Riziko je na každom kroku, no máme pre vás niekoľko tipov, ako sa pohybovať po internete trochu bezpečnejšie.

Internet nie je len webový prehliadač, no ten budete používať pravdepodobne najčastejšie. Platíte v ňom, pozeráte si videá a filmy alebo si s niekým píšete. Spoľahnúť sa môžete iba na webový prehliadač, no nie vždy to bude stačiť. Vy ste totiž osoba, ktorá bude zadávať údaje na jednotlivé stránky a vyplňovať heslá.

Aktuálny webový prehliadač

Toto je jedna z vecí, pri ktorej si nemusíte robiť žiadne starosti. Dnes už sa prehliadače aktualizujú samé. Keď je zapnutý, stiahne si informáciu o tom, či výrobca neposkytol novšiu verziu. Ak áno, stiahne ju a nainštaluje pri ďalšom spustení prehliadača. Nezáleží na tom, či ide o Google Chrome, Operu alebo Microsoft Edge.

Dôležité je sledovať, kam sa s prehliadačom pripájate. Tie vás na podozrivú stránku upozornia a zastavia jej načítanie. Môžete síce pokračovať na web, ktorý sa dostal do hľadáčika podozrivých, odporúčame ho však vôbec nenavštevovať. Skôr ako legitímny obsah vás očakáva škodlivý kód a riziko odcudzenia vašich údajov.

V prípade webových stránok je dôležité si všimnúť, či sú zabezpečené. Teda či spojenie medzi vaším počítačom a cieľovou webovou stránkou je šifrované. Túto informáciu nájdete v hornom riadku s adresou po kliknutí na ikonu zámky.

Tu sa dozviete, či je certifikát platný a či je spojenie bezpečné. V prípade, že stránka nepoužíva šifrované spojenie, nič na nej nenakupujte. Vami zadané údaje by sa prenášali v úplne odokrytom stave a každý, kto by spojenie špehoval alebo bol pripojený na vašu Wi-Fi by si údaje mohol prečítať.

https confirmed

Takto sa dá overiť, či je spojenie so stránkou šifrované

Cookies

O tomto ste už možno počuli a sú to súbory, podľa ktorých si vás jednotlivé weby identifikujú. Takto potom Google ale aj iné spoločnosti cieli reklamu. Podstatné ale nie je to, či vám ponúkne reklamu na kosačke, lebo ste hľadali v on-line obchodoch trávu a hlinu.

Problém je v tom, že takto ste identifikovateľní naprieč internetom. Spoločnosti o vás budú vedieť, na aké stránky chodíte a budú a vlastne už si v súčasnosti o vás kontinuálne vytvárajú obraz. Áno, sú tam všetky stránky, na ktoré chodíte a je na nich čo i len plugin Faccebookového tlačidla Like.

V prehliadači nájdete možnosť ako cookies pravidelne odstraňovať, no ak máte doplnok ClearURLs, čistenie bude automatické a bude po vás zametať stopy. Úplne anonymní nikdy nebudete, no toto výrazne pomôže.

Bezpečná Wi-Fi

Mala by to byť vaša domáca alebo firemná sieť. To ale iba za predpokladu, že ste správne nastavili router a máte ho zabezpečený. Teda heslo a prihlasovacie meno nie je admin / admin. Dobre nastavený router je jedna z kľúčových záležitostí.

Je to vaša vstupná brána a jej zabezpečenie netreba podceniť. Výrobcovia dnes vytvárajú unikátne prihlasovacie údaje, takže ak to naozaj nie je admin / admin alebo niečo tomuto podobné, môžete Wi-Fi a heslo do routera používať také, ktoré máte preddefinované na štítku v spodnej časti.

Tip pre vás: Ako nakupovať na internete bezpečne?

Často sa ale ponúkajú verejné Wi-Fi siete a pod vidinou, že ušetríte časť dát, sa k nim pripájame. Je to riziko, aj keď má Wi-Fi sieť nejaké heslo. Neviete, čo je na jej konci. V prípade vašej vlastnej siete, viete, že na jej konci je váš router a na ďalšom konci je poskytovateľ vášho internetového pripojenia.

Verejné alebo rôzne kaviarenské siete nemusia nutne predstavovať riziko, na druhú stranu sa len ťažko dá hovoriť o bezpečnosti. Ak potrebujete zistiť niečo na internete, obetujte vaše dáta od operátora ako riskovať pre niekoľko ušetrených megabajtov verejnú sieť.

Pozor si dajte aj na to, že siete sa môžu nazývať veľmi podobne. SportCafe1 môže byť Wi-Fi sieť vášho obľúbeného podniku, no SportCafe2 už nie. Spravidla sa stretnete s tým, že kaviareň má vytvorených viac názvov sietí, najmä ak je veľká a rozhodli sa pre každý hotspot použiť rôzne názvy. Nemusí to tak byť vždy a SportCafe2 môže byť podvrhnutá sieť vlastnená niekým iným než vašou kaviarňou.

Ďalšie tipy k téme nájdete aj na stránke bezpecnenanete.sk.

VPN

Virtual Private Network je tunel, ktorý sa vytvorí na vašom aktuálnom internetovom spojení. Máte možnosť využiť pripojenie v rámci krajiny alebo sa pripojiť do zahraničia. Podľa vášho pripojenia budete navonok vystupovať práve z lokality, na ktorú ste sa pripojili.

Možnosti závisia od VPN služby, no mnohé majú servery aj na Slovensku. Takto si vytvoríte bezpečné spojenie, ktoré umožní bezpečné pripojenie aj na cudzích Wi-Fi sieťach, napríklad v MHD, vlakoch alebo kaviarňach. VPN existuje pre počítače aj pre mobilné zariadenia. Vyskúšajte vo svojich obchodoch pre mobilné zariadenia alebo na stránkach výrobcov tieto VPN služby – NordVPN, VyprVPN, CyberGhost prípadne ProtonVPN.

Téme VPN sme sa venovali aj v nasledujúcich článkoch:

Antivírus

Opäť odporúčame používať antivírus. Ak nechcete platiť, dá sa použiť aj verzia zadarmo. Je to ďalšia forma ochrany pred škodlivými kódmi. Windows 10 má integrovaný antivírus. Inštaláciou vlastného sa antivírusový doplnok vo Windows nazvaný ako Windows Zabezpečenie deaktivuje. Výber je na vás.

Prečítajte si aj:

Aké je bezpečné heslo?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.