Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stretli ste sa už s pojmom smart home alebo inteligentná domácnosť? Viete vôbec ako funguje? Čítajte a dozviete sa viac.

Inteligentná domácnosť označuje domáci systém, v ktorom možno automaticky ovládať spotrebiče a zariadenia na diaľku odkiaľkoľvek s pripojením na internet pomocou mobilného telefónu alebo iného mobilného zariadenia.

Nemýľte si funkcie inteligentného domu s inými automatickými prvkami. Napríklad predaj posuvných brán s automatickým pohonom, ktoré otvoríte pomocou diaľkového ovládača nedosahuje úroveň smart home. Zariadenia inteligentnej domácnosti sú spojené prostredníctvom internetu, čo umožňuje používateľovi na diaľku ovládať funkcie, ako je bezpečnostný prístup do domu, teplota, osvetlenie, krytie bazénu a domáce kino.

Inteligentná domácnosťZdroj: elements.envato.com
Inteligentná domácnosť

Ovládanie prostredníctvom centrály

Zariadenia inteligentnej domácnosti sú navzájom prepojené a ovládateľné prostredníctvom jedného centrálneho bodu – smartfónu, tabletu, notebooku alebo hernej konzoly. Zámky dverí, televízory, termostaty, domáce monitory, kamery, svetlá a dokonca aj spotrebiče, ako je chladnička, možno ovládať prostredníctvom jedného systému.

Inteligentné domy vybavené riadením osvetlenia umožňujú majiteľom domov znížiť spotrebu elektrickej energie. Niektoré systémy domácej automatizácie upozornia majiteľa domu, ak sa v čase jeho neprítomnosti v dome zaznamená akýkoľvek pohyb, zatiaľ čo iné dokážu v prípade hroziacich situácií privolať políciu alebo hasičov.

Aké vymoženosti si môžu užiť vlastníci inteligentného domu?

Smart bazén na ovládanie

Na Slovensku nie sú inteligentné domy ešte normou. A asi ešte chvíľu potrvá, kým sa ňou stanú. Na čo sa však môžete tešiť sú napríklad smart bazény, ktoré sa automaticky naplnia vodou a ohrejú sa na teplotu, ktorú zvolíte. Na diaľku ich budete môcť dokonca čistiť a znížiť celkové výdavky. No dnes ešte nie sú tieto funkcie veľmi dostupné. Zatiaľ si môžete postaviť bežné bazény Bratislava.

Bezpečnosť na prvom mieste

Jedným z najlepších aspektov inteligentnej domácnosti sú rozšírené možnosti zabezpečenia. Mnohé produkty dnes disponujú kamerami, ktoré sledujú pohyb, zachytávajú video alebo umožňujú živé video prenosy. Tie môžu byť nainštalované tak, aby sa synchronizovali so zvonením zvončeka. Po zazvonení sa zapnú kamery a audio prenos a  môžu umožniť video hovor s osobou pri vašich dverách.

Inteligentné ovládanie osvetlenia

Svetlá sa dajú zapínať a vypínať, nastaviť časový plán alebo nastaviť tak, aby sa menili na základe času východu alebo západu slnka. Možnosťou sú aj automatické žalúzie alebo závesy, ktoré sa takisto nastavia na základe harmonogramu východu slnka.

Potrebujete na váš nový domáci projekt ochranné prvky alebo reflexné pracovné oblečenie? Firma odevypracovne.sk vám ponúkne všetko potrebné za výborné ceny.

Inteligentná domácnosťZdroj: elements.envato.com
Inteligentná domácnosť