Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S príchodom jari rieši čoraz viac ľudí alergie. Pokiaľ chcete aspoň doma dýchať zdravo, kúpte si kvalitnú čističku vzduchu, vysávač a parný čistič, ktoré môžete prípadne ešte doplniť zvlhčovačom vzduchu.

Pri výbere čističky hľadajte predovšetkým informácie, akú veľkú miestnosť dokáže vyčistiť, akú má filtráciu a ako je hlučná. „Väčšina výrobcov už dnes rovno uvádza, koľko metrov štvorcových dokáže čistička vyčistiť,“ potvrdzuje Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datart. Ak je uvedený len výkon, teda množstvo vzduchu v m3, vynásobte výšku, šírku a hĺbku miestnosti a číslo vynásobte tromi, prípadne štyrmi, ak máte v domácnosti alergika alebo astmatika. Výsledok vám určí, aký minimálny výkon v m3 potrebujete.

V popise čističky tiež nájdete, s akými konkrétnymi nečistotami si čistička dokáže poradiť a aké filtre obsahuje. „Čističky dnes obvykle obsahujú celú sústavu filtrov, ktoré odstránia hrubšie nečistoty, ako je prach alebo peľ, ale i tie najmenšie alergény alebo pachy,“ dodáva Iva Pavlousková. Dôležitým ukazovateľom je aj hlučnosť, predovšetkým pre tých, ktorí chcú čističku používať aj v noci. Veľa čističiek ponúka i tichý režim určený práve pre nočnú prevádzku.

Produktové tipy:

Čistička vzduchu Philips AC3259/10 – vhodná pre alergikov

Hodí sa do miestnosti do 44 m2 a o kvalite vzduchu vás informuje prostredníctvom farby na displeji: modrá značí čistý vzduch, fialová uchádzajúci a červená zlý. Ponúka 3 automatické a 5 manuálnych režimov vrátane tichého nočného režimu a pri zhoršení kvality ovzdušia sama zvýši svoj výkon a miestnosť vyčistí počas ôsmich minút. Ponúka aj špeciálny režim proti alergénom a jej účinnosť potvrdil aj ECARF, svetová inštitúcia zaoberajúca sa výskumom alergií. Zo vzduchu odstráni ale aj škodlivé mikročastice, baktérie, vírusy, pachy alebo plyny. Môžete ju tiež prepojiť s aplikáciou Air Matters a ovládať ju na diaľku cez mobil či tablet. Cena je 549 €.

Čistička vzduchu ETA Ventum

Vďaka vynikajúcej úrovni filtrácie (99,97% účinnosť) sa hodí do domácností s alergikmi, domácimi miláčikmi aj so zvýšeným znečistením ovzdušia. Poradí si s peľmi, škodlivými mikročasticami, nežiadúcimi pachmi i zvieracími chlpmi, baktériami a vírusmi. O kvalitnú filtráciu sa postará vysoko účinný HEPA filter 4v1. Čistička vás tiež sama upozorní na nutnosť výmeny filtra a snímač znečistenia automaticky kontroluje čistotu vzduchu a podľa toho prispôsobuje rýchlosť čistenia. Môžete využiť aj funkciu sterilizácie a dezinfekcie vzduchu pomocou UV technológie a funkcia ionizácie zase zaisťuje produkciu záporných iónov a aktívneho kyslíka. Čistička sa hodí do miestnosti do 30 m2, na výber máte z 3 rýchlostí alebo automatický režim. Oceníte aj tichý chod, spánkový režim alebo časovač. Cena je 199 €.

Čistička vzduchu Ionic-CARE Triton X6

Táto aktívna čistička vzduchu je zároveň výkonným ionizátorom. Vzduch čistí s vysokou efektivitou dosahujúcou až 96%, je dokonale tichá a má nulové náklady na filtre. Prúdenie vzduchu totiž zaisťuje kombinácia elektród pohybujúcich sa vzduchom pomocou tzv. Elektrónového vetra. Nečistoty zachytáva pomocou elektrostatického filtra na ploche 1100 cm3. Odstráni nielen polietavý prach, ale aj chemikálie, cigaretový dym, peľ a ďalšie alergény, baktérie alebo rozpadové prvky radónu. Ponúka tri stupne výkonu, pričom ten najvyšší vyčistí až miestnosť do veľkosti 75 m2. Na výber máte z troch farebných kombinácií. Cena je 136 €.

