Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rok 2020 sa pravdepodobne zapíše do histórie ako rok COVID-19. Celosvetová pandémia poznačila všetky odvetvia hospodárstva. Pre virtuálny svet sa rok 2020 zapíše ako rok, kedy Slováci presúvali život, komunikáciu, vzdelávanie a vo veľkej miere aj biznis do Virtuálneho Slovenska. Štatistiky domén z prvej alebo druhej vlny COVID-19 potvrdzujú tento trend. Špecifické „covid domény“ si môžete pozrieť na webe SK-NIC.

Od začiatku pandemickej situácie SK-NIC a jeho partneri aktívne pomáhali verejnosti vstúpiť do virtuálneho sveta. Pre mnohých je tento svet nový a nepoznaný, zatiaľ čo pre iných je to už dávno priestor pre zábavu, vzdelávanie, komunikáciu a obchodovanie.

VÝHODNÉ AKCIE

Už v januári 2020 v SK-NIC spustili akciu s výnimočne nízkou cenou registrácie domény .sk, a to iba za 4,- EUR. Táto akcia bola spustená pri príležitosti prekročenia 400 000 domén s najkrajšou koncovkou .sk.

Prvá vlna COVID-19 prišla náhle potom a uzatvorila krajinu. V SK-NIC okamžite mobilizovali partnerov a predstavili verejnosti možnosti jednoduchého vstupu do virtuálneho sveta, možnosti lacnejších a výhodných služieb a školení. Opäť dlhodobo ponúkli výhodnú cenu novej .sk domény na úrovni, na akej bola pri špeciálnej akcii v januári. Pripojili sa k nim aj rôzni partneri so zlacňovaním svojich služieb. Bližšie informácie sú dostupné na stránkach SK-NIC. Akciu v SK-NIC nakoniec predĺžili až do konca apríla 2020.

VIRTUÁLNA ČÍTAČKA

V pomoci v SK-NIC pokračovali aj pre našich najmenších. V marci spustili „Virtuálnu čítačku“, v ktorej slovenskí herci čítali deťom rozprávky. Nebola to ojedinelá akcia tohto druhu, v SK-NIC sa však zamerali na slovenských autorov. Rozprávky z čítačky sú stále dostupné na webe alebo YouTube kanáli.

SPOZNAJ SLOVENSKO REÁLNE AJ VIRTUÁLNE

Leto sa nieslo v znamení uvoľnenia opatrení. Okolité krajiny boli zatvorené alebo mali prísne podmienky na vstup či pobyt. V SK-NIC v letnom období ponúkli verejnosti možnosť prepojiť reálny svet s tým virtuálnym. V duchu cestovania po Slovensku predstavili projekt „Spoznaj Slovensko reálne aj virtuálne!“. Známy cestovateľský bloger Radoslav Hoppej uverejňoval na svojom blogu „Nie je túra bez Štúra“ tipy na túry po Slovensku a v SK-NIC mu pomohli dané miesta objavovať vo virtuálnom svete. Mnohotisícové čítania a zdieľania potvrdili záujem Slovákov objavovať krásy Slovenska. Výsledkom tohto projektu bolo 9 tipov na túru po krásnych miestach – každá počas jedného prázdninového týždňa. Túry je samozrejme možné uskutočniť aj v súčasnosti, pokojne sa začítajte a objavujte.

AKADÉMIA VIRTUÁLNEHO SLOVENSKA

Už prvé týždne jesene predpovedali príchod ďalšej vlny pandémie. Preto sa naša pomoc sústredila na vzdelávanie a ďalšie uľahčovanie vstupu do virtuálneho sveta. Koncom septembra v SK-NIC spustili „Akadémiu virtuálneho Slovenska“ – sériu 10 krátkych edukačných videí, v ktorých postupne prezentovali svet domén, tvorbu webov, začatie online obchodovania, tvorbu e-shopov, zabezpečenie virtuálneho sídla či virtuálnu komunikáciu s klientmi. Videá z akadémie môžete sledovať aj na YouTube kanáli.

FOND SK-NIC

Fond SK-NIC počas roka nezaháľal a hneď v januári 2020 boli prezentované víťazné projekty z jeho prvej výzvy. Prezentáciu v SK-NIC realizovali s účasťou verejnosti. Krátke promo videá s víťaznými projektami sú zverejnené na webovom sídle a aj prostredníctvom mediálnych partnerov.

Projekty ešte iba štartovali a v SK-NIC aj napriek corona situácii vzápätí v marci 2020 otvorili výzvu pre veľké projekty, vtedy ešte s pôvodnou alokáciou 150 000 EUR. Reakciou na situáciu v spoločnosti SK-NIC túto výzvu nakoniec predĺžilo až do konca mája 2020 a sumu zdvojnásobilo na viac ako štvrť milióna EUR, t.j. presne na 300 000 EUR!

V tejto výzve ako odmenu dostali do SK-NIC rekordný počet žiadostí, a to až 144. Výberom podľa hodnotenia príslušnej komisie sa finálne podporili 11 projektov. Ich prezentácia sa konala už za prísnych pandemických podmienok druhej vlny COVID-19. Pozrieť si ju môžete na webe alebo YouTube kanáli.

Aktivity Fondu SK-NIC pokračovali aj na jeseň a 1. septembra v SK-NIC otvorili ďalšiu výzvu, tentokrát pre malé projekty. Jarný počet žiadostí bol hravo prekročený a ich počet sa vyšplhal až na úctyhodných 286! Komisia nakoniec odporučila podporiť 14 projektov, ktoré sú aktuálne v procese záverečného schvaľovania a financovania. Fond SK-NIC týmto prekročil hranicu podpory pol milióna EUR!

Okrem finančnej podpory si projekty v SK-NIC „osvojujú“ a podporujú ich aj rôznym iným spôsobom. Veria totiž, že projekty, ktoré podporili, pomôžu budovať Slovensko, ktoré bude pripravené na budúcnosť. Zoznam a opis všetkých podporených projektov a taktiež informácie o Fonde SK-NIC nájdete na webe.

POMÁHAME AJ NAĎALEJ

Aj začiatok roka 2021 sa bude niesť v znamení náročných pandemických opatrení. Jedna z podstatných vecí je potreba pomôcť ekonomike. Preto sa v SK-NIC aktívne rozhodli, že doteraz bežiace dlhodobé akcie ohľadom domén predĺžia až do leta 2021, t.j. do 30.6.2021.

Ide o akciu Nové domény za lacnejšie a akciu Získaj 100, dostaň 100. Úplné podmienky akcií nájdete na príslušnej stránke .

Značky: