Spoločnosť Palo Alto Networks objavila trójskeho koňa, ktorý dokáže narobiť veľa problémov na macOS počítačoch.

Autorom trójskeho koňa je vraj skupina Sofacy, ktorá vytvorila aj podobného trójskeho koňa XAgent. určeného pre kradnutie informácií z PC. XAgentOSX je podobný trójskemu koňovi Komplex. ktorý sa zameriaval na počítače s operačným systémom donedávna známym ako OS X. Je pravdepodobné, že práve Komplex bol využitý na inštalovanie XAgentOSX na už infikované počítače. XAgentOSX je totiž komplexnejší trójsky kôň a má širšie možnosti. Palo Alto Networks tvrdia, že našli spojenie so skupinou Sofacy a „digitálnou vojnou“, ktorú skupina viedla voči Demokratickej Národnej Komisii.

Čo však XAgentOSX dokáže?

  • robiť snímky obrazovky
  • skúmať uložené súbory
  • zaznamenávať údery kláves
  • potenciálne odosielať kópie súborov

Palo Alto Networks tvrdia, že tento trójsky kôň je nebezpečný vďaka kombinácii svojich funkcií. Dokáže odhaliť, či ste si na svoj Mac zálohovali iPhone / iPad, vďaka keyloggeru získa vaše prístupové údaje a potom potenciálne môže odoslať celú vašu zálohu do rúk útočníkom.

Ponaučenie na záver? Ako vždy pripomenieme, že dni, keď boli vírusy len na Windowse a majitelia Macov sa nemali čoho báť, sú už nenávratne preč. Používať počítač s OS X alebo macOS bez spoľahlivého antivírusového programu je už dnes doslova hazardom. XAgentOSX je toho len dôkazom.

Zdroj: Tom’s Hardware