Polepšiť by si mali všetky modely, ale je otázne, do akej miery.

Fotoaparáty v telefónoch sú pre veľkú časť používateľov jednou z najdôležitejších funkcií. Pre mnohých z nás už definitívne nahradili kompaktné fotoaparáty či zrkadlovky, pretože kvalita fotografií z telefónov je už dávno na úrovni, ktorá väčšine ľudí plne postačuje a na rozdiel od klasických fotoaparátov máme mobil prakticky vždy po ruke.

Výrobcovia o tom vedia a fotografické funkcie bývajú vždy medzi hlavnými lákadlami nových modelov. Bohužiaľ, niekedy sú to hlavne v nižších triedach úplne zbytočné objektívy makro a snímače hĺbky, ktoré majú jediný cieľ – aby bolo na zadnej strane telefónu čo najviac fotoaparátov, pretože čím viac pásikov, tým viac…však viete.

Našťastie, sú výrobcovia, ktorí k zlepšovaniu fotoaparátov pristupujú seriózne a medzi nimi je určite Apple. Keďže sa už priblížil termín predstavenia tohtoročného radu iPhone 15 (s najväčšou pravdepodobnosťou to bude prvá polovica septembra 2023), informácií o týchto telefónoch je stále viac. V tomto texte sa zameriame práve na fotoaparáty, ako o nich informoval portál Techradar.com.

Na úvod si pripomeňme, že aj tohto roku by sme sa mali dočkať štyroch modelov. Hovorilo sa síce aj o možnosti predstavenia až piatich iPhonov, ale v kontexte postupne sa objavujúcich ďalších informácií sa to nezdá príliš pravdepodobné.

To čo nie je zatiaľ jasné, sú názvy týchto telefónov. Povráva sa, že model Plus ako najmenej predávaný z celej série by mal byť minulosťou a namiesto neho vraj bude ďalší model s označením Pro. Najvybavenejší telefón iPhone, ktorý sa v posledných rokoch volal Pro Max, by sa vraj mohol premenovať na Ultru.

Prejdime však od tohto „názvoslovia“ k fotoaparátom. Dobrou správou (hoci, pochopiteľne, zatiaľ nepotvrdenou) je údajné vylepšenie hlavného snímača u základného iPhone 15. Namiesto 12 Mpx, ktoré mali posledné generácie jablčného telefónu, by mal mať 48 Mpx snímač, teda hodnotou rovnaký aký nájdeme vo vlaňajších Pro modeloch. Pre majiteľov základných iPhonov 13 by to teda bol možno dôvod na upgrade, ktorý v porovnaní s iPhone 14 nemali.

Naopak, zmeny vraj netreba očakávať u prednej kamery. Tá podľa doterajších informácií bude mať stále 12 Mpx snímač.

U iPhone 15 Pro asi tiež veľa zmien nebude a zrejme zostane zachovaná súprava troch fotoaparátov 48 Mpx širokouhlý (24 mm f/2,8), 12 Mpx ultraširokouhlý (13 mm f/2,2) a 12 Mpx teleobjektív (77 mm f/2,8) s trojnásobným optickým zoomom.

Hovorí sa tiež o periskopovom teleobjektíve, ktorý by iPhonu mal umožniť plynulé priblíženie scény (súčasný teleobjektív má pevnú ohniskovú vzdialenosť a priblíženie mimo tejto hodnoty je realizované digitálnym, resp. hybridným zoomom). Je otázne, či sa objaví už v tohtoročnom rade, keďže niektorí analytici ho predpovedajú až v iPhone 16 v roku 2024, ale ak aj áno, zrejme bude len v iPhone 15 Pro Max, resp. Ultre.

Fotoaparáty s variabilným optickým priblížením sú medzi dnešnými smartfónmi veľmi zriedkavé – Má ho napríklad Sony Xperia 1 IV, ale dokáže približovať len v rozmedzí 3,5 až 5,2-násobného zoomu. Hovorí sa tiež, že kontinuálny zoom bude mať Samsung Galaxy S24 Ultra, ale opäť ide o nepotvrdenú informáciu.

Hlavným rozdielom medzi fotoaparátmi iPhonu 15 Pro a iPhonu 14 Pro bude teda pravdepodobne kvalita použitých snímačov. Podľa únikov sa očakáva, že iPhone 15 Pro bude mať nové snímače vyrábané spoločnosťou Sony, ktoré zachytia viac svetla. U iPhone 15 Pro Max by mal byť v porovnaní s predchodcom aj o niečo väčší – 1/1,14 palca. Či táto zmena bude stačiť na dôvod prechodu z iPhone 14 Pro na 15 Pro je zatiaľ nejasné, ale osobne o tom celkom pochybujeme.

No a na záver ešte jedna fáma – iPhone 15 Pro Max by mohol mať prednú kameru s dvoma objektívmi, čím by sa vylepšil jediný 12 Mpx predný fotoaparát TrueDepth svojho predchodcu.

Zdroj: Techradar.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.