V súvislosti s energetickou krízou mnohí ľudia hľadajú možnosti, kde sa dá najviac ušetriť. Ako sme už spomínali v našom článku, najväčšími žrútmi energie sú po vykurovaní domáce spotrebiče v kuchyni.

Oplatí sa však pozrieť aj na iné spotrebiče v domácnosti.

Azda jedným z najčastejšie využívaných spotrebičov v domácnostiach je práčka. Hoci výrobcovia už práčky vyrábajú v účinných energetických triedach, za ktoré si priplatíte, stále sa oplatí pri výbere práčky pozerať okrem energetickej triedy aj na tri základné tipy, ktoré vám môžu pomôcť ušetriť.

Samozrejme, výber práčky je komplexný proces, pri ktorom by ste sa mali zamerať nielen na výrobcu, motor, pracie programy, ale aj na tri základné funkcie, ktoré môžu pomôcť ušetriť, ak periete častejšie ako dvakrát do týždňa. Čo sa oplatí sledovať?

Pranie pri nízkej teplote

Mnoho práčok perie od najnižšej teploty 30 stupňov Celzia. Ak to však práčka umožňuje, výhodné je prať ešte pri nižšej teplote, napríklad ak máte iba mierne znečistenú bielizeň. Napríklad práčky Whirpool majú pracie programy, ktoré začínajú od 20 stupňov Celzia. Navyše bielu bielizeň je vhodné prať pri čo najnižšej teplote, pre zachovanie žiarivej bielosti.

Dĺžka pracieho programu

Nie vždy je oblečenie znečistené natoľko, aby ste museli používať dlhý prací cyklus. Obzvlášť pri športovom, funkčnom oblečení či oblečení s funkčnými membránami, nie je vhodné používať dlhé pracie programy. Preto sa poobzerajte aj po práčkach, ktoré majú krátke programy – napríklad 15 minútový či 30 minútový. Prípadne či práčka umožňuje funkciu skrátenia predvolených programov.

Inteligentné funkcie

Čoraz vyhľadávanejšie sú práčky s umelou inteligenciu, ktoré je možné zapojiť do celého ekosystému domácnosti – smarthome. Napríklad práčky AEG Softwater inteligentne odvážia bielizeň, rozriedia vodou prací prostriedok, aby pôsobil okamžite pri spustení prania a zvolia najvhodnejší prací program. Hoci si za tieto práčky výrazne priplatíte, ich spotreba na 100 pracích cyklov je podstatne nižšia, ako pri klasických práčkach a začína na úrovni 42 kWh na 100 pracích cyklov.

Samozrejme vždy používajte pri praní zdravý rozum. Sami najlepšie viete, ako často potrebujete prať a aké výsledky prania očakávate. Možno aj práčka, ktorú máte doma, prináša funkcie, ktoré ste doteraz nevyskúšali. Aj energeticky náročnejšie práčky môžu pri uplatnení vyššie uvedených tipov, výrazne ušetriť spotrebu elektrickej energie.

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.