Ransomvér je stále hlavnou hrozbou pre ochranu osobných a firemných dát

Acronis, celosvetový líder v riešeniach ochrany dát novej generácie, uviedol pri príležitosti Svetového dňa zálohovania (World Backup Day), že najväčšou hrozbou pre osobné a firemné dáta je ransomvér. Objavujú sa stále nové spôsoby prieniku ransomvéru do osobných počítačov, ako napríklad v poslednom čase nákaza zistená na SD karte mobilného telefónu. Aj medzi českými a slovenskými firmami podľa prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Acronis v januári tohto roku medzi svojimi lokálnymi partnermi, panujú v oblasti ochrany dát najväčšie obavy práve z ransomvéru.

Pravidelné zálohovanie je základnou ochranou pred stratou dát – ako firemných, tak osobných. Aj keď sa situácia za posledných 10 rokov významne zlepšila, podľa analytickej spoločnosti Backblaze 24 % osobných užívateľov nezálohuje svoje dáta vôbec a iba 15 % osobných užívateľov zálohuje dáta aspoň raz týždenne. Ostatní sa vystavujú riziku možnej straty osobných dát v dôsledku napadnutia svojich počítačov malvérom, ktorý je pri napádaní osobných počítačov čím ďalej vynaliezavejší.

„Využívam program Acronis na každodenné zálohovanie mojich osobných fotografií a dôležitých súborov a e-mailov. Pri prezeraní fotografií z SD karty mobilného telefónu na mojom PC zahlásila služba Acronis Active Protection zachytenie ransomvéru a vďaka tomu sa podarilo zablokovať procesy šifrovania v samotnom zárodku,“ popisuje svoju tohtoročnú skúsenosť s ransomvérom Štefan Jurovčík, užívateľ softvéru Acronis True Image 2019 na osobné zálohovanie.

Aj v podnikovom segmente sa hrozby ransomvéru stále vyvíjajú – podľa výhľadu Acronis do roku 2019 sa tohto roku kybernetické útoky zamerajú okrem iného na využitie AI a machine learning techník, útoky na IoT zariadenia a útoky využívajúce 5G siete a aplikácie.

Kľúčové zistenia lokálneho prieskumu, ktorý sa týkal firemného zálohovania medzi českými a slovenskými firmami:

  • Najväčšie obavy v oblasti ochrany dát majú české a slovenské podniky z ich zašifrovania ransomvérom (86 %) a z úniku citlivých firemných informácií (68 %).
  • Najviac si firmy zálohujú dáta do sieťových úložných zariadení (89 %), na externé disky (32 %) a do cloudu (27 %).
  • Najviac sa zálohujú virtuálne stroje (88 %), fyzické servery (55 %) a PC stanice/notebooky (46 %), pričom mobilné zariadenia (inteligentné telefóny, tablety) zálohuje iba 4 % firiem.
  • Až 22 % lokálnych partnerov Acronis považuje zálohovanie svojich zákazníkov za nedostatočne zaistené.

World Backup Day, teda Svetový deň zálohovania, je dňom, keď by si mali jednotlivci aj podniky uvedomiť rastúcu rolu dát v živote a v práci. Táto nezávislá iniciatíva má za úlohu zvýšiť povedomie zálohovania a obnovy dát, informovať o následkoch ich straty a ponúknuť návod, ako bezpečne chrániť svoje dáta nielen vo svojich počítačoch, ale dnes tiež na najrôznejších mobilných zariadeniach. Viac informácií nájdete na http://www.worldbackupday.com/cz/.

Značky: