Teraz máme možnosť vidieť, čo kryptomeny môžu znamenať a raz znamenať pravdepodobne budú.

Zároveň je tu ale odvrátená stránka a tou môže byť do budúcna ukazovanie kryptomien za príklad, ako sa financovali krajiny vo vojenských konfliktoch. Využiť ich môže nielen Ukrajina ale aj Rusko. Prezident Putin sa totiž nedávno vyjadril, že kryptomeny nechce zakázať, ideálny scenár by bol nájsť spôsob, ako ich rozumne regulovať. Správu priniesol web The Verge.

Podľa výskumu spoločnosti Elliptic dostala Ukrajina viac ako 15 mil. USD v kryptomenách od útoku z 24. 2. 2022.

Oficiálny ukrajinský účet zverejnil adresy pre BTC, Ethereum aj Tether (USDT). Zaujímavosťou je porušenie viazanosti na americký dolár zo strany USDT, s ktorým sa touto cestou obchoduje v takom množstve, že viazanie nebolo dodržané. Okolo USDT ako „stable coinu“ je však viac nejasností a s tou viazanosťou treba byť opatrný. Je to cesta, hoci USDT nie je celkom transparentný token z hľadiska naviazanosti na USD. Inak je legitímny a netreba sa ho obávať používať. Ukrajina teda používa legitímne prostriedky a formu na financovanie svojich potrieb. Burzy USDT bežne párujú s inými kryptomenami.

Ukrajinci majú oprávnené pochybnosti voči svojej vlastnej mene, preto je normálne hromadiť doláre. Rovnako tak Illia Polosukhin, a ukrajinský zakladateľ kryptomeny či platformy Web3, NEAR Protocolu ako konkurencie pre Ethereum, hovorí, že vlastne zároveň ani nedôverujete bankám. Kryptomeny a cesta, ako si so sebou zobrať hodnotu či majetok, sa teraz ukázala ako jedna z najlepších možností. Ukrajina je týmto technologickým možnostiam otvorená a vlani legalizovala Bitcoin. Dovtedy sa pohyboval v akejsi neistej a nejednoznačnej sivej zóne.

Ukrajina sa podľa Chainalysis Global Crypto Adoption Index umiestnila na štvrtom mieste v rebríčku adopcie kryptomien. Ročne cez ňu prejde 8 mil. USD. Krajina sa chce stať „jednou z najlepších jurisdikcií na svete v rámci kryptografických spoločnosti“, oznámil to ešte minulý rok pre The New York Times Alexander Bornyakov. Pre mnohých je okrem investovania do nehnuteľností medzi ďalšími možnosťami práve investovanie do kryptomien.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.