Dlho očakávaný model Huawei P9, nebude jediný. Výrobca má totiž v rukáve dve veľkosti.

V Londýne sa dnes o 15:00 nášho času (14:00 pre UK) spustilo oficiálne predstavenie smartfónov P9. Už niekoľko týždňov kolujú internetov viac či menej vierohodné fotografie a dohady. Znamenie #OO, ktoré sa šírilo internetom, najmä však Twitterom prezrádzalo o telefóne len použitie dvoch fotoaparátov na zadnej strane.

Pozrite si: Minúta po minúte: Predstavenie Huawei P9 z Londýna, kde nájdete aj mega fotogalériu z predstavenia v Londýne.

huawei_P9_launch_02

Uvedenie celej konferencie bolo vo veľkom štýle a na pódium predstúpil showman Richard Yu, CEO of Huawei.

Sumár

huawei_P9_launch (9)

Je prirodzené, že uvedenie nového telefónu sprevádza aj malá rekapitulácia. Huawei P6 bol svetovo prvý telefón so 4 cm Macro View fotoaparátom a mal hrúbku len 6,18 mm. Huawei P7 bol prvý telefón na svete, ktorý posunul princíp zhotovenia fotografie na úroveň digitálnych zrkadloviek. Model P8 mal zase ako prvý RGBW snímač.

Huawei P9 a P9 Plus

Staviť dnes všetko na jedného koňa je odvážny, no možno nereálny krok. Aj preto výrobca vydáva dve veľkosti svojej novinky. Ide o modely s uhlopriečkou displeja 5,2 a 5,5“. Takto dostanú používatelia dve zariadenia na výber. Skalní fanúšikovia môžu siahnuť po menšom modeli, ktorý sa dá veľmi dobre používať. Väčší model už je určený pre tých, ktorí vedia využiť veľký displej a neprekáža im rozmernejšie zariadenie ani o poznanie vyššia cena (749 Eur). Oba smartfóny sú vyrobené v štýle unibody z jedného kusu kovu a nebudú mať teda vymeniteľný akumulátor. Toto však nikomu nebude prekážať, nakoľko získate ultra tenké zariadenie. Vyhotovenie bude v sebe kombinovať kov a sklo, celé doplnené o špeciálnu povrchovú úpravu.

Fotoaparát

Podstatné je však na telefónoch fotografovanie a partnerstvo s firmou Leica. Jeden z fotoaparátov je monochromatický a druhý plnofarebný. Oba fotoaparáty majú rozlíšenie 12 MPix. Nechýba laserové zaostrovanie a duálny LED blesk. Kombinácia takto použitých fotoaparátov bude mať za následok ostrejšie a jasnejšie fotografie. Fotoaparát bude vhodný pre používateľov, ktorí radi experimentujú s clonou a hĺbkou obrazu, či využívajú rôzne režimy fotografovania. Týmto krokom sa Huawei zaradil k ďalšiemu svetovému prvenstvu. Prvý totiž pridal samostatný obrazový procesor práve na snímanie hĺbky obrazu.

Veľkosť pixelu je 1,25 mikrometra. iPhone používa veľkosť 1,23 mikrometra. Na naše ponímanie neviditeľná zmena, no vo svete fotenia zásadný rozdiel. Prezentácia priamo v Londýne opäť porovnávala fotenie s iPhonom 6s. Na obrázkoch bola vidieť jasne lepšia svetelnosť oproti smartfónu od Applu. Lepšie výsledky by mal nový model P9 dosahovať aj pri fotení v protisvetle.

huawei_P9_launch_14

Prečítajte si tiež:

Ako funguje duálny fotoaparát v Huawei P9?

Technológie

Telefóny budú v dvoch konfiguráciách aj čo sa týka úložného priestoru. Vo verzii 4 GB RAM / 64 GB ROM a klasika v podobe 3 / 32 GB. Zároveň budú modely P9 prvé v portfóliu tejto firmy, ktoré majú USB konektor typu C. Kým prvý model bude mať kapacitu akumulátora 3000 mAh, 5,5“ model má batériu 3400 mAh. Na zadnej strane nechýba snímač odtlačkov prstov, ktorý je 3D. Ten bude skúmať okrem vzoru aj hrbole na prstoch a tak zosníma odtlačky ešte presnejšie a bezpečnejšie. Falšovanie a klamanie senzora by nemalo byť možné alebo aspoň výrazne zložitejšie, ako doteraz.

huawei_P9_launch_21

Super rýchle nabíjanie je nevyhnutnosťou a má ho aj P9-tka. Za 10 minút ho nabijete na 5-hodinový hovor a pri plnom nabití môžete sledovať video až po dobu 12 hodín.

huawei_P9_launch_26

Takisto sa hovorilo o Dual SIM, otázkou je teda či aj na našom trhu bude táto verzia. Dual SIM ale každopádne znamená použitie bez prídavnej microSDXC karty s kapacitou do 128 GB. Systém troch antén umožní kvalitnejší príjem signálu a špecialitou je zaznamenávanie kvality Wi-Fi. Na základe toho sa bude telefón pripájať v prípade, že bude viac dostupných Wi-Fi sietí. Nebude sa tak stávať, že telefón bude silou mocou trvať na použití aktuálne pripojenej sieti, keď je v dosahu kvalitnejšia.

huawei_P9_launch_23

V oblasti softvéru pokračuje vývoj ďalej a Huawei pridáva rozhranie EMUI 4.1. Samozrejmosťou je operačný systém Android 6.

huawei_P9_launch_32

Samostatnou kapitolou sú farebné varianty, kde ani „obyčajná biela“ nie je biela ale nazvaná ako Pure White. Všetky telefóny majú špeciálne keramicky biele finišovanie povrchu a podľa Huawei ide o umelecké dielo.

huawei_P9_launch_07

Huawei TalkBand B3

Spojenie Huawei P8 a TalkBand B2 je vynikajúce a sme nadšení, že Hauwei pokračuje so svojím fitness náramkom aj naďalej. B3 je nová verzia, ktorá vyzerá nádherne a opäť poslúži na telefonovanie. Handsfree je vo forme slúchadla, ktoré je pripnuté na náramku. Dostupný bude v trochu verziách – Classic, Elite a Active. Líšiť sa budú farbami aj použitými náramkami. Výrobca upgradoval vyhotovenie a pridáva 3D zahnuté sklo Gorilla Glass.

Tip: pozrite si Huawei TalkBank vo fotografiách

Ako vyzerá náramok Huawei TalkBand B3?

Technické parametre

P9P9 Plus
RozmeryVýška: 145 mm; Šírka: 70,9 mm;

Hĺbka: 6,95 mm; Váha: 144 g

Výška: 152,3 mm; Šírka: 75,3 mm;

Hĺbka: 6,98 mm; Váha:162 g

Displej5,2” FHD, 2.5D efekt5,5” FHD, 2.5D efekt
CPUHuawei Kirin 955  (64-bit),

Octa-core (4 × 2,5 GHz A72+ 4 × 1,8 GHz A53)

Huawei Kirin 955  (64-bit),

Octa-core (4 × 2,5 GHz A72+ 4 × 1,8 GHz A53)

OS Android 6.0Android 6.0
Emotion UIEMUI 4.1EMUI 4.1
Pamäť32 GB ROM, 3 GB RAM

64 GB ROM, 4 GB RAM

64 GB ROM, 4 GB RAM
FotoaparátHlavný: Dual 12MP (Monochromatický

& RGB)

Predný 8MP

Hlavný: Dual 12MP (Monochromatický

& RGB)

Predný: 8MP AF

Batéria3 000 mAh3 400 mAh

Cena: Huawei P9 v 32 GB verzii za 549 EUR.

Kto si ho objedná v predobjednávke od 8.-30.4. získa zadarmo aj inteligentný náramok a handsfree v jednom Huawei TalkBand B2.

Minúta po minúte: Predstavenie Huawei P9 z Londýna (doplnené)

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.