Pridal sa tak do klubu bilionárov, kde bol doteraz iba Apple.

Spoločnosť Amazon sa v týchto dňoch pridala do klubu bilionárov. Ide v poradí len o druhú spoločnosť so sídlom v Spojených štátoch, ktorá dosiahla takúto rekordnú hodnotu. Prvou spoločnosťou bol Apple, ktorý hranicu jedného biliónu prekročil ešte v auguste. 

Vďaka volatilite burzy bude však v najbližších dňoch Amazon ešte klesať a opätovne stúpať okolo tohto magického čísla. Na prekonanie hranice jedného bilióna spoločnosť potrebuje, aby bola hodnota jednej akcie 2050,27 amerického dolára. V poobedných hodinách Amazon túto cenu prekročil len o 23 centov, no burzový deň zakončil už len na hodnote 2039,51 dolára.

Pred Applom a Amazonom dosiahla hodnotu jedného bilióna ešte jedna spoločnosť, ale iba na krátku dobu. Písal sa vtedy rok 2007 a išlo o firmu PetroChina, ktorá pracuje s ropou a zemným plynom.

Veľký nárast akcií zažil Amazon až v posledných rokoch. Keď prišiel na burzu v roku 1997 tak hodnota jednej akcie bola len 18 dolárov. Až do roku 2010 sa Amazonu nedarilo prekonať hranicu 100 dolárov. V roku 2014 bola hodnota jednej akcie už 770 dolárov. Najrýchlejšie stúpanie zažila spoločnosť až v tomto roku. Začiatkom roka bola totiž cena jednej akcie niečo málo pod tisíc dolárov.

Zdroj: The Verge, The Guardian

Prečítajte si aj:

Apple je prvou spoločnosťou s hodnotou jedného bilióna dolárov

Značky:

Komentáre sú uzavreté