AB CryptoBox Meter je jednoduchý merací prístroj, ktorý využijete pri domácom i profesionálnom nastavovaní satelitnej antény.

Určenie

AB CryptoBox Meter má kompaktné vyhotovenie, prístroj v pogumovanom puzdre odolná aj náhodným pádom. Nestojí veľa a satelitnú anténu s ním nastavíte lepšie a rýchlejšie, ako by ste to robili s kompasom a skúšaním jej natočenia „naslepo“.

Hlavné menu prístroja

Dizajn

Merací prístroj obsahuje zreteľný farebný LCD displej s uhlopriečkou 2,4 palca, pod ktorým je rad signalizačný diód (prevádzka/nabíjanie, stavové parametre signálu). Nižšie je viditeľný číselný údaj o kvalite signálu v percentách. Ďalej tu nájdete malý kompas, v strede je 6 klávesov na ovládanie menu a pod nimi štvorica tlačidiel určená na zvukovú signalizáciu dosiahnutia kvalitného signálu, nastavenie satelitu, zobrazenie spektra a zobrazenie podrobnejších údajov o meraní.

Na pravom boku prístroja je zapínanie, port na nabíjane a port RS 232 na aktualizáciu softvéru. V zadnej časti je šikovná lampa, ktorú oceníte pri zníženej viditeľnosti. Prístroj sa dá zavesiť aj na krk, popruh ale nie je v dodávke.

Lampa v zadnej časti

Použitie

Merací prístroj podporuje HD normu satelitného vysielania DVB-S/DVB-S2. Kábel od antény pripojíte pomocou F redukcie k prístroju, nastavíte parametre hľadaného satelitu a sledujte displej. Pri meraní na ňom vidíte silu signálu, jeho kvalita, pomer signál/šum a ďalšie parametre. S prístrojom môžete merať aj DiSEqC prepínače a DiSEqC motory. Výhodou prístroja je zvukový indikátor signálu, teda nemusíte sledovať displej a plne sa môžete venovať anténe.

Najprv tak nastavíte anténu na hrubo hlavne s použitím zvukovej signalizácie a potom jemne so sledovaním kvality signálu. Občas meraná hodnota skáče, po čase sa ale ustáli a vtedy anténu presne nastavíte. Na nastavenie antény tak treba mať čas, je totiž isté oneskorenie medzi tým, ako s ňou pohnete a výsledok v grafe alebo percentách sa reálne prejaví. Rozhodne sa ale takto dá anténa nastaviť presne. Konštalačný diagram a spektrálny analyzér sú určené pre profi nastavenie antény.

Takto prebieha nastavovanie so zobrazením sily a kvality signálu a spektrálneho analyzéra

Na použitie prístroja nepotrebujete ťahať so sebou žiadne káble, zabudovaná ION batéria (1800 mAh) vydrží na 2,5 hodiny prevádzky.

Cena: 79,90 eur

Zapožičal: www.abcom.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.