Veľký eshop je logickým terčom takéhoto pokusu o zneužitie.

Na opakujúce sa formy podvodov upozorňuje priamo na svojej stránke Alza.sk. Tlak na poskytovateľov služieb je tak veľký, že sami vyvíjajú aktivity na edukáciu svojich používateľov. Nielen prostredníctvom webových stránok ale aj sociálnych sietí. Práve tam sa podvody šíria vo veľkom cez odkazy vedúce na falošné stránky.

Podvody ako také nie sú ničím novým, no periodicky sa opakujú. SMS s linkom na falošnú www stránku alebo emaily či šírenie cez Telegram a WhatsApp, toto sú časté spôsoby, ako prísť do kontaktu so zneužitím Alzy prípadne iných internetových obchodov. Správy môžu obsahovať informáciu o tom, že so zásielkou nie je niečo v poriadku prípadne lákavú ponuku na zlacnený tovar.

Bezpečnostní experti radia neotvárať stránky ukrývajúce sa za falošnými odkazmi. Môžu predstavovať riziko v podobe načítania škodlivého kódu. V mnohých prípadoch je ale najväčšie riziko to, že dobrovoľne zadáte údaje z vašej kreditnej karty. Napríklad pod zámienkou zaplatiť clo alebo nedoplatku, ktorý vznikol u prepravnej spoločnosti.

Okrem toho odporúčame overovať pravosť profilov na Facebooku. Podvody s imitáciami stránok alebo profilov osôb sú na sociálnych sieťach na dennom poriadku. V redakcii sme preverovali, akým spôsobom Facebook kontroluje pochybný obsah. Výsledok je taký, že nielen pri informáciách ale aj podvodoch sa viac musíte spoľahnúť sami na seba. Verte, že 4K televízor vám za 1,95 eur nikto nepredá. Ani keď bude vyprázdňovať sklad.

alza podvodZdroj: Alza

Zdroj: Alza.sk

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.