Alcatel na výstave IFA predstavil svoje nové vlajkové lode IDOL 5 a IDOL 5S. Modely trochu klamú názvom, pretože výbavu vlajkovej lode má na pomery tohto výrobcu akurát model 5S, ktorý je aj výrazne drahší v porovnaní so základným IDOL 5.

IDOL 5 predstavuje telefón strednej triedy. Dizajn je v podstate obyčajný, ale vyzerá dostatočne štýlovo. Zadný chrbát je z kovu a obsahuje snímač odtlačkov prstov a 13 Mpx fotoaparát. Snímač odtlačkov prstov je priemerný – väčšinu času funguje spoľahlivo, ale odomknutie telefónu chvíľu trvá. Skoro vždy však rozpozná prst hneď po prvom priložení.

Fotoaparát sa v konkurencii iných modelov z tohto článku nestratil. Ponúka rozlíšenie 13 Mpx a hybridné automatické zaostrovanie PDAF + CAF. Dobrú fotku dokáže zhotoviť aj v horších svetelných podmienkach, k fotkám v dobrom svetle nemáme pripomienky. Video zaznamenáva v rozlíšení až do Full HD pri 30 fps, čo je štandard. Vo výbave fotoaparátu nájdete viacero režimov aj podporu zrýchleného záznamu či pre niekoho užitočnú tvorbu okamžitej koláže.

5,2-palcový IPS displej s Full HD rozlíšením má veľmi dobrú kvalitu a patrí k tomu lepšiemu vo výbave telefónu. Procesor MediaTek MT6753 s 8 jadrami a taktom 1,3 GHz nestíha vždy reagovať tak, ako by sme očakávali. Je to škoda, v tejto cenovej rovine nájdete aj svižnejšie telefóny.

Reakcie systému sa však zlepšili po vypnutí softvérového tlačidla Now Key, ktoré sa vznáša nad rozhraním systému Android. Ponúka síce skratky, ktoré môžu byť niekedy užitočné, ale skôr nám zavadzalo ako prinášalo úžitok. Telefón má 3 GB RAM a prekvapujúco iba 16 GB úložisko. Rozšírite ho kartou až do veľkosti 128 GB.

Model telefónuAlcatel IDOL 5
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 16
ProcesorMediaTek MT6753, 8-jadrový, 1,3 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, bgn, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx f/2.0 / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx f/2.4 / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2760 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 7,5 / 155
Konektormicro USB
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]209,9
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score37884
PCMark for Android – Performance3063
3DMark Sling Shot Extreme – Total206
Graphic167
Physics1105
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

2760 mAh batéria ponúka priemernú výdrž batérie. Jeden deň by vám mal telefón počas bežného používania vydržať. Batériu nabijete pomocou microUSB portu, nabíjanie však trvá až 200 minút, takže na to treba myslieť. IDOL 5 nás potešil kvalitnou reprodukciou zvuku, a to aj napriek tomu, že je k dispozícii iba reproduktor na spodnej hrane. 3,5 mm jack nechýba, je umiestnený na hornej hrane.

Operačný systém Android 7.0 ponúka pár extra funkcií, ako je klonovanie aplikácií, aby ste mohli byť súbežne prihlásení do dvoch používateľských kont naraz. Dnes obsahuje praktický Smart Manager na rýchly prístup k správe aplikácií, úspore energie a ďalším nastaveniam. V tomto smere pomôže aj systémová aplikácia Strážca telefónu.

Hodnotenie
+ dizajn,
+ kvalitný displej,
+ slušný fotoaparát,
– pomalé nabíjanie batérie,
– iba 16 GB úložisko,
– niekedy pomalšie reakcie

Cena: 209,90 EUR
Zapožičal: Alcatel

Verdikt

Alcatel IDOL 5 je telefón strednej triedy. V porovnaní s priamou konkurenciou neprináša extra pridanú hodnotu. Ide však o dobre spracované zariadenie, škoda len pomalšieho procesora a menšieho úložiska.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit