Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zašifrovanie kritických dát a následný výpadok výroby spôsobí výrobným spoločnostiam
stratu v priemere 22 000 USD za každú hodinu.

Acronis, celosvetový líder hybridných cloudových riešení ochrany dát, uviedol, že stále častejšou obeťou ransomvérových útokov sa stávajú výrobné spoločnosti. Podľa aktuálnej štúdie spoločnosti Ponemon sú priemerné náklady na stojacu výrobnú linku 22 000 dolárov každú hodinu.  V prípade zašifrovania dát ransomvérom preto rad výrobných firiem pod tlakom volí variant zaplatenia výkupného.

V posledných dvoch rokoch ransomvér zacielil svoje útoky na stále viac výrobných podnikov a mnoho z nich vynaložilo na obnovu svojej prevádzky milióny dolárov, ako napríklad:

  • belgický výrobca leteckých komponentov ASCO,
  • automobilky Nissan a Renault,
  • taiwanský výrobca polovodičov TSMC,
  • nórsky výrobca hliníka Norsk Hydro,
  • britský výrobca elektrických motorov a čerpadiel Hayward Tyler.

Acronis preto výrobným firmám odporúča zvýšiť zabezpečenie svojich infraštruktúr kritických pre kontinuitu výroby pomocou systémov kybernetickej ochrany. Najnovšia prípadová štúdia Forrester Research u výrobcu strojárenských zariadení napríklad zistila, že investícia do riešenia kybernetickej ochrany Acronis firme ušetrila státisíce dolárov a 1 200 človekohodín na prípadnú obnovu systémov, pričom sa vrátila za menej než 6 mesiacov (pozri infografiku). Riešenie Acronis bolo nasadené v reakcii na dva ransomvérové útoky, ktorým spoločnosť v minulosti čelila.

„Výrobné podniky sa stávajú stále populárnejším cieľom pre tvorcov ransomvéru, pretože škody v prípade prerušenej prevádzky sú násobne vyššie než v iných odvetviach. S tým vydierači kalkulujú a predpokladajú, že v záujme rýchleho obnovenia výroby podniky radšej zaplatia,“ povedal Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení Acronis na českom a slovenskom trhu. „Jeden z našich českých výrobných zákazníkov, ktorému sme pomohli s nákazou ransomvéru, o vynaloženej investícii do aplikácie Acronis Backup vyhlásil, že záchranou a rýchlou obnovou ich výrobných dát sa zaplatila na desiatky rokov dopredu.“

Ako všetky riešenia Acronis, tak aj Acronis Backup pre podnikové zálohovanie obsahuje funkčnosť Acronis Active Protection, ktorá poskytuje doplnkovú úroveň ochrany proti ransomvéru. Monitoruje systémové procesy v reálnom čase, automaticky deteguje a zastavuje útoky, ktoré iné nástroje zastaviť nedokážu. V prípade ransomvérového útoku Acronis Active Protection blokuje škodlivé procesy a informuje užívateľa. Ak dôjde k akýmkoľvek škodám na súboroch, zariadi ich okamžitú obnovu.

Značky: