Aký je rozdiel medzi jednotlivými operačnými pamäťami? Neviete, ktorú z nich máte v počítači osadenú? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Rád by som sa informoval ohľadom kúpy RAM pre môj notebook. V správcovi úloh systému som našiel, že notebook používa pamäť typu DDR3. Pre istotu som to ale šiel overiť aj na stránku výrobcu a tam som pri modely ktorý vlastním zbadal, že by mal mať osadenú pamäť DDR3L. Je medzi nimi nejaký rozdiel? Musím si kúpiť presne tú, čo je treba? Ak áno, ako zistím, ktorú mám osadnú?

Písmenko L na konci označenia DDR3 alebo DDR4 označuje Low Voltage, teda nízke napätie. Je pomerne bežné, že nová generácia operačnej pamäte prináša vždy schopnosť pracovať s menšími nárokmi na napájanie. Štandard DDR3, ktorý sa stal náhradou DDR2, teda okrem zvýšenia frekvencií priniesol aj zníženie prevádzkového napätia z 1,9 V na 1,5 V. Aktuálna generácia operačných pamätí DDR4 (od roku 2014) v tomto smere takisto pokračovala a pri nej je základné napätie už len 1,2 V.

Klasický DDR3 modul pracuje na svojej základnej frekvencii (napríklad 1600 MHz) pri napätí 1,5 V. Pri výraznejšom pretaktovaní sa však používa aj 1,65 V. V roku 2010 sa objavila nová revízia tohto štandardu, ktorá priniesla moduly, ktoré svoje frekvencie a všeobecne svoju prevádzku dokážu udržať aj pri nižšom napätí, konkrétne 1,35 V. Pre používateľa je to pochopiteľne lepšie, pretože si môže dopriať vysoký výkon pri nízkej spotrebe.

Ak je DDR3 modul schopný pracovať na tomto nižšom napätí, v cenníku obchodu a takisto aj na popisnom štítku so sériovým číslom, ktorý je na module fyzicky nalepený, nájdete nápis „DDR3L“, ale takisto aj „DDR3 Low Voltage“ alebo „DDR3 1,35V“. Všetky tieto označenia vyjadrujú totožnú vec. Aby ste mohli takýto modul použiť, je nutné, aby tieto nižšie napätia podporovala aj základná doska a dokázala ich modulu správne poskytnúť. V jej popise, alebo v popise notebooku teda uvidíte, že podporuje DDR3/DDR3L moduly (občas je to napísané aj rovno na slotoch). Ak chcete vedieť, aký modul máte aktuálne osadený, fyzicky sa pozrite na jeho papierový štítok, alebo použite pokročilejší detekčný softvér, ako napríklad bezplatný HWiNFO (www.hwinfo.com).

DDRL slot na minidesktope Intel NUC

DDRL slot na minidesktope Intel NUC

Z hľadiska kompatibility je situácia pomerne jednoduchá. Každá DDR3L pamäť (1,35 V) bude fungovať aj na doske, ktorá podporuje len klasické DDR3 pamäte (1,5 V). Pamäť skrátka bude fungovať na vyššom napätí. Ak do notebooku či desktopu, ktorý podporuje DDR3/DDR3L moduly osadíte jeden 1,5 V DDR3 modul a jeden 1,35 V DDR3L modul, nastane rovnaká situácia, ako keď osadíte jeden 1600 MHz a jeden 1333 MHz modul. Dvojica (alebo trojica či štvorica) modulov bude spolu fungovať tak, ako to umožní najslabší článok. Teda 1,5 V a 1333 MHz. Je teda zbytočné investovať do nejakých super výkonných modulov, ak ich budete prevádzkovať so staršími a horšími, pretože práve tie určia spoločné „tempo“.

V ojedinelých prípadoch sa stretnete aj so zariadeniami, ktoré podporujú len DDR3L moduly, a teda slot pamäte neposkytne modulu viac, ako 1,35 V. V takomto prípade musíte osadzovať len DDR3L pamäte, pretože iné skrátka nebudú fungovať. Takáto situácia nastáva napríklad pri Barebone mini desktopoch, ktoré sa zmestia do dlane. Môže ísť však aj o bežné notebooky a desktopy a to predovšetkým tie s procesormi Intel v generácii Skylake. Situácia sa ich však týka pomerne málo, pretože pri nich je prioritným pamäťovým modulom DDR4 a s DDR3L slotmi sa objavilo len minimum zariadení.

DDR4L štandard zatiaľ ustanovený nie je, ale v budúcnosti sa s ním počíta, pričom namiesto klasického 1,2 V napätia (DDR4) budú s najväčšou pravdepodobnosťou moduly fungovať na 1,05 V.

V prípade smartfónov či tabletov sa môžete stretnúť aj s označenia LPDDR3 či LPDDR4. V tomto prípade písmená LP na začiatku skratky značia Low Power (nízkoenergetická). V takejto podobe ale ide o tzv. mobilnú operačnú pamäť, ktorá nemá podobu vymeniteľného desktopového DIMM modulu, ani kratšieho notebookového SO-DIMM modulu (teda toho klasického obdĺžniku, ktorý si všetci s RAM spájame). Ide o pamäťový čip, ktorý je rovno spájkovaný so základnou doskou smartfónu či tabletu. Aj keď je technológia pamäťového čipu trochu podobná s DDR3/DDR4, podobne ako v prípade GDDR5 (grafická pamäť odvodená od DDR3) ide o celkom iný štandard, ktorý má vlastné pravidlá, vlastnosti a spôsob komunikácie. Keďže v týchto zariadeniach je pamäť nevymeniteľná, žiadna znalosť detailov nie je pre používateľa podstatná.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.