Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Trend elektrokolobežiek ste už určite vo svojom okolí zaznamenali a možno ste čaru tohto dvojkolesového dopravného prostriedku aj sami podľahli. Kombinácia nízkej hmotnosti, vysokej agilnosti a moderného elektromotoru robí z kolobežiek šikovného pomocníka do preplnených mestských ulíc. Aby ste sa ale na elektrokolobežku mohli vždy spoľahnúť, nie je jedno, čo roztáča jej kolesá.

Keď sa v uliciach miest a mestských parkoch začali pred rokmi objavovať prvé hoverboardy, asi málokto by čakal, akú revolúciu spôsobia malé dopravné prostriedky vybavené pomerne výkonnými elektromotormi. Jedným z predpokladov, ktoré dali zelenú ich masovému rozšíreniu je rýchly progres vo vývoji elektromotorov, ktorých výkon sa stále zvyšuje, pričom ich rozmery sa naopak zmenšujú.

Pri výbere elektrokolobežky je jasnou voľbou BLDC elektromotor

Výborným príkladom technologického pokroku sú elektrokolobežky, ktoré bývajú vybavené jedným alebo dvoma elektromotormi umiestnenými priamo v kolese alebo jeho bezprostrednej blízkosti. Nie všetky elektromotory sú však na rovnakej úrovni, čo napokon vplýva aj na celú funkčnosť.

Pohon lepšie vybavených elektrokolobežiek zabezpečujú bezkefové jednosmerné elektromotory označované aj skratkou BLDC a v tomto smere ich môžeme jednoznačne odporučiť. Princíp jeho funkčnosti spočíva v umiestnení permanentných magnetov na rotujúce časti. Medzi kľúčové výhody BLDC elektromotorov patrí vysoký pomer momentu k výkonu aj hmotnosti. Vyrobiť sa dajú v rôznych variantoch – od tých najmenších pre pohon modelov až po väčšie na použitie v elektromobiloch.

Vráťme sa ale späť k elektrokolobežkám. Ich srdcom nie je batéria, ale práve elektromotor, ktorý im dodáva potrebný výkon. A napriek tomu, že elektromotor sa zmestí do kolesa, nie je toho výkonu málo. Žiarivým príkladom sú štýlové elektrokoloběžky Harley, ktoré sú dostupné aj s výkonom 2 000 W. Toto štýlové presúvadlo dokáže elektromotor rozpohybovať na rýchlosť prevyšujúcu 65 km/h, čo je už na mestskú premávku viac ako dosť. K tomu stačí už iba batéria s kapacitou na úrovni 40 – 60 Ah a na dostatok výdrže sa môžete spoľahnúť.