LG V30 je podľa slov výrobcu predurčený na tvorbu kvalitného videa a skvelých fotografií 

Je to tak aj v praxi? Na to sa pozrel známy portál DxO Mark, ktorý testuje fotoaparáty všetkých lepších zariadení. LG V30 je vlajková loď z roku 2017, ktorá bola viac než očakávaná. Minimálne nás v redakcii zaujala svojim spracovaním, výkonom a možnosťami.

V skratke si zopakujme, čo LG V30 ponúka: 6“-palcový P-OLED displej s pomerom strán 18:9 a rozlíšením 1440 x 2880 Px. O dostatočný výkon v akejkoľvek situácii sa stará procesor Snapdragon 835 a 4 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorné úložisko má veľkosť 64 GB a je rozšíriteľné o pamäťovú kartu s max. kapacitou 2 TB.

Dvojica snímačov

V zadnej časti sa nachádzajú 2 snímače s rozlíšením 16 a 13 Mpx. Hlavný snímač (Sony IMX351 1/3.1“)  má rozlíšenie 16 Mpx, clonu f/1,6 a disponuje optickou stabilizáciou obrazu (OIS). Šírka záberu hlavného snímača je 70°. Sekundárny snímač má rozlíšenie 13 Mpx, clonu f/1,9 a absenciu optickej stabilizácie obrazu. Tento snímač je širokouhlý, so šírkou záberu až 120°.

LG nešlo cestou monochromatického alebo teleobjektívu, ako konkurencia, ale svojou vlastnou, ktorá je pre určitú skupinu používateľov zaujímavejšia. Nemôžete síce fotiť skvelé portréty s rozmazaným pozadím, ale zato môžete vytvárať širokouhlé fotografie, ktoré majú svoje čaro. Video je možné natáčať v max. rozlíšení 4K s 30 fps alebo 1080p s 30/60 fps. Okrem toho sú v ponuke aj rôzne funkcie, ako napr. point-zoom, filmové filtre, farebné korekcie a pod.

Ako dopadol test DxO Mark?

Možno inak, ako by ste predpokladali. LG V30 dosiahol skóre 82 bodov, čím sa umiestnil na priečke vedľa Samsungu Galaxy S6. V popise testu je však veľmi jasne uvedené, že v niektorých disciplínach bol na tom lepšie ako iPhone X alebo Samsung Galaxy Note 8. Bodovanie však rapídne kleslo pri teste videa, čo prekvapilo asi najviac, nakoľko je tento telefón prezentovaný ako skvelý nástroj tvorbu videa. Hodnotenie výsledných fotografií dopadlo veľmi dobre.

DxO Mark vychválil schopnosť výborného zachytenia expozície v rôznych podmienkach a reálne podanie farieb. Vysoký počet bodov získal aj za nízku hladinu šumu a výborné zachytávanie detailov. Fotografie za zníženej viditeľnosti taktiež prekvapili. Samostatné hodnotenie fotoaparátu je 87 bodov. Celkové vyhodnotenie je však nižšie, čo je zapríčinené nižším hodnotením videozáznamu.

Problémom bolo slabšie automatické zaostrovanie, slabá stabilizácia videa, a tiež prechod medzi tmavou a svetlou scénou, kde často pochybilo vyváženie bielej farby. Viaceré nedostatky by mohli byť eliminované pri tvorbe videa v manuálnom režime, ale testy DxO Mark sa týkajú výhradne automatického režimu. Samostatné hodnotenie videa je 73 bodov.

Podľa slov portálu DxO Mark je LG V30 skvelým fotomobilom, ktorý je v niektorých disciplínach lepší, ako konkurencia z prvých priečok. Najviac sa hodí na fotografovanie krajín, architektúry a pod. Jednoducho povedané, najlepšie sa mu darí pri fotení statických scén.

Nakoniec je dobré vedieť, že širokouhlý snímač nemá vplyv na tieto výsledky. Ide primárne a test hlavného snímaču. Aj napriek nižšiemu hodnoteniu môže byť LG V30 pre množstvo používateľov atraktívnym zariadením, práve kvôli možnosti tvorenia širokouhlých záberov.

Zdroj: DxOMark.com

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Testujeme LG V30, telefón s najlepšou video kamerou

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE