Kúpili ste si už nabíjačku na Amazone, no zistili ste, že „oficiálna“ nabíjačka na notebook nefunguje správne?

Apple totiž odhalil, že väčšina adaptérov (90%) označená ako „pravé“ – genuine alebo oficiálne, sú v skutočnosti falzifikáty.

Podľa PatentlyApple podal Apple žalobu na Mobile Star LLC za porušenie ochrannej známky. Apple kúpil niekoľko nabíjačiek od Mobile Star LLC, aby na nich vykonal bezpečnostné testy. Zistil, že na rozdiel od originálnych nabíjačiek je tu množstvo nezrovnalostí. Napríklad išlo o nevhodnú konštrukciu, chýbajúce alebo nevyhovujúce súčiastky a nedostatočná izolácia. Amazon ako rešpektovaný obchod tak vytvoril pre mnohých používateľov dojem, že ide o skutočné produkty s hodnotami, aké Apple na svoje produkty predpisuje.

Jedným z produktov, ktoré Apple testoval, mal na Amazone označenie ASIN – B012YEWP2K (Amazon Standard Identification Number). Išlo o nabíjačku pre iPhone 5, 5c a vyššie s 1 m Lightning konektorom. Cena bola 9,35 USD a už sa na stránke obchodu nenachádza. Nabíjačka vraj začala po pár hodinách používania doslova horieť, no v komentári k produktu bolo kritiky oveľa viac.

genuine-apple-adapters1_nowat

Apple kúpil celkovo cez 100 nabíjačiek, káblov a iného príslušenstva, ktoré Amazon predával od rôznych dodávateľov. Hlavným problémom bola nedostatočná izolácia, ktorá by mohla spôsobiť požiar okolia.

V celkovom hodnotení nejde len o problém pre spotrebiteľov ale aj o povesť značky Apple. Zákazníci si myslia, že kupujú originálne produkty a pri ich nekorektnom správaní budú za to viniť Apple.

Škody by mohli dosahovať 150 000 USD na každú registrovanú známku a celkovo môže ísť o žalobu s výškou 2 mil. USD za falšovanie ochrannej známky. Amazon nie je terčom žalôb Applu.

Zdroj: Forbes

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.