Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bez napájacieho zdroja je aj ten najlepší počítač len bezcenným vrakom. Avšak, výber správneho napájacieho zdroja nie je taký jednoduchý. Čomu by ste mali venovať pozornosť v prvom rade?

Najdôležitejšou vlastnosťou v prípade napájacieho zdroja je jeho výkon – avšak nie nominálny, ale reálny. V prípade zdrojov menej renomovaných značiek sa často podáva maximálny výkon a nie výsledok získaný počas nepretržitej prevádzky počítača. Preto zdroj, ktorý by mal teoreticky splniť svoju úlohu – nakoniec aj tak zlyhá.

Ako a kam prúdi energia

Každý užívateľ  si na začiatku musí vypočítať, koľko energie potrebuje pre svoj počítač. Najviac energie spotrebúva grafická karta a procesor. Je potrebné vedieť, že energia sa nerozdeľuje rovnomerne, ale prechádza cez niekoľko obvodov s rôznymi hodnotami. Niektoré obvody sú schopné prepustiť iba určité množstvo prúdu. Napríklad v napájacom zdroji ZM1200-ARX  najdôležitejším obvodom 12V prechádza až 1200 W.

Kvalita s plusom

Mali by ste vedieť, že časť výkonu zdroja sa stráca počas transportu energie k komponentom. Tu sa určite zídu znalosti o certifikátoch priznávaných napájacím zdrojom. V prípade zdroja, ktorý obdrží certifikát 80 Plus to znamená, že sa jedná o vyšší model zdroja, ktorého straty energie sú oveľa nižšie v porovnaní so štandardnými modelmi. Navyše takýto zdroj bude spotrebúvať menej energie – pretože straty nie je nutné kompenzovať spotrebou dodatočnej energie, čo sa samozrejme premietne do nižšieho účtu za elektrinu.

Kam uniká energia?

Keďže každá strata energie má svoj únikový východ, tak v tomto prípade sa pretvára na teplo, čo znamená, že dôležitou súčasťou napájacieho zdroja je jeho chladenie. Chladenie zdroja delíme na tri typy: aktívne – vhodné pre výkonné počítačové zostavy, pasívne – bez ventilátora, ktoré zaručuje tichú prevádzku a polo-pasívne  – obsahuje ventilátor, ktorý začína pracovať až po dosiahnutí určitej teploty.

Čert nikdy nespí

Jednak prehriatie napájacieho zdroja nie je jediným problémom, ktorý vás môže stretnúť, a preto pred kúpou zdroja, by ste sa mali uistiť akú ochranu ponúka. Napájacie zdroje môžu byť vybavené ochranou proti príliš vysokému, alebo nízkemu napätiu, proti preťaženiu a skratu.

Prečo tratiť priestor

Pri výbere napájacieho zdroja, určite stojí za to, prizrieť sa systému napájania káblov, či je plne modulárny tak, ako v sérii EBD od Zalmana. Takýto modulárny spôsob napájania vám umožní jednoduchšie spravovanie všetkých káblov a udržanie poriadku, čo má veľký vplyv na dobrú cirkuláciu vzduchu a výkonnosť chladenia.

Nakupujte múdro!

Existuje veľa faktorov, ktoré je treba vziať do úvahy pri nákupe efektívneho napájacieho zdroja. Avšak vyššie uvedené vlastnosti, charakterizujúce výkonné zdroje, by vám mali pomôcť pri výbere toho správneho, ktorý umožní vášmu počítaču pracovať správne pri rôznom zaťažení.

Značky: