Boli sme na návšteve v spoločnosti AB-COM, s.r.o. a priniesli sme si na test novinky z jej ponuky. AB IPBox je názov pre satelitný prijímač s UHD (4K) rozlíšením a súčasne operačným systémom Android.

Satelit a Android v jednom zariadení

Znamená to, že môžete v jednom zariadení sledovať satelitné vysielanie, ale súčasne máte aplikácie, ktoré si najviac želáte – YouTube, AntikTV, HBO Go, Skylink TV Live a pod. Zatiaľ nie je možnosť sledovať v plnom rozlíšení Netflix. Práve operačný systém Android ponúka širšie možnosti využitia satelitného prijímača a evidentne je to veľmi dobré spojenie.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Operačný systém Android 8 Oreo

Operačný systém Android je tu vo verzii 8 Oreo, inštalácia aplikácií je veľmi jednoduchá cez systém Google Play. Stačí na to len inštalácia jednaj systémovej aplikácie.

Dizajn

Na prednom paneli je TFT LCD displej s grafickým zobrazením informácií -napr. je tu logo naladenej stanice aj spolu s grafom, ktorý signalizuje, v akej časti programu sa práve nachádzame.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Logo naladenej stanice

Na zadnom paneli je vstavaný satelitný tuner či tunery, slot na čítačku kariet, S/PDIF optický digitálny audio výstup, HDMI, ethernet RJ45 a konektor DC 12V pre externý zdroj. Na bočnej strane nájdete USB 3.0 a USB 2.0 porty.

Nahrávky môžete ukladať na externý USB kľúč alebo USB HDD. Vyššie zariadenia sú vybavené aj šachtou pre microSD kartu.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
AB IPBox TWO a AB IPBox ONE s diaľkovými ovládačmi

Rýchle prepínanie

Vyskúšali sme si veľmi rýchle prepnutie medzi systémom satelitnej televízie a aplikáciami z operačného systému Android. Aj prepínanie televíznych kanálov v satelitnom vysielanie je rýchle – hlavne po tom, ako si prijímač má možnosť „nacacheovať“ konkrétne kanály.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie z AB IPBox TWO sa pohodlne drží v ruke

Pri živom vysielaní máte možnosť nahrávky alebo časového posunu. Súčasťou prijímača je aj šacha pre dekódovaciu kartu.

AB IPBox prichádza v troch verziách

Základné vyhotovenie IP Box One je s jedným tunerom DVB-S2X. Predáva sa za 99 eur. Súčasťou dodávky je HDMI kábel, napájací adaptér, IrDA diaľkové ovládanie a samotné zariadenie.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Naladené satelitné stanice

Podporuje obraz aj v rozlíšení 4K, obrazové normy HDR10 a HLG. O výkon sa postará štvorjadrový procesor s pamäťou SDRAM 2 GB DDR4 a internou pamäťou 8GB eMMC. Prijímač má zabudované pripojenie na WiFi Dual band 2.4GHz/5GHz aj Bluetooth 4.0. Pri ladení satelitných kanálov oceníte Fast Scan a tiež možnosť usporiadať si kanály podľa seba.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Zadné panely: AB IPBox ONE hore a AB IPBox TWO dole

Vyššie zariadenie je IP Box Two. Obsahuje dva tunery DVB-S2X a je tu interná pamäť s kapacitou 16 GB. Navyše n a bočnom paneli nájdete aj čítačku microSD kariet a na ňu sa realizujú nahrávky najjednoduchšie. Keďže sú tu dva satelitné tunery, môžete nahrávať dve vysielania a to na rôznych transpondéroch. Súčasne môžete sledovať aj ďalšie vysielanie z transpondéru, ktorý je už zahrnutý v aktuálnych nahrávkach. Diaľkové ovládanie má v tomto prípade pripojenie cez Bluetooth a je vybavené aj mikrofónmi. Cena tohto prijímača je 149 eur.

Zariadenie IB Box Two Combo stojí rovnako a má rovnakú pamäť ako IP Box Two. Je ale vybavené jedným tunerom DBV-S2X a jedným tunerom DVB-T2/T/C.

AB IPBoxZdroj: TOUCHIT.sk
Pohodlné sledovanie vysielania cez aplikácie

Všetky zariadenia dôkladne otestujeme a prinesieme podrobnú recenziu.

Zdroje: vlastné, AB-COM

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.