Skupina COVID19CZ, ktorá okrem iných aktivít v boji s koronavírusom pomáha trasovať pohyb infikovaných pacientov nakazených touto chorobou, dokázala najnovšie svoje riešenie spustiť aj na Slovensku. Cieľom systému, ktorý je prístupný zdravotníkom, je zefektívnenie trasovacích hovorov hygienikov tak, aby čo najrýchlejšie identifikovali potenciálne ohrozených ľudí a zabránili tak šíreniu ochorenia. Výhodou pre všetkých bude skoršie uvoľnenie plošných obmedzení, návrat ľudí k bežným činnostiam a tým pádom aj rýchlejšie naštartovanie ekonomiky. 

Tomáš Vatrt BOOTIQ

Tomáš Vatrt BOOTIQ

Tím COVID19CZ začal v marci v Česku pracovať na vytvorení inteligentnej karantény, ktorej súčasťou je aj trasovanie infikovaných pacientov pomocou spomienkovej mapy. Tú využívajú hygienické stanice, ktoré aktívne kontaktujú pozitívne testovaných. Pokiaľ pacient udelí súhlas, zaznačíme do spomienkovej mapy anonymizované dáta o jeho pohybe získané od mobilných operátorov. Nakazený si tak počas hovoru s hygienikom môže prejsť svoju históriu a spomenúť si, s kým prišiel do kontaktu. Pracovníkovi call centra tak pomôže identifikovať a následne aj kontaktovať ľudí, ktorých stretol a ktorí môžu byť tiež nakazení.

Pilotná prevádzka systému na Slovensku odštartuje tento týždeň. V Českej republike systém spustila už 20. marca iniciatíva COVID19CZ, ktorej súčasťou sú okrem iných firmy Keboola, CleverMaps aj BOOTIQ. Práve tím BOOTIQ vďaka svojmu pôsobeniu v oboch krajinách preniesol riešenie na Slovensko.

Ako to prebiehalo?

V priebehu krátkeho času dokázali v BOOTIQu zladiť a dostať zelenú od vedenia, pričom koordinátorom projektu je prevádzkový riaditeľ Boris Zovčák. Spolupráca iniciatívy COVID19CZ na Slovensku začala 17. marca a do dvoch dní bol zostavený tím. Následne sa podarilo nadviazať kontakt s Ústredným krízovým štábom SR, a to vďaka zapojeniu Gabriela Lachmanna, CEO slovenskej pobočky BOOTIQ EEA. Vďaka jeho pozícii riaditeľa organizácie Slovensko.digital, ktorá je vnímaná ako transparentná opora štátu pri navrhovaní IT riešení, sa podarilo expresne rýchlo naštartovať spoluprácu.

Následne sa tím zastupujúci iniciatívu COVID19CZ zišiel 26. marca na stretnutí so zástupcami Ministerstva zdravotníctva SR, Národného centra zdravotníckych informácií, Ústredného krízového štábu SR a Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, kde predstavil demo riešenie pre Slovensko. O pár dní neskôr začala tiež koordinácia s operátormi.

Aktivita českých IT firiem sa presunula aj na Slovensko

Aktivita českých technologických firiem a IT nadšencov zameraná na pomoc v boji s nákazou COVID-19, sa presunula veľmi rýchlo aj na Slovensko. Hlavným cieľom iniciatívy COVID19CZ je ponúknuť moderné technológie pre boj s vírusovou nákazou. Pomáha tiež so zjednodušením komunikácie, sprístupnením potrebných informácií a následným spracovaním dát. Trasovanie je jedným z najvýznamnejších projektov, ktorý skupina zastrešuje.

Pracovný tím už riešenie zároveň prezentoval aj rakúskemu krízovému štábu. Česká republika a Slovensko sa tak radia ku krajinám, ktoré využívajú technológie v boji s koronavírusom.

 

Značky: