Platforma bola predstavená 23. septembra 2008 v New Yorku

Spoločnosti Google, HTC a T-Mobile v tento deň predstavili úplne nový mobilný operačný systém Android 1.0 a smartfón G1, ktorý ako prvý mal túto platformu nainštalovanú. 

Smartfón T-Mobile G1

T-Mobile G1, známy aj ako HTC Dream, poháňal čipset MSM7201A od Qualcommu s jedným jadrom ARM11, pracujúcim na frekvencii 528 MHz spolu s grafickým procesorom Adreno 130. Pamäť RAM dosahovala 192 MB a vnútorná pamäť iba 256 MB. Úložisko bolo možné rozšíriť pomocou pamäťovej karty.

Vo výbave nechýbala podpora 3G sietí, Bluetooth 2.0, Wi-Fi a nabíjací port mini USB. Konektor pre slúchadlá chýbal. Hrúbka zariadenia bola úctyhodných 17,1 mm a hmotnosť prijateľných 158 gramov. TFT displej pri uhlopriečke 3,2-palca mal rozlíšenie 320 × 480 pixelov.

T-Mobile G1Zdroj: AndroidPolice

Základy systému Android

Zástupcovia spoločnosti sa počas predstavenia zamerali na fakt, že platforma je otvorená, a snažili sa povzbudiť tretie strany, aby začali vyvíjať aplikácie pre Android. Hlavnou myšlienkou bolo poskytnúť celý rad nových zariadení, aplikácií a služieb, ktoré by ľuďom na celom svete umožnili prístup k mobilnému internetu.

Larry Page a Sergey Brin, vtedajší riaditelia spoločnosti, boli novou platformou nadšení a hovorili o jej potenciáli. Novinky, ktoré v ten deň predstavili, položili základ systému Android.

Android 1.0

Na jeseň roku 2008 bolo na trhu niekoľko mobilných operačných systémov. iOS od Apple mal len rok a z hľadiska rozsahu zaostával za operačnými systémami BlackBerry a Symbian, ktoré nasledovali Windows Mobile a Palm OS.

Je tak zrejmé, že pri spustení nového operačného systému Android 1.0 sa jeho vývojári inšpirovali existujúcimi platformami. Avšak do systému pridali aj množstvo nových nápadov, ktoré sú dodnes jeho súčasťou.

Pokročilé widgety

Android 1.0 obsahoval tri panely domovskej obrazovky. Centrálny panel bol hlavnou domovskou obrazovkou a obsahoval predinštalované aplikácie a widgety. Po potiahnutí doľava alebo doprava bolo možné pridať ďalšie aplikácie/widgety na ostatné obrazovky, čo je samozrejme možné dodnes. 

Implementácia widgetov v systéme Android bola v tom čase pomerne nová. Už widgety systému Android 1.0 boli oproti priamej konkurencii (Windows Mobile) prispôsobiteľné a rozmanité.

Už Android 1.0 obsahoval zásuvku s aplikáciami. Prístup k nej bol cez viditeľnú kartu, ktorá sa objavila v spodnej časti domovskej obrazovky. Základná funkčnosť je však rovnaká ako dnes, čo platilo aj o ponuke systémových nastavení. Ponuka rýchlych nastavení v tom čase ešte neexistovala. 

Android v čase predstavenia nebol “dotykový”. Na ovládanie sa používali klasické hardvérové tlačidlá. Tie sa používali na vykonávanie niektorých navigačných a sekundárnych akcií. Na smartfónoch sa tak nachádzali vyhradené tlačidlá, ako napríklad tlačidlo späť, domov a ponuka. Zo všetkých platforiem dostupných v roku 2008 bol plne dotykový iba iPhone. 

Ponuka oznámení v systéme Android 1.0 bola prelomová

Android 1.0 položil základy spracovaniu oznámení, ktoré sa používa dodnes. Tento spôsob zobrazovania oznámení v stavovom riadku neskôr inšpiroval aj ostatné mobilné platformy. Súčasťou systému bol aj aktívny panel Google vyhľadávania. Aj táto prvá oficiálna verzia vyhľadávacieho nástroja obsahovala automatické dokončovanie textu, ktoré uľahčovalo vyhľadávanie.

Bezpečnosť

Zariadenie bolo možné uzamykať pomocou vzoru, čo Android umožňuje dodnes.

Obchod s aplikáciami

Apple predstavil vlastný obchod App Store v systéme iOS 2 v júli 2008, čo sa udialo krátko pred predstavením systému Android. V tom čase boli podobné obchody s aplikáciami v zariadeniach skôr raritou. Väčšina vtedajších aplikácií bola k dispozícii priamo od výrobcu alebo od online distribútorov, čo nebolo najbezpečnejšie riešenie. Našťastie Google nasledoval model spoločnosti Apple.

Prvé Google aplikácie pre Android 1.0 boli Gmail, Kalendár, Kalkulačka, Mapy a YouTube. Aplikácie tretích strán boli k dispozícii na stiahnutie cez Android Market. Išlo o pôvodnú verziu Obchodu Play, ktorá mala pomerne malú ponuku aplikácií a jednoduché prostredie. 

Prvé aplikácie ponúkali základnú funkcionalitu

Dôležitý bol fakt, že vtedajší Gmail podporoval služby push, IMAP/POP a SMTP, čo mu dávalo oproti iným platformám konkurenčnú výhodu. Opačným prípadom bol YouTube. Dostupnosť 3G siete bola veľmi obmedzená, čo neumožňovalo využívať výhody platformy. Rovnako aj webový prehliadač, založený na WebKite, ponúkal základné možnosti prehliadania bez podpory Flash.

Ani aplikácia Fotoaparát v tom čase nenadchla. Jednou z jej otravných súčastí boli neustále zobrazované rôzne vyskakovacie okná, ktoré sa pýtali, či chcete fotografiu uložiť, nastaviť, zdieľať alebo vymazať. Čo je ešte podstatnejšie, aplikácia fotoaparátu nemala žiadne pokročilé funkcie a nedokázala nahrávať video.

Hoci Mapy Google boli dostupné aj pre iné platformy, napríklad BlackBerry OS, Mapy pre Android boli veľkým krokom vpred. Súčasťou Android verzie bola od začiatku aj funkcia Street View.

T-Mobile G1Zdroj: AndroidPolice

Budúcnosť systému Android

Android 1.0 bol už v čase predstavenia (na vtedajšie pomery) zrelým systémom. Podstatnejšie však je, že mal víziu. Aj napriek tomu bola jeho budúcnosť neistá, pretože G1 v tom čase ponúkal iba T-Mobile v USA. Na ostatné trhy sa model G1 (HTC Dream) dostal až začiatkom roka 2009. Aj napriek tomu sa Android zariadenia nepredávali veľmi dobre. 

Zmena prišla až na jeseň 2009, kedy bola predstavená Motorola Droid so systémom Android 2.0. Je pritom zrejmé, že počas prvých rokov od uvedenia platformy Android sa spravilo veľa dôležitých rozhodnutí.

Google zakrátko predostrel plány do budúcnosti a načrtol, akým smerom sa budú verzie Android Cupcake a Donut uberať. Spoločnosť prisľúbila nové funkcie a odstránenie chýb, čím si upevnila pozíciu na trhu. Svojou otvorenou povahou bol systém dobre prijatý aj vývojármi.

Systém Android doteraz prešiel dlhým vývojom a viacerými veľkými zmenami. Ďalším míľnikom bude jeho pripravovaná verzia, ktorá bude svojim spôsobom revolučná – Android 12 je čoskoro tu.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.