Ani Intel na tom nie je zle.

Odvekí rivali Intel a AMD naďalej zvádzajú konkurenčný boj. Zdá sa, že spoločnosti AMD sa aj naďalej darí nahlodávať dominantné postavenie Intelu. Aktuálne zaznamenala aj historicky najvyšší trhový podiel, čo iba odzrkadľuje jej dlhodobé snaženie.

AMD dosiahlo s procesormi x86 vo 4. štvrťroku minulého roka 25,6 % podiel na trhu. Pri pohľade na toto číslo by sa mohlo zdať, že ide iba o bezvýznamný míľnik, pričom opak je pravdou. V prípade AMD ide o najvyšší podiel, aký kedy táto spoločnosť zaznamenala. Doteraz najvyšší trhový podiel spoločnosti bol dosiahnutý v roku 2006. Vtedy sa zastavil na hodnote 25,3 %.

AMD Ryzen 3000Zdroj: HWCooling.net
AMD Ryzen 3000

AMD svoj úspech dosiahlo aj vďaka oceňovaným procesorom Ryzen, avšak Intel v predajoch zostáva pomyselným kráľom, predovšetkým procesorov x86.

Dobrou správou je (v konkurenčnom boji menej), že rastie aj trh s procesormi, ktoré sú založené na architektúre ARM. Jasným dôkazom ich schopností je aj rad čipov Apple M1. Aj pri pohľade na tento údaj je vidieť, že úspech AMD je veľmi pôsobivý.

Intel však musí byť aj na tento stav na trhu pripravený. Očakávame, že spoločnosť odpovie inovatívnymi produktmi. 

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.