Smartfóny zažili v roku 2015 významnú zmenu hneď v niekoľkých oblastiach. Pozrite sa s nami, ktoré to boli.

Jednou z najviditeľnejších vlastností hneď na prvý pohľad je veľkosť telefónov. Lastovičky v podobe phabletov teda smartfónov so 6“ displejov sú zatiaľ okrajové, no jednoznačne ich podiel stúpa. To na úrok malých tabletov. Rok 2015 sa niesol aj v znamení veľkých displejov a tento trend zachytil aj Apple so svojim iPhonom vo verzii Plus. Štandardom sa stala uhlopriečka s veľkosťou 5“, nechýbali ani mierne upravené veľkosti s 5,2“ uhlopriečkou a tiež veľmi často 5,5“ displejom.

LenovoA7010_nowat

Druhým veľmi často pridávaným prvkom je snímač odtlačkov prstov. Priekopníkov Apple a Samsung v tejto oblasti dobehli aj ostatní. Niektorí integrovali čítačku na zadnú stranu, tak aby boli ľahko dostupná pre ukazovák, iní využili tlačidlo Home, ktoré umiestnili pod displejom. Resp. ho tam už vo svojom koncepte smartfónov mali a pridali ešte aj čítačku priamo do takéhoto tlačidla. Veľmi pekne vyriešili situáciu Sony a nové smartfóny majú obdĺžnikové tlačidlo so zaoblenými rohmi na bočnej hrane telefónu. Aj preto Sony upustilo od kruhového tlačidla. To síce boli vynikajúce, no príliš malé na tento biometrický doplnok.

12343124_nowat

Zaujímavým úkazom, ktorý je viac vidieť v Čechách, je prechod na „alternatívne“ značky. „Čínske“ telefóny sa aj u nás stávajú rovnocenný partnerom zavedených značiek a používatelia si všímajú technológie a parametre. Dokážu tak akceptovať akúsi stratu prestíže prechodom na pre mnohých neznámu značku a typ smartfónu. Také Meizu, Coolpad alebo Xiaomi, či OnePlus majú špičkové zariadenia s porovnateľnou výbavou no cenou niekde inde. Vlajková loď týchto značiek stojí aj o 40% menej ako vlajkové lode tu udomácnených značiek.

oneplus2-og_nowat

Zameranie je vidieť aj v multimediálnom sektore. Teda dôraz sa kladie nielen na vylepšenie fotoaparátu a skutočne špičkové fotky, ktoré dokážu spraviť. Mnohé aj do formátu RAW. Takisto sa vo výkonných telefónoch pozvoľna objavuje možnosť nakrúcania 4K videa. Nechýbajú zvukové technológie Dolby alebo špeciálne, ktoré si značky adaptovali pre svoje smartfóny. Video a zvuk sa tak stali ďalšou oblasťou, kde sa výrobcovia snažia odlíšiť.

IMG_20150320_131709090_HDR_nowat

Kapacita úložného priestoru je ale jeden z mála faktorov, ktorý zaostáva. Výrobcovia sú na pamäťové čipy skúpi. Na trhu nájdete stále množstvo telefónov, ktoré na kolená zráža 8 GB priestoru, z toho je niekedy viac ako polovica obsadená systémom, aplikáciami a inými dátami, ktoré sa nedajú odstrániť.

SK-Hynix-RAM-memory-chip_nowat

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.