Ide o zatiaľ najväčšie rozširovanie platformy.

Spoločnosť Google dnes (13. 7. 2023) oznámila veľkú expanziu svojho chatbota Bard. Ako uvádza v tlačovej správe, odteraz majú používatelia možnosť komunikovať s Bardom vo viac ako 40 jazykoch a to vrátane slovenčiny či češtiny, ale aj arabčiny, čínštiny, nemčiny, hindčiny alebo španielčiny. Bard bol po novom sprístupnený naprieč európskymi krajinami, vrátane Slovenska.

Spoločnosť dnes oznámila aj ďalšie aktualizácie tejto služby, vďaka ktorým by mali byť odpovede Barda ešte užitočnejšie. Do nástroja je teraz možné nahrať obrázok a Bard v kombinácii s určitým zadaním tento obrázok buď ďalej zanalyzuje, alebo inak spracuje. Táto funkcia je však zatiaľ dostupná len v angličtine, ale Google avizuje, že čoskoro bude rozšírená aj do ďalších jazykov.

Oddnes je taktiež možné pustiť si vo viac ako 40 jazykoch odpovede Barda ako hovorené slovo. To pomôže vo chvíli, keď si používateľ potrebuje overiť správnu výslovnosť alebo si vytvorené dielo (napr. báseň, scenár a pod.) vypočuť.

Google BardZdroj: TOUCHIT
Google Bard

Novinkou je aj to, že jedným tlačidlom bude možné Bardovu odpoveď upraviť do piatich rôznych štýlov – jednoduchého, dlhého, krátkeho, profesionálneho či neformálneho. Opäť ale ide o funkciu, ktorá je len dostupná v angličtine, ale čoskoro vraj bude rozšírená aj do ďalších jazykov.

Bard je podľa Google obzvlášť populárny medzi vývojármi z celého sveta a na základe ich spätnej väzby sa firma rozhodla pridať aj možnosť exportovať kód Python vytvorený Bardom okrem Google Colab aj do Replitu.

Barda nájdete na stránke Bard.google.com, rozhranie je, samozrejme, v slovenčine. Na úvodnej obrazovke vám služba predstaví niektoré možnosti a spôsoby komunikácie a upozorní, že zatiaľ ide o experimentálnu službu a môže dávať nepresné alebo nevhodné odpovede.

Následne treba odsúhlasiť zmluvné podmienky a po nich služba ešte raz upozorní, že Bard nefunguje vždy správne. A aby toho nebolo málo, zobrazí sa ešte jedno upozornenie, že kontrolóri môžu spracovať vaše konverzácie s Bardom na účely zaistenia kvality a do služby by sa nemali zadávať citlivé údaje. Je možné tiež prihlásiť sa na odber e-mailových noviniek o Bardovi.

Google BardZdroj: TOUCHIT
Google Bard

Samotné rozhranie v zásade ničím neprekvapí a podobá sa na ChatGPT či BingAI. Bohužiaľ, rovnako ako tieto dve služby občas poskytne nepresné, alebo fakticky nesprávne informácie, čo sme si vyskúšali, keď sme sa ho pýtali na niektoré slovenské osobnosti.

Samozrejme, za vyskúšanie služba určite stojí a je super, že aj na Slovensku sa možnosti využívania umelej inteligencie či strojového učenia rozširujú. Ako však sama služba upozorňuje, na odpovede sa netreba slepo spoliehať, čo platí aj pre konkurenčné platformy.

Spoločnosť Google prvýkrát sprístupnila aplikáciu Bard v marci, ale v tom čase bola dostupná len v USA a vo Veľkej Británii. Následne sa dostal aj do ďalších krajín a teraz aj do Európskej únie, ktorá má prísnejšie pravidlá ochrany osobných údajov, čomu museli vývojári službu prispôsobiť.

Zdroj: Google, vlastné

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.