Parný čistič Kärcher SC 3 Easy Fix

Je vhodný do domácností s malými deťmi a alergikmi a vytvára paru, ktorá odstráni až 99% baktérií, pretože čistí hĺbkovo. Akékoľvek čistenie prebieha bez akýchkoľvek chemických prostriedkov či dezinfekcie a para je zároveň veľmi šetrná k ošetrovaným povrchom – tvrdým podlahám, kuchyniam, kúpeľniam, toaletám, zrkadlám, sklám alebo hladkým nábytkovým povrchom. Vďaka nízkej hmotnosti a ergonomickému tvaru tela sa pohodlne ovláda a dlhý kábel zabezpečuje flexibilnú manipuláciu. V balení nájdete aj rad nástavcov a ďalšieho príslušenstva. Maximálny tlak pary je 3,5 barov a potrebná doba k vyhriatiu 0,5 minúty/liter. Cena je 157,50 €.

Vysávač Philips FC919791

Rodiny s alergikmi ocenia aj tento vysávač otestovaný inštitútom pre výskum alergií ECARF. Pýši sa špeciálnymi vreckami s kapacitou 5 litrov, vďaka akčnému rádiusu 11 metrov nemusíte neustále prepínať káble do najbližšej zásuvky a technológia AirFlow Max zaisťuje vysoký sací výkon. Energetická účinnosť je A, účinnosť čistenia tvrdých podláh tiež A a účinnosť čistenia kobercov je C. Špeciálna hubica TriActive Max zvláda odstraňovať veľké i drobné nečistoty po celom povrchu vrátane priestoru pozdĺž stien a nábytku. Vďaka HEPA filtru 13 odstráni z ovzdušia až 99,5% alergénov. Cena je 129 €.

Zvlhčovač vzduchu a práčka vzduchu Boneco W1355A

Funguje na princípe prirodzeného odparovania – špeciálne tvarované zvlhčovacie kotúče sa točia vo vode a zaisťujú tak optimálne zvlhčenie okolitého vzduchu, podobne ako dážď. Vybrať si môžete z denného a tichého nočného režimu, nemusíte dokupovať filtre ani nepotrebujete žiadne chemikálie na úpravu vody, stačí bežná kohútiková. Voda zároveň pôsobí ako prirodzený filter a odstraňuje zo vzduchu nečistoty vrátane peľu, prachu alebo zápachu. Prístroj je vhodný do miestnosti do veľkosti 50 m2 a pri vyprázdnení nádrže sa automaticky vypne. Súčasťou balenia je aj ionizačná tyčinka, ktorá zaisťuje hygienickú nezávadnosť vody. Cena je 189 €.

Zvlhčovač vzduchu ETA Airis

Ponúka ultrazvukovú technológiu rozprašovania, hodí sa pre miestnosti do 30 m2 a jeho súčasťou je 3litrová nádoba na vodu umožňujúca ľahké plnenie. Zvlhčovač dokáže pracovať až 12 hodín nepretržite pri príkone iba 25 W. Môžete si zvoliť z troch úrovní vypúšťania vodnej pary (v rozsahu 83 až 242 g/min) a oceníte aj veľmi tichú nočnú prevádzku. Pomocou svetelnej signalizácie vás prístroj upozorní na nutnosť doplnenia vody. Cena je 39,90 €.

Zvlhčovač vzduchu Boneco U200

Tento ultrazvukový zvlhčovač pracuje na princípe studenej pary a hodí sa do miestností do 50 m2. Jeho ovládanie je veľmi jednoduché pomocou jediného kolieska, maximálny zvlhčovací výkon je 300 g pary za hodinu a tichý chod vás nebude rušiť ani pri spánku. V prípade potreby doplniť vodu svieti zvlhčovač červeno a jemné osvetlenie vody navodzuje relaxačnú atmosféru. Obsahuje antibakteriálnu tyčinku a demineralizačný filter pre zdravý vzduch a tiež priehradku pre naliatie esenciálneho oleja. Do odnímateľného zásobníka na vodu s obsahom 3,5 litra ľahko doplníte vodu. Cena je 85,90 €.

Odvlhčovač DeLonghi DEX 16 F

Nadmerná vlhkosť môže sťažovať dýchanie a prispievať k množeniu baktérií a tvorbe plesní, ktoré zaťažujú predovšetkým malé deti a alergikov. Tento kompaktný odvlhčovač vzduchu odvlhčí miestnosť do veľkosti 65 m3 a odstráni zo vzduchu až 2,1 litra vody bez toho, aby ste museli vyprázdniť odnímateľnou nádobku. Ponúka aj funkciu automatického vypnutia, keď sa nádobka naplní, a vďaka ochrane proti zamrznutiu zvláda pracovať aj v miestnostiach s nízkou teplotou. Hlučnosť je 39 dB, oceníte i tri stupne výkonu, dvojitý filtračný systém, umývateľný prachový filter alebo funkciu sušenia oblečenia. Cena je 247 €.

Všetky produkty kúpite v kamenných predajniach Datart alebo na www.datart.sk.

Značky: