Herné notebooky, mininotebooky či bežné kancelárske notebooky, kedy ich využijete?

Pri výbere nového notebooku musíte myslieť na niekoľko parametrov, ktoré pre vás môžu byť dôležité. Nie je však všetko len o procesore či type displeja. Aby ste si mohli vybrať dobrý notebook, musíte sa orientovať aj v niekoľkých kategóriách ako sú herné notebooky, mininotebooky, kancelárske či výkonné notebooky. Ako si však vybrať ten správny a pre koho sú tieto kategórie určené?

Aby ste už pri výbere toho správneho notebooku nemali starosti, pozrieme sa na prehľad toho, pre koho sú dané kategórie určené. Keď si teda budete nabudúce vyberať laptop aj pre vás, možno budete mať výber o niečo jednoduchší.

Kancelárske notebooky

Kategória kancelárskych notebookov je tá najbežnejšia kategória, na ktorú narazíte v predajniach či e-shopoch. Ide o zariadenia, ktoré svojimi parametrami spĺňajú základné požiadavky na prácu s internetom, balíkom kancelárskych služieb ako je napríklad Office a tiež majú výbavu na vytváranie videohovorov. Často so sebou prinášajú aj funkcie na ochranu zraku proti únave, aby ste pred obrazovkou dokázali vydržať aj dlhé hodiny.

Tieto notebooky môžu byť ideálne pre bežného používateľa, ktorý potrebuje jednoducho notebook do svojej domácnosti. Taktiež sú ideálne pre pracovníkov do kancelárie alebo na home office a ich parametre ocenia aj študenti na domáce úlohy alebo prednášky. Najčastejšie sa na trhu objavujú s operačným systémom Windows.

Výkonné notebooky

Táto kategória je skvelým medzistupňom medzi kancelárskymi notebookmi a hernými zariadeniami. Vo svojej výbave skrývajú kvalitnejšie súčiastky ako klasické kancelárske notebooky, no výkonom či funkciami sa nevyrovnajú herným notebookom. Takéto zariadenia majú často odolnú konštrukciu z kvalitných materiálov, no aj výkonný procesor či veľkú kapacitu na SSD disku.

Výkonné notebooky ocenia všetci používatelia, ktorí vyžadujú od notebooku spoľahlivý chod. Ich podmienkou však je to, aby notebook zvládol aj náročnejšie úlohy ako napríklad prácu s videom alebo grafickými programami či nejakú tú menej náročnú hru.

Herné notebooky

Ako ich už názov naznačuje, herné notebooky sú zariadenia určené primárne pre hráčov. Hranie hier na nich nemusí byť pre vás podmienkou, no disponujú dostatočne výkonným hardvérom pripraveným podať prémiový výkon. Základnou súčasťou herných notebookov je samozrejme výkonný procesor spolu s dobrým chladením. Konštrukcia takýchto notebookov je často prispôsobená svojej hernej základni, čo sa spája aj s pekným LED osvetlením.

Herné notebooky sú zvyčajne drahšou záležitosťou, a preto treba zvážiť účely používania notebooku. Ak na ňom plánujete hrať hry, je pre vás ideálne siahnuť po tejto kategórii. Ak však hľadáte výkonné zariadenie na iné účely, dobrou voľbou sú laptopy z kategórie výkonných notebookov.

Mininotebooky

Pri výbere notebooku môžete zvážiť aj kategóriu mininotebookov, ktoré sú svojou konštrukciou menšie ako štandardné 15,6″ notebooky. Ich veľkosť sa zvyčajne pohybuje okolo 13 alebo 14 palcov, no v ponuke sú aj menšie. Takéto notebooky sú ideálne na cesty, prípadne na prenos do práce alebo do školy. Vďaka menšej konštrukcii sú aj tenšie a ľahšie, čím skvele zapadnú do vášho batoha, kde nezaberú veľa priestoru.

Mininotebooky môžu mať rôzne špecifikácie a môžu spadať medzi lacnejšie kancelárske zariadenia, no aj medzi prémiové drahšie notebooky. Zároveň je ich ponuka široká, keďže do tohto segmentu môžeme zarátať aj väčšinu MacBookov Air.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.