Android 12 bol pritom vydaný iba pred pár dňami.

Spoločnosť teraz predstavila novú verziu, ktorá má označenie Android 12L. Pokiaľ vás v názve zaujalo veľké písmeno L, tak to označuje Large screens, čiže táto verzia Androidu je lepšie prispôsobená pre veľké obrazovky tabletov, skladacích zariadení a zariadení s ChromeOS.

O novej verzii Androidu vieme, že bude dostupná už začiatkom budúceho roka pre novú generáciu tabletov a skladacích zariadení so systémom Android 12. Vývojársky náhľad systému Android 12L je už k dispozícii na použitie v emulátore a čoskoro bude k dispozícii aj pre tablet Lenovo Tab P12 Pro.

Android 12LZdroj: GSMArena

Android 12L bude neskôr sprístupnený aj vo forme verejnej bety pre smartfóny Google Pixel, čo znamená, že aj táto verzia bude neskôr dostupná pre všetky smartfóny, hoci väčšina noviniek nebude viditeľná na ich displejoch. Myšlienka systému Android 12L je celkom jasná – je určená na používanie v skladacích smartfónoch, tabletoch a zaradeniach s Chrome OS, ktorých používanie ja na vzostupe a medziročne raketovo rastie.

Zmeny v systéme Android 12L

Používateľské rozhranie obsahuje vylepšenia v týchto oblastiach – oznámenia, rýchle nastavenia, uzamknutá obrazovka, domovská obrazovka, panel s prehľadom/poslednými aplikáciami a podobne. Na veľkých obrazovkách sa pri oznámeniach, na uzamknutej obrazovke a na ďalších systémových plochách používa nové dvojstĺpcové rozloženie. Optimalizované sú aj systémové aplikácie.

Na zlepšenie multitaskingu má Android 12L nový panel úloh, ktorý umožňuje rýchle prepínanie medzi obľúbenými aplikáciami. Vďaka tomu je tiež jednoduchšie spustiť režim rozdelenej obrazovky. Na jeho aktivovanie stačí aplikáciu z panela úloh “potiahnuť a pustiť”. Medzi užitočné zlepšenia určité patrí aj možnosť uviesť do režimu rozdelenej obrazovky všetky aplikácie v systéme Android 12L.

Google uviedol, že v Obchode Play pribudne nová funkcia, ktorá upozorní na neoptimalizované aplikácie pre veľké obrazovky. Tieto informácie obdrží každý používateľ so zariadením s veľkou obrazovkou. Doplnkovou službou zo strany Google bude aj posudzovanie podľa usmernení spoločnosti a hodnotenie kvality každej aplikácie a jej prispôsobenia pre veľké displeje. 

Zmeny vstúpia do platnosti budúci rok.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.