Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Odvetviami najviac zasiahnutými e-mailovými útokmi bolo stavebníctvo, retail a reality, phishing a útoky cez MFA zostanú medzi najväčšími hrozbami aj v roku 2023

Acronis, globálny líder na trhu riešení kybernetickej ochrany, predstavil svoju najnovšiu správu Acronis Cyberthreats Report, ktorá je postavená na informáciách a prehľadoch získaných v rámci Acronis Cyber Protection Operation Centers, ktoré sleduje trendy kybernetických hrozieb v druhej polovici roku 2022. Správa konštatuje, že rýchlo rastie využívanie phishingu a viacfaktorového overovania (MFA) na vysoko účinné útoky, ktoré spôsobujú stále väčšie škody.

Počet napadnutí spôsobených phishingom a škodlivými e-mailami sa zvýšil o 60 % a uniknuté či odcudzené prihlasovacie údaje, pomocou ktorých útočníci ľahko realizujú kybernetické útoky a ransomvérové kampane, spôsobili takmer polovicu všetkých hlásených útokov v roku 2022.  Ukazuje sa, že popri anti-phishingových technikách je extrémne dôležitá viacvrstvová kybernetická ochrana – ak nie je phishingový pokus ihneď neutralizovaný, malvérový útok môžu zastaviť ďalšie detekčné nástroje.   

„Druhá polovica tohto roku bola pre pracovníkov IT bezpečnosti rovnako náročná ako vždy – objavovali sa nové hrozby a útočníci sa snažili čo najviac speňažiť svoje úsilie,“ povedal Candid Wüest, viceprezident spoločnosti Acronis, zodpovedný za vývoj riešení kybernetickej bezpečnosti. „Organizácie musia lepšie prioritizovať svoje komplexné riešenia, ak chcú v novom roku minimalizovať hrozby phishingu a ďalších útokov. Útočníci neustále vyvíjajú nové metódy, pričom sa teraz snažia obrátiť bezpečnostné nástroje proti nám, typicky viacfaktorovou autentizáciou, na ktorú mnoho spoločností spolieha pri ochrane svojich pracovníkov a svojho podnikania.“

Najzaujímavejšie zistenia Acronis Cyberthreats Reportu sú nasledujúce:

  • Medzi júlom a októbrom 2022 sa podiel phishingových útokov na celkových e-mailových hrozbách zvýšil o 18 percentuálnych bodov na 76 % (z 58 % v prvej polovici tohto roku).
  • Podiel spamových mailov sa zvýšil, keď aktuálne dosiahol 31 % celkového počtu prichádzajúcich e-mailov.
  • Krajinami, ktoré zaznamenali najviac e-mailových útokov, sú Spojené štáty (22,1 % všetkých útokov), Nemecko (8,8 %) a Brazília (7,8 %).
  • Najviac zasiahnutých e-mailovými útoky sú nasledujúce odvetvia:
    • Stavebníctvo
    • Retail 
    • Reality
    • Profesionálne služby
    • Financie

Viac informácií o ochrane e-mailov od Acronis môžete získať na tomto odkaze.

Značky: