Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aplikáciu na vytvorenie žiadosti o voľbu zo zahraničia, ktorú pripravilo Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov, využilo takmer 39 tisíc používateľov. Oproti voľbám v roku 2016 je to viac ako dvojnásobok.

Do konca minulého týždňa mohli občania, ktorí nebudú počas parlamentných volieb na území republiky požiadať o voľbu poštou zo zahraničia. Až takmer 39 tisíc užívateľov na vygenerovanie takejto žiadosti využilo aplikáciu Voľby.Digital, ktorú pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov. V porovnaní s obdobím pred minulými parlamentnými voľbami pritom ide o viac ako dvojnásobok. V roku 2016 podobnú aplikáciu použilo viac ako 17 tisíc používateľov.

Podľa informácií Slovensko.Digital prijalo Ministerstvo vnútra SR štvornásobne viac žiadostí od občanov žijúcich v zahraničí bez trvalého pobytu na Slovensku v porovnaní s obdobím pred voľbami v roku 2016.

Unikátni používatelia aplikácie v roku 2016 a 2020

Unikátni používatelia aplikácie v roku 2016 a 2020

Takmer 30% užívateľov aplikácie ju použilo zo Slovenska. Na druhom mieste sú používatelia z Čiech a na treťom z Veľkej Británie.

Unikátni používatelia podľa krajín v roku 2020

Unikátni používatelia podľa krajín v roku 2020

Najväčší percentuálny rozdiel v porovnaní rokov 2016 a 2020 je v počte používateľov, ktorí aplikáciu využili v rámci Slovenska. Kým pred voľbami v roku 2016 aplikáciu na žiadosť o voľbu poštou využilo viac než 2100 ľudí, tento rok ju využilo viac než 10 500. Zaujímavosťou je aj výrazný nárast používateľov zo susedného Rakúska. Pred minulými parlamentnými voľbami použilo aplikáciu menej než 550 používateľov, tento rok ich počet narástol na takmer štvornásobok.

Unikátni používatelia podľa krajín v roku 2016 a 2020

Unikátni používatelia podľa krajín v roku 2016 a 2020

Cez aplikáciu Voľby.Digital môžu užívatelia požiadať aj o vydanie hlasovacieho preukazu v prípade, že nebudú počas volieb na mieste trvalého bydliska. Zatiaľ ju na vytvorenie žiadosti o hlasovací preukaz použilo viac ako 12 tisíc unikátnych užívateľov. Posledný termín na odoslanie žiadosti o hlasovací preukaz je 10. februára.