Okuliare Samsung Gear VR sme počas minulého leta testovali v tzv. inovátorskej edícií.

Aktuálne je na trhu finálna verzia, ktorá má označenie Samsung Gear VR Lite, pričom nie všetci predajcovia uvádzajú prívlastok Lite. Pokiaľ však natrafíte na okuliare, ktoré sú kompatibilné s telefónmi Samsung Galaxy S6, S6 edge, S7 a S7 edge, resp. Note 5, je to finálna Lite verzia. Jej cena sa pohybuje na úrovni 129 EUR.

V porovnaní s inovátorskou verziou sme si všimli viacero vylepšení. Telefón pripájate k okuliarom pomocou micro USB konektora. Celý mechanizmus pripájania, zaklapnutia a vybratia telefónu z okuliarov funguje oveľa lepšie a spoľahlivejšie ako v minulosti. V prípade inovátorskej edície sa nám bežne stávalo, že telefón na okuliare zareagoval až po druhom vložení.

Pomocou Gear VR sme si pozreli aj Netflix. Vo virtuálnom dome v zasnežených Alpách

Pomocou Gear VR sme si pozreli aj Netflix. Vo virtuálnom dome v zasnežených Alpách

Samsung trochu upravil dizajn okuliarov, ktorý je v Lite verzii pohodlnejší. Všimli sme si, že sklá sa menej rosia, za bežných okolností prakticky vôbec, čo je výborné vylepšenie oproti predchodcovi. Zmenila sa aj dotyková plocha, ktorá má ryhy, takže viete, že sa jej dotýkate. Uľahčuje to dotykové ovládanie. V prípade Samsungu Gear S7 sa prejavuje pokročilejší systém chladenia, takže telefón vám nebude po 10 minútach každú chvíľu vypisovať, aby ste si dali prestávku a nechali ho „vychladnúť“. Prejavuje sa to aj na stabilnejšom výkone.

Z hľadiska samotnej platformy sa nič nezmenilo. Základom je Oculus Obchod, ktorý sa nainštaluje automaticky pri prvom vložení telefónu. Po inštalácii sa prihlásite do svojho konta a môžete sťahovať aplikácie. Väčšinu z nich inde nenájdete. Počet aplikácií rastie, pribúda najmä platený obsah. Medzi najlepšie zážitky však stále radíme Cirque du Soleil alebo Jurský park. Najmä cirkus výborne využíva potenciál virtuálnej reality. Všade okolo vás sa niečo deje, takže máte motiváciu rozhliadať sa v rámci celého 360-stupňového prostredia. Za poslednú dobu pribudlo najmä viacero hier, páčilo sa nám lovenie jeleňov alebo lietanie vo vesmíre. Tento typ hier výborne funguje v prípade veľkých virtuálnych realít, „vyblbnete“ sa aj pomocou smartfónu.

Samsung Gear VR je súčasťou amerických zábavných parkov. Horská dráha ponúka neobvyklé virtuálne vizuálne efekty a skutočný pocit z rýchlosti

Samsung Gear VR je súčasťou amerických zábavných parkov. Horská dráha ponúka neobvyklé virtuálne vizuálne efekty a skutočný pocit z rýchlosti

Vo virtuálnej realite sme si pozreli takisto Netflix. Ako už bolo párkrát spomenuté, obraz pôsobí na televíznej obrazovke krajšie a ostrejšie, ale aj sledovanie pomocou VR okuliarov má svoje čaro. Ľahnete si do postele a sledujete „do stropu“. Video aplikácie dokážu upraviť aj horizontálnu kalibráciu, ak si vyberiete prázdne virtuálne prostredie, takže môžete aj ležať. Vo väčšine ostatných aplikácií to bohužiaľ nefunguje, čo je škoda. Položka pre úpravu kalibrácie v nastaveniach sa týka iba vertikálneho nastavenia. Toto je funkcia, ktorú by mohol Samsung neskôr doplniť.

Neprehliadnite ani: Vyskúšali sme Oculus Rift, HTC Vive aj PlayStation VR. Tu sú naše dojmy

V súvislosti s aktuálnou generáciou dodajme, že kvalita obrazu sa nám zdala byť o trochu lepšia. Bol menej „zrnitý“, čo je určite dané väčšinou hustotou pixelov na palec modelu Galaxy S7 v porovnaní s Note 4 a subjektívne kvalitnejším displejom. Z hľadiska optiky samotných okuliarov výrazné zmeny neočakávame, každopádne kvalita je najlepšia na trhu mobilných VR okuliarov. Čiastočne sa jej môžu priblížiť niektoré z kvalitnejších plastových VR okuliarov pre Google Cardboard. Avšak Samsung dominuje aj z hľadiska dostupného obsahu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit