Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lietanie nie je iba najbezpečnejší spôsob prepravy, ale tiež skvelý spôsob, ako sa za krátky čas dostať do vzdialenej a vysnívanej dovolenkovej destinácie. Všetci však vieme, že počas letu sme obmedzení vo veci, ktorá dnes doslova hýbe svetom. Ide o pripojenie na sieť a internet, ktoré sú z dôvodu nutnosti používania letového režimu počas prepravy vzduchom nedostupné.

Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, prečo vás vlastne letecké spoločnosti „obmedzujú“ vo využívaný jedného z najdôležitejších zariadení dnešnej doby? Stane sa niečo hrozné, ak to počas letu na super last minute dovolenku neurobíte? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky dostanete v našom článku.

Prečo je nutné použiť na mobile alebo inom zariadení letový režim?

Mobilné telefóny, notebooky, vreckové herné systémy, elektronické čítačky, inteligentné hodinky a ďalšie iné podobné zariadenia vyžarujú rádiové vlny, ktoré môžu (ak ich je viac) ovplyvniť navigačné a radarové zariadenia lietadla, ako aj spôsobiť rušenie náhlavných súprav pilotov. Letový režim bráni týmto moderným doplnkom vysielať akúkoľvek formu rádiového signálu, ktorý by inak mohol spôsobiť elektromagnetické rušenie systémov lietadla, elektroniky alebo komunikácie.

Za letu je dokonca riziko možného rušenia vyššie ako na zemi, pretože mobilné zariadenia, ak majú problém s pripojením, sa snažia intenzitu signálu (vyhľadávania) zvýšiť. Jedno mobilné zariadenie by samozrejme dnešným moderným leteckým systémom uškodiť nemalo, keby si však nechali zapnuté mobily, počítače a hodinky všetci, situácia by mohla byť vážnejšia.

Hoci sú moderné lietadlá vybavené sofistikovanými navigačnými systémami, ktoré sú odolné voči elektromagnetickému rušeniu, preventívne opatrenia sú stále nevyhnutné. Rušenie signálom mobilu môže ovplyvniť komunikáciu medzi pilotom a rádiovou komunikáciou alebo navigačnými systémami. Ako teda prežiť nie vždy príjemný let bez signálu a internetu v mobile?

Cestu s letovým režimom si môžete spríjemniť niekoľkými spôsobmi

Letový režim v mobile alebo počítači nie je žiadna katastrofa a určite to bez signálu a internetu tých pár minút alebo hodín prežijete. Prinajmenšom to bude pre vás ideálny čas na krátky digitálny detox alebo spoločné rozhovory. Na druhú stranu, funkcia letového režimu neznamená, že je váš mobil vypnutý a nemôžete využívať jeho viaceré funkcie.

Letový režim deaktivuje mobilné siete, ale stále umožňuje využívať wifi, čo znamená, že máte napríklad prístup k internetovým službám ponúkaným leteckou spoločnosťou, k čomu sa ešte dostaneme. Existuje množstvo spôsobov, ako si cestu v lietadle bez signálu v mobile spríjemniť.

  • Stiahnite si obsah dopredu:

Pred letom si stiahnite filmy, seriály, knihy alebo hry, ktoré môžete sledovať alebo hrať aj offline. Všetky potrebné informácie tak budete môcť „konzumovať“ počas letu aj bez pripojenia na internet.

  • Využívajte palubnú wifi:

Ak ste na stiahnutie filmov pozabudli, poprípade neboli možnosti, nemusíte mať hlavu v smútku. Mnohé letecké spoločnosti dnes ponúkajú wifi pripojenie na palube, ktoré môžete využiť na surfovanie po internete, komunikáciu s priateľmi alebo prácu. Pred odletom sa ale informujte, či vaša letecká spoločnosť túto službu ponúka, a ak áno, ako sa k nej pripojiť.

Veľmi často týmto spôsobom získate iba prístup k obsahu konkrétnej leteckej spoločnosti. Z pomerne širokej ponuky si ale určite niečo vyberiete. Ak už nič iné, môžete takto aspoň sledovať trasu svojho letu a vedieť, kde sa práve nachádzate, v akej výške a akou rýchlosťou letíte.

  • Využívajte offline aplikácie:

Ďalším spôsobom, ako využiť voľný čas letu bez signálu, sú mnohé moderné offline aplikácie. Dôležité je, aby ste si ich stiahli do mobilu ešte pred vstupom do lietadla a vopred si ich fungovanie bez signálu overili.

  • Spravujte svoje úložisko:

Ak sa vám nechce riešiť ani jedna zo spomínaných možností a nemáte ani knihu alebo časopis. Skrátiť cestu na dovolenku si môžete tak, že si v mobile urobíte poriadok a zorganizujete a vyčistíte jeho úložisko odstránením nepotrebných súborov, aplikácií či fotografií.

Používanie letového režimu na palube lietadla je nevyhnutnosťou pre bezpečnosť a pohodlie všetkých cestujúcich. Aj keď sú prípadné riziká minimálne, dodržiavať pravidlá a predpisy je v tomto smere dôležité, aby sa predišlo akýmkoľvek potenciálnym problémom. Koniec koncov, ako ste sa mali možnosť presvedčiť, so správnou organizáciou a prípravou viete svoj mobil naplno využiť aj so zapnutým letovým režimom.