Ako sme si už zvykli, nejde o zásadné zmeny, ale mierne vylepšenia.

Aktuálne dostupná verzia Android 11 Developer Preview 4 priniesla viaceré funkcie a ukážky toho, ako fungujú. Prehľad priniesol web 9TO5Google.

Obraz v obraze už poznáme, teraz je možné meniť veľkosť okna s prehrávaným obsahom. Je to reakcia na rôzne veľkosti displejov. Ovládanie je celkom jednoduché, uvidíme ale, ako bude fungovať v praxi na rôznych smartfónoch, najmä na menej výkonných modeloch.

Ovládanie gestami už je súčasťou Androidu, teraz podľa najnovších obrázkov pribudla ukážka navigácie Späť. Tento spôsob je pohodlný a mnoho používateľov naň prechádza, avšak na pomalších smartfónoch sa prejavuje lagovanie a tak nie je celkom ideálne. Ukážka toho, ako správne používať túto funkciu gesta sa objavuje v návode vývojárskej verzie Android 11.

Do tretice je tu nová vlastnosť, ktorá umožňuje výber textu aj vtedy, keď je aplikácia zobrazená v multitaskingovom režime. Teda vtedy, keď sa medzi nimi prepínate. Uvidíte, či stačí len podpora systému, ale je táto vlastnosť viazaná aj na podporu zo strany aplikácie.

A mierne vylepšenie na záver. Google opravuje zobrazenie kapacity batérie na zaoblených displejoch. Väčšinou si toto riešia výrobcovia sami vo svojej nadstavbe. Nová vlastnosť by ale pomohla v tých prípadoch, kedy na to výrobca nemyslel.

Zdroj: 9TO5Google

Prečítajte si aj:

Aplikácie a ich oprávnenia. Android 11 prinesie zmenu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.