Slovensko a v podstate celý svet prechádza neľahkým obdobím. Koronavírus úraduje. Ako môže on, alebo prípadné budúce pandémie ovplyvniť vývoj technológií, predajov a podobne? Aj na túto tému sa zamysleli naši redaktori.

ONDREJ

Všetko zlé je na niečo dobré

Na prelome februára a marca doslova popadali všetky naplánované akcie. Nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Okrem MWC bol zrušený aj ženevský autosalón, mníchovský HighEnd ako aj prvé predstavenie toho, čo by sme mali uvidieť na IFA v Berlíne. To, že sa Čína zastavila, bude mať obrovský dopad na technológie. Firmy nám v skutočnosti v polovici roka nebudú mať čo ukázať ako novinky. Na každú vec sa dá ale pozrieť z inej strany – firmy začali oveľa viac ukazovať už pripravené novinky v on-line podobe. Zatiaľ dosť vidno, že to príliš nevedia, ale naučia sa. A možno to prispeje k lepšiemu predstaveniu produktov aj u menších firiem, ktoré si veľkú tlačovú konferenciu nikdy nemohli dovoliť.

FERO

Pomätencov a príživníkov nikdy nie je dosť

Spomalenie výroby v rôznych častiach sveta a zrušenie konferencií a výstav má pravdaže na technologický svet dôsledky. To isté ale pociťujú aj iné odvetvia. Treba však povedať, že sú aj oblasti, ktoré zažívajú ozajstný boom. Ide o tvorbu hoaxov, e-mailov a webového obsahu od nekonečného zástupu ľudí s popletenými predstavami o svete. Pretože čím väčší ignorant a hlupák v rámci technológií a vedy ste, tým väčší nezmysel si môžete vymyslieť bez toho, aby vás čokoľvek brzdilo. V schránke mi tak pristál obrovský e-mail, v ktorom sa popisuje, ako je koronavírus aktivovaný cez 5G siete. Teda, na zaručené správy hlupákov o tom, ako vás 5G prevráti na ruby, prepíše vám DNA, ovláda vám myšlienky, alebo rovno zničí celý život na Zemi som si už zvykol. Ale to, aby vás už 5G sieť nakazila aj koronavírusom, to je teda niečo, čo sa každý deň nevidí. Pomätencom sa naozaj medze nekladú.

ROMAN

Spomalenie ekonomiky

Ťažko povedať, ako ovplyvnia pandémie vývoj technológií, avšak je veľmi pravdepodobné, že ich pocítime na spomalení ekonomiky. Tak je tomu aj v prípade koronavírusu. AliExpress funguje v obmedzenom režime, hoci to nie je na prvý pohľad poznať a mnohé továrne v Číne nevyrábajú. Celý kolobeh je spomalený a s tým môže súvisieť aj teoretické spomalenie vývoja technológií. Takýto stav by sme však podľa mňa pocítili, ak by bola pandémia dlhodobá – vtedy by sa to mohlo dotknúť aj najväčších spoločností.

MIŠO

Zmena myslenia a zabehnutých princípov

Z technologického a vedeckého pohľadu je tu ďalšia situácia, ktorá nás nasmeruje k určitému pokroku. Na jednej strane to bude vývoj nových druhov liekov, vakcín, na strane druhej spôsob, ako sa s takýmito situáciami vyrovnávať. Šírenie vírusov je dnes podstatne rýchlejšie ako v minulosti. Stačí jeden nakazený, nastúpi do lietadla, spraví jeden prestup na medzinárodnom letisku a čoskoro tu môže byť exponenciálna krivka nárastu epidémie na svete.

Ukážku sme videli na zrušenom kongrese MWC vo februári, ktorý patrí medzi hlavné výstavné udalosti noviniek v oblasti mobilných zariadení a technológií. Zavreli sa výrobné linky v Číne, kde bolo epicentrum nákazy. Firmy meškajú s dodávkami a dopad je celosvetový. No a v neposlednom rade majú takéto udalosti negatívny dopad na šírenie poplašných správ a dezinformácií v podobe „domácich receptov“ na boj s chorobami alebo predaj falošných liekov na daný typ nákazy.

PEŤO

V ťažkých časoch si musíme …

Poznáme viaceré veľké epidémie, či už cholery, týfusu, ovčích kiahní, syfilisu alebo španielskej chrípky. Mnohé údery týchto chorôb mali v minulosti skôr regionálny charakter. Neskôr začal byť z dôvodu otvorenia hraníc ich dosah oveľa väčší.

V prípade globálneho výskytu ochorení sa môžeme na tento stav pozerať v dvoch rovinách. V najviac postihnutých oblastiach je výroba značne obmedzená alebo až pozastavená, takže dosah na regionálnu ekonomiku môže byť obrovský. Regióny, ktoré však neboli zasiahnuté, intenzívnejšie pracujú na rôznych prevenčných opatreniach, ktoré sú spojené nielen so zrýchleným technologickým vývojom, ale predovšetkým s rozvojom riešení pre včasnú diagnostiku a liečbu ochorení na tej najvyššej úrovni, keď sa už nesmie pozerať na vynakladané peniaze. Neraz sa v minulosti potvrdilo, že pod najväčším tlakom vznikajú najväčšie objavy, no a tie sú prospešné pre celé ľudstvo.

MIRO

Zľahčovanie situácie neprospieva

Ťažko povedať, aký dopad bude mať vo výsledku aktuálna situácia na svetovú ekonomiku, technológie a ich vývoj. Jedno je isté, netreba to v žiadnom prípade zľahčovať a podceňovať. V posledných dňoch sa často stretávam s až hlúpym zľahčovaním tejto situácie, a to aj od rôznych známych osobností a influencerov. Paniku robiť netreba, ale kritické myslenie a zdravý sedliacky rozum je veľmi dôležitý. Nezodpovedné zľahčovanie danej situácie môže mať ešte horší dopad – celosvetovo.

Ak mienkotvorcovia odporúčajú byť v pokoji a napr. aj naďalej cestovať do krajín s rozšíreným vírusom, pričom si stačí dávať väčší pozor na hygienu, tak to môže byť vo výsledku veľmi nebezpečné. Taktiež nezodpovedné nedodržiavanie odporúčaných, resp. dočasných „domácich karantén“ vedie k ľahšiemu šíreniu vírusov. To ohrozuje nielen svetovú ekonomiku a vývoj technológií, ale hlavne zdravie ostatných ľudí. Takže žiadnu paniku, ale zachovajme si kritické myslenie, zdravie máme iba jedno.

Značky: