Aj poľnohospodárstvo prechádza vývojom a aj sem prenikajú výdobytky moderných technológií. Iste si pamätáte našu návštevu moderného vinohradu v Rakúsku pri ktorom sa pomocou drona rozpoznávajú choroby na viniči a následne sa na postihnutých častiach aplikuje ošetrujúca látka.

Drony nad poľnohospodárskych družstvom v bratislavskej RačiZdroj: TOUCHIT.sk
Drony nad poľnohospodárskych družstvom v bratislavskej Rači

No a práve na prezentácii tohto spôsobu starostlivosti o rastliny sme boli teraz priamo na Slovensku. Spoločnosť Huawei v spolupráci so start-upom Dronetech so sídlom v rakúskom Linzi tak predviedla priamo v Bratislave možnosti moderných technológií v poľnohospodárskom sektore. V rámci podujatia Smart Agriculture sa stretli odborníci z celého poľnohospodárskeho odvetvia s cieľom preskúmať a spoznať inovatívne riešenia pre moderné poľnohospodárstvo.

Viac o tejto téme aj v našom podcaste

Na tejto demonštrácii bol aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Erich Manzer, generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Slovensko vyjadril radosť z toho, že Huawei poskytuje a vyvíja inovatívne riešenia aj pre poľnohospodárov.

Účastníci prezentácie o modernom poľnohospodárstveZdroj: TOUCHIT.sk
Účastníci prezentácie o modernom poľnohospodárstve

Digitálna transformácia pre poľnohospodársky sektor

Podujatie pod názvom Smart Agriculture na Slovensku predstavuje dôležitý krok v úsilí o podporu digitálnej transformácie a inovácií v poľnohospodárskom sektore. Drony používané v poľnohospodárstve sú vybavené špeciálnymi snímačmi RBG, ktoré umožňujú zhodnotiť celkový stav poľa a zdravotný stav rastlín. Nasnímané zábery sa potom v reálnom čase prenášajú z dronov na server, kde sú následne analyzované pomocou umelej inteligencie. A práve 5G technológia umožňuje množstvo prelomových inovácií, ako napríklad umelú inteligenciu, internet vecí alebo cloud computing.

Takto vyzerá rozpoznaná plocha rastlinami po analýze zdravotného stavuZdroj: TOUCHIT.sk
Takto vyzerá rozpoznaná plocha rastlinami po analýze zdravotného stavu

V budúcnosti tak bude možná kontrola kvality s využitím umelej inteligencie analýzou zdravotného stavu plodín s väčšou presnosťou a efektivitou, ako keby sa to realizovalo len ľudským okom.

Takto to vyzeralo krátko pred štartom dronov
Takto to vyzeralo krátko pred štartom dronov

Trvalo udržateľný rozvoj

Aj farmári na Slovensku tak môžu pracovať so sofistikovanými softvérovými programami bez nutnosti investovať do drahého výpočtového hardvéru.

Generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) Martin Polovka k tomu uviedol: „Na Slovensku po prvýkrát použijú drony 5G na skenovanie polí, prenos veľkého množstva údajov v reálnom čase, a tým na prijímanie cielených a rýchlych opatrení.”

Martin Polovka pri prezentácii moderných princípov poľnohospodárstvaZdroj: TOUCHIT.sk
Martin Polovka pri prezentácii moderných princípov poľnohospodárstva

Internet vecí (IoT) je ďalšia technológia, ktorá pomáha transformovať priemyselné odvetvia a to vrátane poľnohospodárstva. Stovky malých IoT senzorov pripojených k 5G môžu monitorovať plodiny a poskytovať merania vlhkosti, hydratácie a teploty, takže farmári môžu ihneď reagovať v prípade núdze. Spoločná spolupráca medzi globálnou technologickou spoločnosťou Huawei a lokálnymi spoločnosťami pomáha nájsť lepšie riešenia pre trvalo udržateľný rozvoj v oblasti poľnohospodárstva.

Zdroje: vlastné, Huawei

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.