Telefóny budú v predaji o týždeň, tablet o mesiac.

Spoločnosť Alcatel predstavila na Slovensku svoje novinky, ktoré boli oficiálne oznámené na výstave MWC 2016 v Barcelone. Najzaujímavejšími produktami sú jednoznačne nové vlajkové lode Alcatel IDOL 4 a IDOL 4S, ktoré zaujmú balením s plastovými okuliarmi pre virtuálnu realitu. Výrobca sa snaží inovovať aj v segmente tabletov, Alcatel PLUS 10 je konvertibilný tablet s klávesnicou, ktorá má v sebe zabudovaný mobilný 4G router.

Alcatel IDOL 4 a IDOL 4S sú špecifické svojim symetrickým dizajnom, takže telefón môžete držať hociako a stále budete mať pocit, že ho držíte správne. Výrobca stavil aj na partnerstvo so spoločnosťami JBL a Waves. Smartfóny majú dva 3,6 wattové reproduktory, priestorový Hi-Fi zvuk a optimalizáciu nastavenia zvuku. Priamo v balení takisto nájdete JBL slúchadlá v hodnote 40 eur. Ich kvalita je veľmi dobrá – lepšia aj v porovnaní so „štupľami„, ktoré pribaľuje Apple k iPhonom.

Ďalším bonusom v balení sú plastové okuliare pre virtuálnu realitu. Hoci sa pôvodne spomínalo, že sa bude predávať viacero verzií IDOLu 4 / 4S a niektoré z nich ponúknu kartónové okuliare, na Slovensku pôjdu do predaja iba verzie s plastovými okuliarmi. Aby to nebolo komplikované, každý telefón bude v predaji v jednej cenovke. Za IDOL 4 si výrobca pýta 277,99 eur, IDOL 4S je o 150 eur drahší. Stojí 444,99 eur. Balenie však vyzerá výborne a je šikovne navrhnuté. Telefóny budú v predaji od budúceho týždňa.

Oba smartfóny majú takmer totožný dizajn a konštrukciu z kovu a skla, podobne ako Samsung Galaxy S6 / S7 a chystaný ZenFone 3. Navonok sa líšia iba veľkosťou uhlopriečky a iným fotoaparátom. IDOL 4S ho má umiestnený podobne ako vlajkové lode od Samsungu, v prípade lacnejšieho IDOLu 4 je fotoaparát v ľavom hornom rohu. Rozdiely sú samozrejme aj z hľadiska konfigurácie.

Lepšie vybavené Sko

IDOL 4 ponúka 5,2-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1080. Procesor je Qualcomm Snapdragon 617, ktorý sa radí do segmentu strednej triedy. Výbavu dopĺňa 3 GB RAM, 16 GB úložisko, microSD slot a 2610 mAh batéria. Kamery majú rozlíšenie 13MP a 8MP, predná má vo výbave blesk.

Výbavu IDOLu 4S tvorí 5,5-palcový QHD AMOLED displej, procesor Snapdragon 652, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 16MP a telefón je Dual SIM. Batéria ponúka kapacitu 3000 mAh. Operačný systém je Android 6.0. V prípade drahšieho modelu si teda priplatíte za trochu väčšiu uhlopriečku, mierne rýchlejší procesor, vyššie rozlíšenie (to oceníte pri používaní VR okuliarov), dvojnásobné úložisko a kvalitnejší zadný fotoaparát.

Kontextové funkcie vďaka tlačidlu Boom Key

Oba telefóny ponúkajú tlačidlo Boom Key, ktoré umožňuje aktivovať viacero kontextových funkcií v závislosti od toho, čo práve robíte s telefónom. Môžete si napr. nastaviť, aby ste rýchlo zapli fotoaparát z režimu spánku alebo aby ste optimalizovali nastavenie zvuku. Na hlavnej obrazovke si zobrazíte aktuálne počasie vo forme grafického efektu. Funkcie je možné prispôsobiť v nastaveniach, prípadne úplne vypnúť.

Na toto tlačidlo si budeme musieť zvyknúť. V rámci zoznamovania sa s telefónom sme ho často omylom stláčali v snahe zapnúť a vypnúť displej. Je totiž umiestnené na rovnakom mieste ako napájanie v prípade smartfónov Sony Xperia.

Nastavenia tlačidla Boom Key

Nastavenia tlačidla Boom Key

VR okuliare sú pohodlné

V krátkosti zhrnieme aj dojmy z virtuálnej reality. Okuliare hodnotíme kladne, sú naozaj pohodlné na nosenie. Možno dokonca o trošku pohodlnejšie ako Samsung Gear VR. Oceňujeme dvojicu tlačidiel na spodnej časti okuliarov. Môžete pomocou nich ovládať virtuálnu realitu. Smartfón sa pri používaní vo VR okuliaroch pomerne rýchlo zahreje, ale problémy so stabilitou sme počas krátkeho používania nezaznamenali.

V telefóne sa po zasunutí do okuliarov automaticky aktivuje režim virtuálnej reality. Ten ponúka dvojicu hier a prakticky všetky potrebné aplikácie na sledovanie obsahu – či už ide o 360-stupňové video alebo fotografie. V tomto smere Alcatel chválime, sme zvedaví na podrobnejšie skúsenosti z testovania v našej redakcii.

Cenovo dostupnejšie telefóny

Alcatel ukázal zo segmentu smartfónov aj produktový rad Alcatel POP. O ňom informujeme v samostatnom článku.

Tabletová novinka

Alcatel PLUS 10 je Windows tablet s 10-palcovým displejom s rozlíšením 1280 × 800 a 4G konektivitou. Vo výbave má procesor Intel Atom Z8350, 2 GB operačnú pamäť a 32 GB úložisko. Zaujalo nás, že 4G konektivita nie je zabudovaná priamo v tablete. Slot na SIM kartu nájdete v klávesnici, ktorá funguje ako mobilný 4G router a umožňuje pripojenie až 15 zariadení.

Zariadenie je možné používať v troch rôznych režimoch – notebook, tablet, stojan. Tablet má 5830 mAh batériu, klávesnica je vybavená 2580 mAh batériou. Výrobca udáva výdrž 8 hodín a pokiaľ je tablet spojený s klávesnicou, nabíja sa priamo cez ňu. Ak je pripojená do napájania. Poteší dobrá portová výbava. Alcatel PLUS 10 sa dostane do predaja koncom júla s cenovkou 339 eur za kompletné balenie tablet + klávesnica. Tablet sa bez klávesnice predávať nebude.

Prečítajte si aj:

Naživo z MWC aj s videom: Alcatel predstavil vlajkové lode IDOL 4, IDOL 4S a Windows tablet so 4G (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit