Internet dnes považujeme za samozrejmú súčasť nášho života. Zvykli sme si naň, a preto ho chceme používať všade. Aj v zahraničí na dovolenke.

Nemusí to byť kvôli pracovným povinnostiam, ale kvôli tomu, aby sme zostali v kontakte s priateľmi, rodinou a prípadne sa s nimi podelili o fotografie a zážitky. Ponúka sa niekoľko spôsobov, ako byť online.

Najjednoduchšie je využiť Wi-Fi sieť priamo v hoteli. V tomto prípade však odporúčame, aby ste si vopred overili, či je internet dostupný a za akých podmienok. Často sme sa totiž stretli so situáciou, že ubytovanie sľubovalo internet. Ten však bol k dispozícii iba vo vstupnej hale. Takisto nie je nič neobvyklé, ak hotel ponúkne internet za poplatok. Druhým „extrémom“ je pomalý a nekvalitný internet.

internet_dovolenka_nowat

Skúsenosti máme aj s tým, že pripojenie do internetu bolo v hoteli väčšinou použiteľné, avšak počas raňajok, obeda a večere ho návštevníci natoľko zahltili, že bol jeho prínos nulový. Netreba podceňovať ani zabezpečenie bezdrôtových sietí. Sem-tam ponúka hotel otvorenú Wi-Fi sieť a v tomto prípade ide o bezpečnostné riziko. Nikdy neviete, kto môže komunikáciu „odpočúvať“. Netvrdíme, že je to pravidlo a že každú otvorenú sieť niekto hackuje, ale nikdy neviete. Toto sú základné rady, na ktoré by ste mali v prípade Wi-Fi pripojenia v hoteloch a apartmánoch myslieť.

Mobilný internet s roamingom

V zahraničí si v závislosti od vašich potrieb možnože vystačíte aj s roamingom. Veľmi dobrú ponuku má Telekom

V zahraničí si v závislosti od vašich potrieb možnože vystačíte aj s roamingom. Veľmi dobrú ponuku má Telekom

Ak pripojenie do Wi-Fi nie je dostupné, prípadne vám z nejakého dôvodu nevyhovuje alebo chcete byť online aj v pohybe, treba zvážiť ďalšie dve možnosti. Roaming alebo kúpu SIM karty priamo v krajine dovolenky.

Slovenskí operátori zvyknú posielať uvítacie SMS správy, keď sa v zahraničí pripojíte do mobilnej siete cudzieho operátora. Informujú o cene hovorov, SMS a MMS správ a takisto aj o poplatku za prenesený megabajt. V letnom dvojčísle touchIT sa ďalej pozrieme na ponuku roamingov našich operátorov O2, Orange a Telekom. Poradíme ako najviac ušetriť na dátach v Chorvátsku, Taliansku, Turecku a Španielsku.


obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 

Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

 

 

 

 

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

 

 

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowat V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowat Internetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowat O mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit