Windows 11 som používal viac ako dva mesiace a toto sú moje poznatky.

Microsoft sprístupnil najnovšiu verziu operačného systému Windows pre širokú verejnosť. Windows 11 je dostupný vo forme bezplatnej aktualizácie pre kompatibilné počítače s Windows 10 (overte si kompatibilitu pomocou nástroja PC Health Check) prostredníctvom služby Windows Update. A pokiaľ sa vám nechce čakať, až vám Windows Update ponúkne aktualizáciu, môžete si Windows 11 nainštalovať už dnes – detaily nájdete v samostatnom článku, TU.

Ja používam Windows 11 od konca júla v testovacej beta verzii a v tomto článku sa podelím o moje dojmy z praxe. Začnem krátkym zamyslením. Najhoršia (alebo žeby najlepšia?) vec na Windows 11 je, že pôsobí ako Windows 10 s mierne pozmeneným používateľským rozhraním. Taký Windows 10.5.

Aby som bol konkrétny – prechod na Windows 11 bol v mojom prípade natoľko prirodzený, že sa mi ťažko vyzdvihuje nejaká konkrétna funkcia alebo črta nového systému. Jasné, nový dizajn si všimnete a rovnako aj posunutie ikoniek v paneli úloh z ľavej strany do stredu. Chvíľu si budete zvykať na novú položku Štart, ktorá má iné rozloženie ako vo Windows 10. Avšak to je tak všetko.

Na tieto zmeny som si zvykol veľmi rýchlo a nebyť trochu iného panelu úloh, ani by som nevedel, že nepoužívam Windows 10. Keď sa však bližšie pozrieme na niektoré ďalšie vlastnosti systému Windows 11, rozdiely sa začnú prejavovať viditeľnejšie.

Microsoft počas oficiálneho oznámenia systému Windows 11 prezentoval niekoľko kľúčových zlepšení, ktoré je možné rozdeliť do jednotlivých bodov:

  • nový dizajn panela úloh a vynovená ponuka Štart
  • nová obrazovka s widgetmi s podporou widgetov tretích strán
  • zlepšený multitasking a efektívnejšia práca na viacerých monitoroch
  • optimalizácia výkonu a výdrže batérie
  • herné zlepšenia, integrácia služby Xbox Game Pass a cloudového hrania Xbox hier
  • nový dizajn a zlepšenia obchodu Microsoft Store
  • natívna podpora pre inštalovanie a používanie Android aplikácií

Pozrime sa na ne detailnejšie.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 zlepšil multitasking a je to prekvapujúco jedna z najlepších noviniek

Nový dizajn panela úloh a vynovená ponuka Štart

Toto je vlastnosť, ktorá bude ikonická pre Windows 11 od prvého spustenia nového systému. Zarovnanie ikoniek na paneli úloh do stredu môžete v prípade potreby vypnúť a posunúť ich doľava. Tak, ako ste na to zvyknutí z predchádzajúcich systémov Windows. V prípade potreby si takisto môžete schovať nové systémové ikony na paneli úloh, ako sú Miniaplikácie a Chat.

V takomto prípade vás na používanie Windows 11 upozorní iba nová ikona Štart a takisto vynovené ikony ďalších systémových aplikácií. K zarovnaniu ikoniek do stredu nemám pripomienky a je to vlastnosť, na ktorú som si rýchlo zvykol. V niektorých prípadoch je to praktické, kurzorom budete hýbať počas kratšej doby. Poviete si, že je to zanedbateľné, ale za roky používania Windows 11 sa tento čas nazbiera 🙂

Ponuka Štart je rozdelená do dvoch častí. V hornej časti sú pripnuté aplikácie, v spodnej časti sú odporúčané položky. Sem Windows 11 umiestňuje najnovšie nainštalované aplikácie a softvér a posledné súbory, ktoré ste používali. V systéme Windows dlhodobo používam vyhľadávanie na prístup k aplikáciám, resp. súborom, takže ponuku Štart som vo Windows 11 výraznejšie nepoužíval.

V súvislosti s vynoveným dizajnom niektorých prvkov treba zdôrazniť aj celkové oživenie, zmodernizovanie a zatraktívnenie používateľského rozhrania. Windows 11 exceluje v drobnostiach, ako je vynovený Prieskumník a najmä ponuka Nastavenia. Tá konečne pôsobí uceleným dojmom a jej používanie nie je utrpením z estetického hľadiska, ako tomu bolo v prípade Windows 10. Odporúčam, aby ste si v rýchlosti prebehli ponuku Nastavenia a zoznámili ste sa s jej ponukou.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 a screenshot, ktorý ho dokonale vystihuje

Nová obrazovka s widgetmi

Windows 11 prináša dve nové funkcie na paneli úloh – ikonu Miniaplikácie a Chat. V prípade miniaplikácií je myšlienka zrejmá. Microsoft sa snažil vytvoriť widgety, ktoré poznáme z Androidu a iOS, a zakomponovať ich do systému Windows. Myšlienka je to pekná, avšak v aktuálnom prevedení prináša obmedzenú pridanú hodnotu. Dôvodov je niekoľko.

Miniaplikácie aktuálne podporujú iba služby od Microsoftu. K dispozícii sú informácie o počasí, kalendár, športové výsledky, úlohy z vášho to-do listu, akcie, informácie o dopravnej premávke a tipy, ako používať systém Windows 11. Miniaplikácie tretích strán dostupné nie sú a trochu sa obávam, či časom pribudnú. Dúfam, že áno, ale nespoliehal by som sa na to.

Aby ste využili potenciál miniaplikácií, musíte využívať produkty od Microsoftu. V prípade widgetu kalendár neexistuje spôsob, ako doň importovať Google kalendár. Môžete ho síce odoberať cez váš Outlook účet, avšak v takom prípade neviete meniť udalosti. Rovnako je škoda, že keď chcete robiť zásahy do kalendára, widget vám otvorí danú službu vo webovom rozhraní a to aj napriek tomu, že máte v počítači aplikáciu Kalendár alebo Microsoft To Do.

A v neposlednom rade by som ocenili možnosť pripnúť si obrazovku s widgetmi priamo na pracovnú plochu. Bolo by to praktickejšie ako aktivovať tento panel kliknutím na ikonu, resp. pomocou klávesovej skratky Win + W.

Druhou novinkou je už spomenutá funkcia Chat. V skutočnosti ide o predinštalovanú aplikáciu Microsoft Teams, pričom Chat funguje na rýchle spustenie textovej konverzácie alebo videohovoru. Je zrejmé, že Microsoft chce Teams spopularizovať aj na súkromné účely, avšak či túto funkciu niekedy využijem mimo práce… ťažko odhadnúť. Záleží na tom, ako a či ho budú využívať moji známi.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 a jeho nová obrazovka s widgetmi

Zlepšený multitasking

Drobná, avšak praktická zmena súvisí s multitaskingom. Keď prejdete kurzorom myši na ikonu, ktorá prepína veľkosť okna a chvíľu počkáte, zobrazia sa štyri rozloženia okien, z ktorých si môžete vybrať. Takýmto spôsobom môžete rýchlo rozdeliť obrazovku na dve totožné alebo rozdielne polovice či na tretiny alebo štvrtiny.

Je to drobnosť, avšak reálne urýchľuje rozdelenie obrazovky, nakoľko sa nemusíte zdržiavať s manuálnym zmenšovaním a presúvaním okien. V tejto súvislosti odporúčam skontrolovať ponuku v Nastaveniach > Systém > Multitasking, aby ste si pozreli dostupné možnosti a upravili si ich podľa potreby.

A takisto aj Nastavenia > Systém > Obrazovka > Viac obrazoviek a to v prípade, že používate dva a viac monitorov. Môžete si totiž nastaviť, aby si Windows 11 zapamätal umiestnenie okien na základe pripojenia monitora a to považujem za užitočnú funkciu.

Vlastne, celý zlepšený multitasking z Windows 11 predstavuje reálnu pridanú hodnotu a to aj napriek tomu, že sa vykonané zmeny môžu javiť ako zanedbateľné.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11, nový Prieskumník a ponuka rýchleho rozdelenia okien

Optimalizácia výkonu a výdrže batérie

Toto zmerať v praxi je pomerne náročné, nakoľko by som potreboval dva totožné notebooky, na ktorých by som vykonával tú istú činnosť. Jeden by mal Windows 10 a druhý Windows 11. K prevádzke systému Windows 11 však nemám pripomienky a v mojom prípade všetko fungovalo spoľahlivo aj počas používania testovacích verzií.

Faktom je, že Microsoft tvrdí, že nová verzia systému priorizuje aplikácie, ktoré práve aktívne používate a umožňuje im využívať viac procesorového výkonu a systémových prostriedkov. Aplikácie by vďaka tomu mali fungovať svižnejšie a rýchlejšie sa spustiť a to aj v prípade, že je váš počítač v záťaži.

Zároveň by sa to malo prejaviť dlhšou výdržou batérie. Windows 11 takisto umožní rýchlejšie prebudenie počítača z režimu spánku a to až o 25 % v porovnaní s Windows 10. Je to vďaka optimalizácii využitia operačnej pamäte.

Herné zlepšenia

Windows 11 podporuje technológiu Auto HDR, ktorá dokáže automaticky vylepšiť vizuály hier bez nutnosti vývojárov čokoľvek meniť v zdrojovom kóde. Túto technológiu podporuje viac ako 1000 hier s podporou DirectX 11 a DirectX 12. Potrebovať však budete HDR monitor.

Windows 11 tiež podporuje technológiu DirectStorage, ktorá urýchľuje načítanie hier, pretože sa dáta posielajú priamo do videopamäte grafickej karty. Podmienkou pre jej využitie je kompatibilita zo strany hier, hardvéru a tiež ovládačov. Táto funkcia bude čiastočne podporovaná aj vo Windows 10.

Novinkou je takisto predinštalovaná aplikácia Xbox, ktorú si môžete stiahnuť aj do Windows 10 počítačov. V rámci tejto aplikácie môžete využiť cloudové hranie, ktoré je dostupné aj pre platformy Android a iOS.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 obsahuje predinštalovanú aplikáciu Xbox s podporou cloudového hrania

Vynovený obchod Microsoft Store

Od tejto novinky som si počas predstavenia systému Windows 11 sľuboval veľa, realita však nie je až taká ružová. Microsoft Store má vo Windows 11 pekný nový dizajn, avšak jeho ponuka sa až tak nezlepšila. Microsoft dohodol pár partnerstiev, takže si z jeho obchodu môžete stiahnuť napríklad WinZip, Discord, Epic Games Store alebo plnohodnotnú verziu prehrávača VLC.

Okrem týchto aplikácií sa však ponuka obchodu výraznejšie nezlepšila a to aj napriek tomu, že Microsoft začal mierne fragmentovať jeho obchod. V praxi to znamená, že niektoré aplikácie (tie, ktoré boli aj v starom obchode) sa inštalujú a aktualizujú priamo cez Microsoft Store.

V prípade väčšiny nových aplikácií to však funguje tak, že Microsoft Store na pozadí stiahne inštalačný súbor z webu výrobcu a spustí jeho inštaláciu. V prípade týchto aplikácií nebudete cez Microsoft Store dostávať ani aktualizácie. Problém je, že kvôli malému počtu užitočných aplikácií v Microsoft Store je stále jednoduchšie a pohodlnejšie vyhľadať si web výrobcu cez Google a stiahnuť si inštalačný súbor takýmto spôsobom.

Uvidíme, ako sa to zmení v priebehu roka 2022. A hoci Microsoft zlepšil dizajn svojho obchodu, stále neodstránil jeden podstatný nedostatok – neviete si skontrolovať dátum poslednej aktualizácie danej aplikácie a ani si pozrieť zoznam zmien v najnovšej verzii, resp. históriu zmien.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 má vynovený obchod Microsoft Store. Ten však chyby predchodcov zatiaľ neodstránil

Spúšťanie Android aplikácií cez Windows 11

Táto funkcia aktuálne nie je dostupná a do Windows 11 pribudne vo forme niektorej z budúcich aktualizácií. Predpokladáme, že sa tejto funkcie dočkáme v priebehu roka 2022.

Windows 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11 má konečne prehľadnú a užitočnú obrazovku s nastaveniami

Verdikt

Tak si to zhrňme. Windows 11 potešil novým používateľským rozhraním, dobrou optimalizáciou a zlepšeniami z hľadiska multitaskingu. Novinky pre hráčov sú diskutabilné, nakoľko s výnimkou Auto HDR ich môžete získať aj v systéme Windows 10.

Widgety a Microsoft Store sú zatiaľ sklamaním, nenaplnili svoj potenciál. Uznávam, že je možnože skoro na ich posudzovanie, avšak Microsoft sprístupnil vývojárske verzie systému Windows 11 už koncom júna. Ak chcel teda nejaký vývojár tretích strán tieto novinky využiť, mal na to priestor.

Uvidíme, ako sa bude systém Windows 11 vyvíjať v priebehu roka 2022 a čo prinesie očakávaná podpora Android aplikácií. A bez ohľadu na kritické zhodnotenie niektorých noviniek – Windows 11 je dostupný ako bezplatná aktualizácia pre kompatibilné počítače so systémom Windows 10.

Ten, ak váš počítač spĺňa podmienky, vám ponúkne Windows 11 prostredníctvom služby Windows Update. Nemusí sa tak stať hneď, proces aktualizácie bude trvať do polovice roka 2022. A popravde nevidím dôvod, prečo neaktualizovať na najnovšiu verziu, keď sa vám Windows 11 objaví v ponuke funkcie Windows Update.

Cena: bezplatná aktualizácia pre kompatibilné počítače s Windows 10

Páči sa nám

  •  Moderné a elegantné používateľské rozhranie
  •  Užitočné zlepšenia multitaskingu
  •  Bezplatná aktualizácia pre kompatibilné počítače s Windows 10
  •  Výborná optimalizácia systému
  •  Vynovený Prieskumník a ikony systémových aplikácií
  •  Ponuka Nastavenia vyzerá konečne k svetu

Nepáči sa nám

  •  Potenciál widgetov je aktuálne nevyužitý
  •  Vynovený Microsoft Store neodstránil chyby svojho predchodcu
  •  Podpora pre Android aplikácie pribudne neskôr
  •  Niektoré vlastnosti, resp. funkcie potrebujú ešte dozrieť

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit