Taliansky fotograf Federico Borella sa stal podľa Sony World Photography Awards (SWPA) fotografom roka a z Londýna si odniesol cenu 25 000 USD. V hoteli London Hlton sme videli desať víťazov jednotlivých kategórií a finalistov tejto ceny. Rovnako boli vyhlásení aj víťazi súťaže Open, Youth a Student. Výstava fotografií je v Somerset House v Londýne od 18. apríla 2019.

Výstava fotografií v Somerset House v Londýne

Taliansky fotograf Federico Borella prezentoval pre SWPA svoju sériu fotografií označenú názvom Five Degrees (Päť stupňov). Práca bola ocenená porotou za jej citlivosť, technickú dokonalosť a umelecký pohľad na svet. Ceny Sony World Photography Awards sú celosvetovou platformou pre fotografovanie a poskytujú pohľad na súčasnú fotografiu. Ocenenia pre etablovaných ale aj novovznikajúcich umelcov ponúkajú príležitosti na vystavenie ich práce.

Frederico Borella právre preberá cenu za najlepšieho fotografia tohto roka

Práca Frederica Borellu bola vybraná z desiatich víťazov kategórie tejto súťaže a zároveň boli vyhlásení aj víťazi kategórie Open (najlepší jednotlivý obrázok), Mládež a Študenti. Slávnostného večera sa zúčastnil aj umelec Nadav Kander, ktorý si odniesol ocenenie za celoživotné dielo. Krátko sme s ním po udelení ceny hovorili a zistili sme, že jeho fotografie sa snažia preniknúť pod povrch fotografovaného objektu alebo osoby. Nadav nemá žiadnú preferovanú kategóriu pri fotení, robí snímky krajiny, portréty ale aj divej zveri. Všetci víťazi dostali tiež digitálne fotoaparáty Sony, ich diela sú publikované v knihe víťazov a ich práca bude prezentovaná v rámci výstavy 2019 Sony World Photography Awards v londýnskom Somerset House.

Nadav Kander pri preberaní ocenia za celoživotné dielo

Súťaž Sony World Photography Awards, za ktorou stojí Svetová fotografická organizácia, je jednou z najväčších a najprestížnejších fotografických súťaží na svete. Dvanásty ročník zaznamenal rekordný počet 326 997 podaní fotografov z 195 krajín a teritórií, ktorí predstavili najlepšiu súčasnú svetovú fotografiu zachytenú v uplynulom roku.

Najlepšia fotografia v kategórii Architektúra

Stephan Zirwes, Nemecko (bazén fotený z vrtulníka)

Najlepšia fotografia v kategórii Brief

Rebecca Fertinel, Belgicko

Najlepšia fotografia v kategórii Creative

Marinka Masséus, Holandsko

Najlepšia fotografia v kategórii Discovery

Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Taliansko

Najlepšia fotografia v kategórii Dokumentaristika

Federico Borella, Taliansko (lebka z Indie)

Najlepšia fotografia v kategórii Krajina

Yan Wang Preston, Veľká Británia

Najlepšia fotka v kategórii Príroda

Jasper Doest, Holandsko (plameňák Bob)

Najlepšia fotografia v kategórii Portrét

Alvaro Laiz, Španielsko

Najlepšia fotografia v kategórii Šport

Alessandro Grassani, Taliansko

Najlepšia fotografia v kategórii Still Life

Nicolas Gaspardel a Pauline Baert, Francúzsko

Súťaž Sony World Photography Award sa koná aj budúci rok, stačí sa zapojiť a vyskúšať šťastie. Slávnostné vyhotovenie bude opäť v Londýne. Tento ročník bol z hľadiska prihlásených účastníkov rekordný a porota zložená z profesionálnych fotografov ale aj laickej verejnosti mala čo robiť. Podmienkou pre účasť v tejto súťaži nie je to, aby bola fotografia vyhotovená fotoaparátom značky Sony, prevažná väčšina účastníkov však na zhotovenie fotografií použila práve zariadenia tejto firmy.

Fotografie s logom redakcie sme v tomto článku realizovali fotoaparátom Sony Alpha 7 Mark III s čerstvo aktualizovaným firmvérom.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.