Chcete podnikať a neviete, ako je to so založením tzv. eseročky? Podnikateľský plán nie je všetko. Ako prvé je potrebné zostaviť si biznis plán, v ktorom si podnikateľ nastaví svoje ciele.

Treba však myslieť aj na to, že okrem podnikania sa budete musieť venovať legislatívnym povinnostiam. Najjednoduchšou cestou je prenechať túto agendu firme, ktorá sa na tieto úkony špecializuje.

Podľa Michaely Belanovej z konzultačnej firmy Barta je to zároveň jedna z najefektívnejších ciest. Vy sa môžete venovať podnikaniu a o ďalšie náležitosti sa postarajú experti, ktorí sledujú legislatívne prostredie a včas vás upozornia a pomôžu s komunikáciou s úradmi a ďalšími náležitosťami.

michaela belanova bartaZdroj: www.barta.sk

Živnosť alebo s. r. o.?

Toto bude základnou otázkou ešte pred vstupom do podnikania a je potrebné sa rozhodnúť, ktorá forma bude najvýhodnejšia. Rozhodujete sa na základe toho, či chcete podnikať samostatne alebo plánujete podnikať s viacerými spoločníkmi. Takisto je dôležité zvážiť, či si chcete podnikaním zarobiť popri zamestnaní alebo plánujete podnikať vo väčšej miere.

Pre jednoduchosť sa dá uviesť, že z podnikania vo forme živnosti sa dá neskôr prejsť na formu s. r. o., avšak naopak to nejde. Počiatočné úvahy by mali zohľadniť aj plánovanú výšku obratu a napríklad formu vyplácania mzdy.

Živnostníci môžu využiť takzvané paušálne náhrady, avšak pri s. r. o. je postup odlišný. Je na mieste túto formou konzultovať vopred, napríklad s konzultačnou firmou venujúcou sa spracovaniu účtovníctva. Tá má potrebné legislatívne znalosti a upozorní vás na rôzne úskalia, výhody či nevýhody.

Dôležité faktory pri výbere právnej formy podnikania:

  • vstupný kapitál a náklady na založenie firmy
  • majetkové ručenie
  • daňovo-odvodové zaťaženie
  • spôsob vedenia účtovníctva
  • spôsob vyplácania príjmu podnikateľovi
  • zverejňovanie údajov o hospodárskych výsledkoch firmy
  • (ne)možnosť mať spoločníkov
  • (ne)možnosť vstupu investora do firmy
  • kredibilita právnej formy

Meno spoločnosti

Nemenej podstatným prvkom je názov spoločnosti. Je treba vymyslieť obchodné meno a zároveň overiť jeho dostupnosť. Keď sa inšpirujete inými firmami, zistíte, že mnohé z nich majú kreatívne zvolený názov. Zvoľte názov tak, aby charakterizoval činnosť vašej spoločnosti, prípadne, aby vás neskôr nelimitoval pri rozšírení pôvodnej činnosti.

computer pexels-pixabay-38568Zdroj: Pixabay

Postup pri zakladaní s. r. o.

Základom podnikania pri tomto type spoločnosti je zloženie základného kapitálu v sume 5000 eur. Okrem toho bude potrebné spísať zakladateľskú listinu, prípadne spoločenskú zmluvu v závislosti od počtu spoločníkov vo firme.

Ďalším krokom je zvolenie sídla, či už vo vlastnej nehnuteľnosti alebo v prenájme, kde bude potrebný overený súhlas majiteľa nehnuteľnosti, v ktorej sa bude sídlo vašej firmy nachádzať. Plne legitímna cesta je aj využitie takzvaného virtuálneho sídla. To poskytujú viaceré spoločnosti na trhu.

Nasleduje získanie osvedčenia o činnosti na vykonávanie vášho podnikania. Následne je možné podať zápis na príslušný krajský súd na zápis s. r. o do obchodného registra. Aktuálne je tento poplatok v sume 220 eur a vykonáva sa online. Podnikať je možné odo dňa zápisu, čo v praxi zaberie 2 dni.

Koho kontaktovať najprv?

Pred samotným založením firmy je vhodné kontaktovať právnu kanceláriu, ktorá s konkrétnymi úkonmi pomôže. Využiť sa dajú aj špecializované spoločnosti, ktoré ponúkajú hotové firmy. Označujú sa ako ready made.

Vedenie účtovníctva a plnenie legislatívnych povinností od prvého dňa podnikania je základ. Ide o dôležitý krok, hoci ho mnohí na začiatok podceňujú. Mať niekoho, kto sa postará o vedenie tejto agendy, je najlepšie hneď na začiatku. Vyhnete sa v budúcnosti chybám, ako sú napríklad zle zaúčtované či chýbajúce doklady alebo absencia či chyby v evidencii a rôznych legislatívnych povinnostiach.

Pozor na reklamy z Googlu

Je celkom bežnou záležitosťou, že firma inzeruje prostredníctvom Googlu alebo iných spoločností. Treba na to myslieť, keďže v rámci Európskej únie nie je možné fakturovať s DPH, a to je potrebné si vysporiadať vo svojej domovskej krajine, spravidla na Slovensku.

Odborné poradenstvo

Nechať legislatívne povinnosti na expertov sa z dlhodobého hľadiska oplatí. Vy sa môžete venovať svojmu podnikaniu a zároveň budete mať istotu, že máte všetko v poriadku.

Prvotná myšlienka ušetriť a spravovať celú agendu samostatne, sa nemusí vyplatiť. Legislatíva sa neustále mení a spravidla býva aj čoraz zložitejšia. Je veľmi ťažké udržať si prehľad v povinnostiach, ktoré okrem vášho skutočného podnikania musíte vykonávať. Zvážiť odbornú pomoc bude len na prospech vášho podnikania.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.