Domáci herný server dokáže streamovať až štyri hry súčasne.

Cloudové hranie začína postupne dospievať (stav k začiatku roku 2021 si môžete prečítať TU) a pre mnohých ľudí môže táto technológia predstavovať budúcnosť hrania. Alienware však má trochu odlišný názor a svoje riešenie domáceho herného servera predstavil na výstave CES 2022. Správu priniesol portál PC Gamer.

Concept Nyx je pracovný názov domáceho herného servera, ktorý si umiestnite niekde vo svojej domácnosti a bude poháňať všetky ostatné zariadenia, resp. obrazovky – od notebookov cez ostatné počítače až po smartfóny, tablety a televízory. Vy ako hráč sa budete môcť rozhodnúť kedykoľvek presunúť z hrania na jednom zariadení a plynulo prejsť na druhé zariadenie a pokračovať v hraní. Myšlienka je teda veľmi podobná konceptu, s ktorým chcú uspieť služby cloudového hrania, avšak sú tu dva kľúčové rozdiely.

Alienware Concept Nyx Zdroj: Alienware
Alienware Concept Nyx

Technické špecifikácie nepoznáme

Prvým je fakt, že nepotrebujete mať vysokorýchlostný a stabilný pevný internet, ktorý je nevyhnutnou podmienkou pre optimálny zážitok z cloudového hrania. V prípade domáceho herného servera si vystačíte iba s kvalitnou domácou sieťou – či už káblovou alebo využívajúcou najnovšiu generáciu Wi-Fi pripojenia.

Druhým rozdielom, a ten môže byť reálnym prínosom konceptu domáceho herného servera, je fakt, že si budete môcť takýmto spôsobom zahrať všetky vaše hry. Totiž, problémom služieb cloudového hrania je roztrieštenosť ponuky. Môžete si zahrať iba tie hry, ktoré sú práve v ponuke a ponuka sa v niektorých prípadoch mení, resp. dosahuje kvality a kvantity toho, čo ponúkajú obchody ako Steam alebo Epic Games Store.

Alienware v rámci prezentácie svojho herného servera nešpecifikovalo jeho hardvérové požiadavky. Prezradilo však, že server umožní streamovať až štyri hry súčasne. Je to dané aj tým, že Concept Nyx je aktuálne iba koncept, ktorý síce funguje, avšak zatiaľ sa nechystá na trh. Uvidíme však o pár rokov, možno sa herné domáce servery stanú novou kategóriou herných zariadení pre náročných hráčov.

Alienware Concept Nyx Zdroj: Alienware
Alienware Concept Nyx funguje ako herný server v domácnosti, ktorý streamuje hry do všetkých okolitých zariadení v domácej sieti

Zdroj: PC Gamer

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit