Zber osobných údajov tu funguje v plnom prúde.

Používanie umelej inteligencie a nástrojov ako ChatGPT alebo Google Bard je veľmi pohodlné. Zároveň si treba uvedomiť, že aj tu sú uchovávané vaše informácie. Je to podobné ako pri vyhľadávaní informácií cez klasický vyhľadávač. Tu si vyhľadávače takisto ukladajú vstupy a na základe nich vedia ostatným používateľom odporučiť, čo pravdepodobne chcú na základe doteraz napísaných slov alebo písmen vyhľadávať.

Používatelia by preto mali byť pri používaní umelej inteligencie obozretní a neraz sa potvrdilo, že môže dochádzať k únikom osobných informácií. V minulosti sa tieto úniky potvrdili a išlo nielen o osobné používateľské údaje, ale aj o firemné dáta. Rovnako ako ChatGPT, tak aj Google varuje pred zadávaním takýchto informácií. Nezadávajte preto nič vyslovene osobné.

Ide o to, že tieto nástroje sa učia za pochodu a vylepšujú svoje rozpoznávacie schopnosti, ako aj výsledky, ktoré vám v budúcnosti poskytnú. Google výslovne zdôrazňuje, že do konverzácií s bardom nemáte zadávať žiadne dôverné údaje, ktoré nechcete, aby videl živý človek. Jednotlivé konverzácie sú analyzované nielen strojovo, ale sú sprístupnené aj moderátorom, teda živým ľuďom, ktorí môžu ich obsah analyzovať pre budúce vylepšovanie produktov.

Zaujímavosťou, ktorá sa objavila na sieti Reddit, je aj to, že model ChatGPT 3.5 náhodne pridáva do odpovede obrázok používateľa. Okrem toho, že vaše konverzácie budú s veľkou pravdepodobnosťou analyzované aj skutočnými ľuďmi, je treba počítať aj s možnými chybami. Napríklad s takou, s akou sa stretol jeden z používateľov siete Reddit.

Zdroj: MSPoweruser, Reddit

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.