Notebook, ktorý vyniká nielen dizajnom, ale aj prvotriednymi parametrami.

Swift bol v našej redakcii už v minulosti, avšak v tomto prípade ide o novšiu konfiguráciu a tak je na mieste preveriť schopnosti tohto notebooku s najnovším procesorom 13. generácie od Intelu.

Spracovanie je vskutku nádherné, avšak toto by pravdepodobne náročnému používateľovi nestačilo. Je treba dodať, že Acer si dáva na celkovom výzore aj toho, z čoho je notebook vyrobený, záležať a tak máte prekrásne spracované telo z hliníkovo-horčíkovej zliatiny. Súčtom je nízka hmotnosť pri zachovaní vyššej odolnosti. Takto má vyzerať notebook na časté prenášanie. Zvukovo sa radí k lepšie znejúcim notebookom a kamera na video hovory má rozlíšenie až 1440p.

Acer Swift 14Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift 14

Displej a tenké rámiky

Oproti minulosti tu však zostáva jedna nevýhoda a tou je menší uhol vyklopenia veta. Ocenil som, že v tele 14“ notebooku máte vďaka super tenkým rámikom takpovediac nadrozmerný displej v pomere 16:10. To ale zároveň znamená, že displej začína príliš nízko.

Čoraz viac dnes výrobcovia vyrábajú notebooky s tenkým orámovaním po všetkých štyroch stranách. V minulosti sa výrobcovia snažili o takto tenké rámiky a boli dostupné na troch stranách okrem spodnej. Na menších notebookoch začínal displej vo vyššej polohe. Uhol vyklopenia nie je tak veľký ako pri iných notebookoch a kvôli tomu nadobudnete pocit, že displej je príliš kolmo.

Nehovoriac o používaní notebooku postojačky. Vtedy by som ocenil ešte väčší uhol otvorenia. Toto je moje subjektívne hodnotenie a je celkom možné, že mnohí z vás si niečo takéto ani nevšimnú a nebude im to prekážať. Problém by mohol byť napríklad používanie notebooku na kolenách. Vtedy by ste si menší uhol otvorenia veka všimli celkom určite.

Je zaujímavé, ako sa technológie posúvajú dopredu a výrobcovia vždy nájdu niečo nové, čím sa dá zaujať a v tomto prípade je to nielen vysoké rozlíšenie, ale aj antimikrobiálna ochrana skla dotykového displeja. Špeciálna vrstva na skle by mala po určitom čase zabíjať baktérie a tie nebudú na ploche prežívať a ďalej sa šíriť, keď sa budete dotýkať displeja. Jeho parametre aj celková kvalita je výborná a po tejto stránke tu nemáte žiadne ďalšie negatíva.

Acer Swift 14Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift 14

Klávesnica a čítačka odtlačkov

Klávesnica má biele podsvietenie. Popisy prvkov sú ale zlatisté a celé to ladí s farebným vyhotovením. Je pohodlná a dobre sa na nej píše. Výrobca maximálne využil priestor a tak máte k dispozícii priestorovo veľké klávesy. Škoda, že sa nedá nastaviť dĺžka podsvietenia klávesov. Ani v BIOSe sa mi nepodarilo túto funkciu nájsť. Touchpad je prispôsobený veľkosti notebooku a nepatrí medzi najväčšie. V tomto prípade som ocenil veľkosť touchpadu. Keď ho potrebujete, dá sa použiť, zároveň ale nezavadzia pri písaní na klávesnici a na opierke na ruky.

Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku klávesnice, ale má silnejší stisk, takže ho nestlačíte omylom. Jeho súčasťou je čítačka odtlačkov. Je rýchla a patrí medzi najrýchlejšie čítačky s akými sa môžete v segmente kancelárskych notebookoch stretnúť.

Acer Swift 14Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift 14

Vysoký výkon

Ide o najnovší model procesora od Intelu z 13. generácie. Intel Core i7-13700H má 14 jadier, z toho 6 výkonných a 8 úsporných. Na tento procesor sa dá spoľahnúť pri vyššom zaťažení a náročnejšej kancelárskej činnosti. Integrovaná grafika síce môže zrážať potenciálny výkon v 3D aplikáciách, no ušetríte na energii a dostanete lepšiu výdrž v režime na batériu. V praxi sa dostanete nad 7 hodín, čo je menej ako v prípade notebooku s minulou generáciou procesora.

Aj napriek silnému procesoru je tento notebook pri bežnej kancelárskej činnosti nehlučný. V prípade vyššieho zaťaženia sa ozvu ventilátory. Výrobca použil duálny systém chladenia a tak máte vo vnútri dva ventilátory, ktoré svojim hlukom nijako výrazne nerušia, skôr produkujú hlasnejšie šumenie. Notebook ako celok sa nijako výrazne neprehrieva a oceníte najmä chladnú časť s klávesnicou. To je ale dané najmä premysleným systémom chladenia.

Súčasťou balenia je aj adaptér s koncovkou USB-C a podporujú napájanie až do 100 W. Ide o plnohodnotné porty vhodné na pripojenie monitora alebo zariadení kompatibilných s Thubnderbolt 4.

Verdikt

Acer Swift 14 je pokračovateľom minulej série Swift 5. Vďaka použitým materiálom je ľahký a ideálny na prenášanie. Silného procesora sa netreba obávať, nakoľko počas nenáročného používanie z neho máte úplne tichý notebook. Oceníte aj výdrž v režime na batériu. Vidno, že 13. generácia CPU od Intelu prináša svoje ovocie.

Cena: 1849 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • Spracovanie a dizajn
  • Výdrž s výkonným CPU
  • Super rýchla čítačka odtlačkov
  • Tichý v kancelárskom režim

Nepáči sa nám

  • Malý uhol vyklopenia displeja

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Swift 14 (SF14-71T-792W)
ProcesorIntel Core i7-13700H 3,7 ÷ 5 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej14″, IPS, 16:10, dotykový, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaIntel Iris Graphics Xe
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD + DP, USB 3.2 Gen1, HDMI 2.1, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]312 × 223 × 15
Hmotnosť [kg]1,2
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1849
Model / TestyAcer Swift 14 (SF14-71T-792W)
PCMark 10 – Kancelársky výkon6143
3DMark 11 – Herný výkon7894
VR Mark – Orange Room2701
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1628,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:21
Faktor mobility6,12

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.