skutočne účinné, ale nedalo sa nikde zakúpiť.

To sa teraz mení s podobným zariadením s názvom USB Killer 2.0, ktoré vyrábajú v Hong Kongu. Firma USBKill.com tvrdí, že podobné zariadenie zostrojili už pred rokom, ale rozhodli sa začať predávať novšiu verziu až teraz. Dôvod? Vraj majú veľký dopyt a tiež chcú poukázať na nezodpovednosť výrobcov počítačov.

Totiž s výnimkou Apple, žiadny výrobca počítačov pre bežných spotrebiteľov nezabezpečuje svoje produkty proti takýmto typom útokov. Pritom podľa Steva Bensona z USBKill.com by stačilo pridať úplne obyčajný a lacný optočlen, ktorý by počítač efektívne ochránil.

usbkill-shield-1_web2016_8_nowat

USB Killer 2.0 funguje celkom jednoducho. Po zapojení do nechráneného USB portu zariadenie rýchlo nabije svoje kondenzátory. Keď sa nabije, spraví negatívny výboj -200V DC na dátových USB spojeniach. Tento cyklus nabíjania a vybíjania sa opakuje niekoľko krát za sekundu, až kým USB Killer 2.0 nevytiahnete z počítača. Je to spoľahlivá metóda ako prakticky okamžite usmažiť akékoľvek zariadenie s USB portom.

Firma predáva okrem „zabijáka“ aj USB Killer Test Shield – zariadenie, ktoré simuluje takýto útok, ale bez toho, aby vám zničilo počítač. Je dobré na overenie úrovne zabezpečenia vašich USB portov. USB Killer 2.0 stojí 50 dolárov, Test Shield zoženiete za skromnejších 14 dolárov.

Autor: Pavol Ondruška

Zdroj: tomshardware.co.uk

Značky: