Zábrany podvodníkov nepoznajú hraníc ani počas vojnového konfliktu. ESET vydal správu, v ktorej varuje pred falošnými zbierkami.

Humanitárne zbierky a pomoc počas vojnového konfliktu je, ako sa ukázalo, živná pôda pre podvodníkov. Bezpečnostná firma prišla s informáciami, ktoré poukazujú na to, ako podvodníci snažia z ľudí vylákať peniaze alebo najnovšie kryptomeny. Podľa odporúčaní firmy by ste mali radšej využiť oficiálne registrované a overené organizácie.

Výskumníci ESETu zachytili prvé podvodné výzvy k finančným darom pre ľudí zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. Po preverení zistili, že bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa nedajú preukázateľne spojiť s legitímnym subjektom. Podľa obrázkov je vidno, že výzvy sú zatiaľ v anglickom jazyku. ESET ale predpokladá, že čoskoro budú výzvy lokalizované aj do slovenčiny alebo iných jazykov.

Najčastejšie sa takéto výzvy šíria prostredníctvom emailov, či na sociálnych sieťach. Podobnú situáciu so scamom, ako sú tieto falošné správy nazvané, sa objavili aj pri začiatku Covid-19. Falošné zbierky sú vytvorené s istou podobnosťou, no zásadne ide o nedbalé informácie.

Chýba jasné stanovanie, na aký účel budú využité a pozor si treba dať aj pri žiadostiach o platbu v kryptomene. Ak chcete pomôcť v kryptomenách, priamo na ukrajinský oficiálny účet, odporúčame prečítať si tento článok. Ide o legitímnu pomoc v kryptomenách. Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti, overte si výzvu, inštitúciu či uverejnené číslo účtu na oficiálnych stránkach organizácie.

Ondrej Kubovič, špecialista spoločnosti ESET na digitálnu bezpečnosť, hovorí, že „Aktuálna situácia ukázala, že zločinci v digitálnom priestore nemajú žiadne zábrany, keď sa aj v takýchto chvíľach snažia z ľudí vylákať peniaze pod zámienkou, že ich pošlú na Ukrajinu. Ak ste sa rozhodli našim východným susedom pomôcť, či už finančne alebo iným spôsobom, odporúčame robiť tak len cez overené organizácie.“

Ako nenaletieť falošnej zbierke?  

  • Prispievajte prostredníctvom známych organizácií, ktoré preukázateľne pomáhajú v tejto sfére a majú na Ukrajine partnerov.
  • Prispejte prostredníctvom oficiálnej stránky organizácie, alebo sa obráťte priamo na organizáciu, ak máte akékoľvek podozrenie o pravosti zbierky. Útočníci sa môžu vydávať aj za legitímne organizácie.
  • Spozornite pri žiadosti o platbu v kryptomene, väčšina organizácií, ktoré pomáhajú vo vojnových zónach neprijíma takéto príspevky.
  • Vyhnite sa kliknutiu na odkazy a sťahovanie príloh v nevyžiadaných e-mailoch od neznámych ľudí, ktorí vyzývajú k okamžitému konaniu. Môžete si tak do zariadenia stiahnuť malvér.
  • Overte si aj zbierku, ktorú vám odporúčil niekto známy, mohol byť obeťou podvodu.
  • Nerobte unáhlené rozhodnutia, podvodníci chcú zneužiť naliehavosť situácie, aby od vás vylákali peniaze.

Zdroj: ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.